Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 10. 10:14

Sok újdonsággal érkezett a Fedora 21

Megjelent a Red Hat közösségi Linux-disztribúciójának, a Fedorának a legfrissebb verziója, amely a 21-es számot kapta. Az operációs rendszer három változatban érkezett meg, a munkaállomások, szerverek és felhős telepítések eltérő lemezképet kaptak.

A Fedora közössége már jó egy éve határozott arról, hogy a disztribúciót "feldarabolja" és az egyes felhasználási területekhez illeszkedő változatokat ad ki. A Fedora.next projekt első kézzelfogható eredménye a Fedora 21, amely már három különféle ízben érhető el szerverek, munkaállomások és a cloud számára. A Fedora.next kezdeményezés egyik célja, hogy a disztribúciót modulárissá és flexibilissé tegye, hogy csak az adott platformon releváns komponenseket tartalmazza - egy szerveres rendszerre ne kerüljön médialejátszó, egy cloudra szánt változatba pedig felesleges a böngésző például. Aki bővebben szeretne a Fedora.nextről olvasni. a projekt wikijén talál információt, valamint linkeket egy nyolcrészes cikksorozatra, a Fedora Magazine oldalaira.

Workstation

A Fedora 21 Workstation három legfontosabb újdonsága a közösség szerint az alkalmazások egyszerű megkeresését és letöltését támogató Software Installer, amely egyfajta piactérként is felfogható egyébként. Az Application Installer valójában nem teljesen új, már a Fedora 20-ban is találkozhattak vele az érdeklődők, azonban az azóta eltelt idő során sok új képességet kapott, aminek köszönhetően a használata jóval kényelmesebbé vált. Az itt elérhető alkalmazások persze nem fedik le a Linuxon használható összes appot, egy részük például licenckorlátozások miatt nem érhető el.

03:35
 

Fedora 21 Workstation video demoed

Még több videó

A szabad szoftveres világban egy ideje komoly harc bontakozott ki két projekt között, mindkettőnek ugyanaz a célja, az X.org grafikus réteg leváltása. Az egyik "trónkövetelő" a Wayland, amelynek vezető fejlesztői a Fedora-közösség tagjai, a Fedora 21-ben már tesztelni is lehet az új technológiát. A kísérleti státuszban levő Waylandet elsősorban fejlesztőknek szánják kipróbálásra a disztribúció karbantartói, hogy kipróbálhassák alkalmazásaikat az új környezetben és felkészíthessék azokat az új grafikus réteg használatára. A Wayland használatát egyébként a login képernyőn lehet bekapcsolni.

Kimondottan a fejlesztőkre gondolva került a Fedora 21-be a DevAssistant, amelynek feladata a népszerű fejlesztői környezetek felhasználóbarát telepítése és karbantartása. A disztribúció felhasználójának csak ki kell választania az általa használni kívánt fejlesztői eszközöket és környezeteket, a DevAssistant pedig elvégzi az összes komponens telepítését és konfigurálását. A szoftver grafikus felülettel is rendelkezik, de a keményvonalas közönség kedvéért parancssorból is kezelhető. A szoftver nem csak a telepítésről gondoskodik, hanem képes automatikusan létrehozni a projektek Github repositoryját és folyamatosan frissíteni ott a kódot.

A Fedora 21 alapértelmezett desktop környezete a GNOME 3.14, de az operációs rendszer elérhető más asztalokkal is: KDE, MATE, Xfce és LXDE is választható egyéni ízlés szerint. Érdekes módon a disztribúció karbantartói a Gnome-ot használó környezetben lecserélték az asztali környezet alapértelmezett alkalmazásainak egy részét, a webböngésző például a Gnome saját Epiphany szoftvere helyett a Firefox például, a többi desktop azonban viszonylag érintetlen, "gyári" kinézetű és működésű. Itt érdemes kiemelni, hogy az operációs rendszerben sokat fejlődött a nagy felbontású kijelzők kezelése.

