Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 27. 14:30

LTE-s okoskamerákban gondolkodik a Qualcomm

Snapdragonra építő LTE-s kameraplatformot mutatott a Qualcomm. Az okoskamerák alapjául szolgáló referenciadizájnnal a cég a képanyag feldolgozását az okos otthoni kameráknak adná át a szerverek helyett.

Okosabbá tenné az otthoni biztonsági kamerákat a Qualcomm: a lapkagyártó egy kifejezetten kamerákat célzó referenciadizájnt jelentett be, amellyel nem csak a képanyag rögzítését, de annak feldolgozását is helyben kezelné - illetve nem mellesleg LTE-képességekkel ruházná fel a készülékeket.

A vállalat által felvázolt platform a gyártó Snapdragon 618 processzorára épít. Bár a két 1,8 gigahertzes Cortex-A72 és négy darab 1,2 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 maggal felszerelt chipet okostelefonoknál a középkategóriába sorolnánk, egy otthoni szenzornál felmerülő feladatok ellátására a lapka több mint elegendő - a Qualcomm szerint akár két kamera kezelésével is megbirkózik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A platformra építő kamerák feladata a cég koncepciója szerint nem merülne ki egy egyszerű bitstream továbbításában a szerver felé, az eszközök a "látottakat" helyben elemeznék és csak a valóban fontos videóanyagot küldenék tovább. Ez a megoldás több szempontból is előnyös, többek között a tárhellyel és a sávszélességgel is spórol, nem kell például tizenöt órányi videót tárolni egy üres parkolóról, elég csak akkor elindítani a streamet, ha tényleg történik valami a helyszínen.

A helyi képfeldolgozás továbbá megspórolja a videó feltöltéséhez szükséges időt az elemzést végző szerverre, így a felhasználók is gyorsabban értesülhetnek az eseményekről. A platform képességei persze valószínűleg jóval túlmutatnak majd a mozgás kiszúrásán, a vállalat a The Verge szerint többek között egy adott ház lakóinak arcalapú megkülönböztetéséről beszél, vagy épp olyan események figyelmen kívül hagyásáról, mint egy az épület előtt elhaladó autó.

Az Snapdragon 618 LTE kapcsolata persze a jellemzően alacsony fogyasztású IoT eszközök esetében nem éppen ideális, a helyi képfeldolgozás azonban ezt is kompenzálja, hiszen képes kiszűrni az eseménytelen időszakokat - a nagyobb sávszélességen ráadásul gyorsabban küldhető át a képanyag amikor arra tényleg szükség van, az ráadásul a nagyobb felbontású videók előtt is utat nyit.  A vállalat persze nem maga árul majd hasonló kamerákat, a referenciatervvel inkább más gyártókat igyekszik rávenni hasonló termékek piacra dobására, amelyekbe aztán Snapdragon processzorokat tesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról