Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 05. 10:30:00

Befutott a Fedora 23

A 23-as verziószámmal rendelkező Fedora mindhárom csomagban hozott változásokat. A szokásos kernel és GNOME frissítések mellett a biztonság is javult.

Közel egy esztendővel ezelőtt, a 21-es verzió keretein belül darabolták fel a népszerű Fedora operációs rendszert, mely azóta külön csomagban érhető el munkaállomások, szerverek, illetve a cloud felhasználás számára. Ezzel a disztribúció flexibilisebbé, illetve modulárissá vált, hiszen a csomagok így csak az adott platformhoz szükséges komponenseket tartalmazzák.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az elsősorban otthoni felhasználók, hobbi PC-sek, vagy éppen diákok részére ajánlott legújabb Workstation kiadás megkapta a GNOME 3.18-as verziójú desktop környezetét, ami ugyanakkor a Fedora Spins keretein belül továbbra is leváltható például KDE-re vagy Xfce-re. Ehhez kapcsolódó újdonság a Cinnamon spin, ami a tradicionális asztali elrendezést társítja a GNOME 3 shell-lel. Mindezen felül a Workstation csomag már a Libre Office 5.0-s kiadását is magában hordozza.

A szerverekhez készített kiadás esetében a Kubernetes klaszterek már a Cockpit Admin Console-ból, vagy akár egy kickstart fájlból indított FreeIPA domainvezérlővel is menedzselhetőek. A felhős verzió esetében mostantól az Atomic Host formájában egy lecsupaszított rendszert kínál a Docker konténerek és az Atomic Apps futtatásához, mely a 23-as verziótól kezdve kéthetes ciklusokban fog frissítéseket kapni.

Mindhárom csomagra vonatkozóan frissült a kernel, mely immáron 4.2-es verziójú. Ezen felül a motorháztető alatt biztonsági módosítások is történtek, így például kikapcsolták a sebezhető SSL3 és RC4 protokollok használatát. A felhős és a munkaállomásokhoz szánt csomagokban az összes előretelepített alkalmazás a Python 3-as verziójára és a Mono .NET-keretrendszer 4-es verziójára épül. Végül pedig a Unicode 8.0 hathatós támogatásával végre valahára az U1F32D karakterek is helyesen jelennek meg.

A Fedora 23-as verziója az x86-os rendszerekhez készített 32 és 64 bites kiadás mellett ARM architektúrás rendszerekhez is letölthető. A disztribúció újdonságairól részletesebben a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 22:18

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.