A disztribúcióban természetesen helyet kaptak a legnépszerűbb nyílt forrású desktop alkalmazásoki, a LibreOffice irodai csomag, a Totem videolejátszó, az Evolution levelező- és naptárkliens, az Empathy chatprogram és a Rhythmbox zenelejátszó friss kiadásai.

Server

A Fedora 21 Server kapcsán leginkább a három új felügyeleti megoldást lehet érdemes kiemelni. A Rolekit egy egységes felületen adja az adminoknak a különféle szerverfeladatok ellátásához szükséges csomagok konfigurálását. A Windows Servereken már jó ideje alkalmazott elgondolás szerint az adminnak elég megadnia azt, hogy az adott gépet milyen szerepkörben fogják alkalmazni, a hozzá szükséges komponensek telepítését és beállítását már a Rolekit végzi. A disztribúcióban ez egyelőre korai előzetesként található meg, inkább kísérletezésre mint éles használatra.

A másik újdonság, amivel a szerveradminok életét szeretné könnyebbé tenni a Fedora, a Cockpit: ez egy olyan felügyeleti interfész, amely böngészőn keresztül érhető el, és tartalmazza az üzemeltetéshez napi szinten szükséges elemeket. A Cockpit tájékoztat a gép egészségi állapotáról, megtekinthetők, elindíthatók és leállíthatók a különféle szolgáltatások, ellenőrizhetők a logok, felvehetők és törölhetők felhasználók például. A Cockpit alapja egyébként a systemd, amely a 15-ös kiadás, tehát 2011 óta az alapértelmezett rendszerdémon a Fedorában.

04:33
 

Cockpit video demo Fedora 21 Rawhide

Még több videó

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A harmadik újdonság a Fedora 21 Serverben az OpenLMI. Ez egy DMTF-CIM alapokra épülő rendszer, amelynek feladata egységes API-kat biztosítani a távmenedzsment-funkciók számára. Ez használható parancssorból is, aminek a tapasztalt Linux-adminisztrátorok minden bizonnyal örülnek, de felépítéséből adódóan változatos felügyeleti eszközök kifejlesztését teszi lehetővé például Pythonban vagy akár Javában. További információk az OpenLMI-ről a projekt weboldalán érhetők el.

Cloud

Ami a felhős verziót illeti, az összeállítás a "szokásos": a privát cloud telepítésekhez rendelkezésre áll a teljes OpenStack, van Amazon Web Services támogatás a publikus felhőben történő futtatáshoz, illetve elérhető a Docker konténeres virtualizációs megoldás. A Fedora felhőn futtatásának költségeit és a foglalt tárhely minimalizálandó a fejlesztők a Fedora.next keretében a Cloud verzióból eltávolították azokat az eszközmeghajtókat, amelyekre ilyen környezetben biztosan nem lesz szükség, mivel egy felhős rendszerben nem találhatók meg.

A (3.16.3) kernelt gyakorlatilag két részre szabták, az egyik tartalmazza a virtualizált környezetben történő futtatáshoz nélkülözhetetlen komponenseket, egy másik pedig egy általános telepítéshez szükséges továbbiakat. Ennek is köszönhetően a Fedora 21 felhőre optimalizált lemezképe jelentősen kisebb a Fedora 20-nál - egy virtuális gép felhős futtatásánál ez valószínűleg alig érezhető, de ha valaki tizesével, esetleg százasával viszi a fedorás gépeit például az Amazonhoz, az elfogyasztott tárterület költségein sokat takaríthat meg.

Letöltés

A Fedora 21 már letölthető a projekt weboldaláról 32 és 64 bites Live image-ként, amellyel először kockázat nélkül próbálható ki a rendszer. A fejlesztők szerencsére érzik az idők szavát és már nem 4 gigabájtos, DVD-re optimalizált lemezképet adtak ki, hanem kisebbet,  amelyet pendrive-ról is könnyen lehet használni. A disztribúció újdonságairól részletesen a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról