Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Veszélyben a mélytengeri internetkábelek?

Hlács Ferenc, 2015. október 26. 16:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Orosz hajóktól félti a tenger alatti internetkábeleket az Egyesült Államok. Az USA szerint egyre több gyanús hajó tűnik fel az optikai vezetékek közelében, amelyek elvágása jelentős károkat okozhatna világszerte. A globális online adatforgalom jelenleg mintegy 95 százaléka támaszkodik a mélytengeri vezetékekre.

hirdetés

Egyre feszültebb a hangulat a tengerentúlon, miután orosz hajók és tengeralattjárók egyre közelebb merészkednek a globális internetkommunikáció elsöprő többségéért felelős tenger alatti kábelekhez - számolt be a New York Times. A lap szerint a Pentagon az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít az érzékeny vezetékek közelében cirkáló hajókra: múlt hónapban például a két tengeralattjáróval is felszerelt, Yantar névre hallgató orosz hajó Kuba felé vette az irányt, ahol a szóban forgó kábelek egyike épp a hírhedt Guantánamo Bay hadikikötője közelében ér partot. Az USA szerint a Yantar kémhajó, tengeralattjárói pedig képesek elvágni a tenger alatti optikai vezetékeket - az orosz oldal ugyanakkor azt állítja, egyszerű oceanográfiai kutatóhajóról van szó.

Egyelőre persze nincs bizonyíték arról, hogy az orosz hajók kábelvagdosásba kezdtek volna, korábban, a hidegháború során mindenesetre mindkét oldalon volt rá példa, hogy a felek "belehallgattak" a tenger alatti kábeleken futó kommunikációba. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy a hajók az Egyesült Államok által hadi célokra használt, titkos kábeleket keresnek - míg a globális internetért felelős vezetékek térképe után nem kell sokat kutatni, a hadsereg által telepített darabok helye már jóval kevésbé egyértelmű. Egy feltételezés a távirányítású "kábelvágó" telepítése, amely háború vagy kiélezett nemzetközi válság esetén aktiválható, és egy csapásra megbénítaná a globális kommunikációs csatornákat.

Az egész biztos, hogy az óceánok mélyén fekvő kábelek ma már a mindennapokban is elengedhetetlen szerepet játszanak, a NYT szerint a globális online adatforgalom mintegy 95 százalékáért felelnek, továbbá napi nem kevesebb mint 10 billió dollár értékű üzlet bonyolódik rajtuk keresztül - jól látszik tehát, hogy az USA félelmei nem megalapozatlanok a vezetékek kapcsán.

Azt is érdemes ugyanakkor szem előtt tartani, hogy nem egyetlen kábelről van szó, a tengerek és óceánok alatt meglehetősen kiterjedt hálózat fekszik, így egy-egy vezeték elvágása - még ha bizonyos területeket súlyosan is érintene - nem jelentene megoldhatatlan problémát. Ezért különösen aggasztó, hogy úgy tűnik az oroszok sziszematikusan végigvesznek több kábelt is, egyszerre több, nagy kapacitású kapcsolat kiesése ugyanis már komoly problémákat okozhat. A tenger alatti huzalok egyébként sokszor más okokból is megsérülnek, a leggyakrabban hajók horgonyai tesznek kárt bennük, szerencsére ugyanakkor viszonylag egyszerűen javíthatók. A most felmerült fenyegetés kapcsán az jelenti a problémát, ha az optikai kábeleket szándékosan a mély, nehezen megközelíthető szakaszokon vágnák el, ami nagyban megnehezítené a javításukat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!