Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 26. 16:40

Veszélyben a mélytengeri internetkábelek?

Orosz hajóktól félti a tenger alatti internetkábeleket az Egyesült Államok. Az USA szerint egyre több gyanús hajó tűnik fel az optikai vezetékek közelében, amelyek elvágása jelentős károkat okozhatna világszerte. A globális online adatforgalom jelenleg mintegy 95 százaléka támaszkodik a mélytengeri vezetékekre.

Egyre feszültebb a hangulat a tengerentúlon, miután orosz hajók és tengeralattjárók egyre közelebb merészkednek a globális internetkommunikáció elsöprő többségéért felelős tenger alatti kábelekhez - számolt be a New York Times. A lap szerint a Pentagon az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít az érzékeny vezetékek közelében cirkáló hajókra: múlt hónapban például a két tengeralattjáróval is felszerelt, Yantar névre hallgató orosz hajó Kuba felé vette az irányt, ahol a szóban forgó kábelek egyike épp a hírhedt Guantánamo Bay hadikikötője közelében ér partot. Az USA szerint a Yantar kémhajó, tengeralattjárói pedig képesek elvágni a tenger alatti optikai vezetékeket - az orosz oldal ugyanakkor azt állítja, egyszerű oceanográfiai kutatóhajóról van szó.

Egyelőre persze nincs bizonyíték arról, hogy az orosz hajók kábelvagdosásba kezdtek volna, korábban, a hidegháború során mindenesetre mindkét oldalon volt rá példa, hogy a felek "belehallgattak" a tenger alatti kábeleken futó kommunikációba. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy a hajók az Egyesült Államok által hadi célokra használt, titkos kábeleket keresnek - míg a globális internetért felelős vezetékek térképe után nem kell sokat kutatni, a hadsereg által telepített darabok helye már jóval kevésbé egyértelmű. Egy feltételezés a távirányítású "kábelvágó" telepítése, amely háború vagy kiélezett nemzetközi válság esetén aktiválható, és egy csapásra megbénítaná a globális kommunikációs csatornákat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egész biztos, hogy az óceánok mélyén fekvő kábelek ma már a mindennapokban is elengedhetetlen szerepet játszanak, a NYT szerint a globális online adatforgalom mintegy 95 százalékáért felelnek, továbbá napi nem kevesebb mint 10 billió dollár értékű üzlet bonyolódik rajtuk keresztül - jól látszik tehát, hogy az USA félelmei nem megalapozatlanok a vezetékek kapcsán.

Azt is érdemes ugyanakkor szem előtt tartani, hogy nem egyetlen kábelről van szó, a tengerek és óceánok alatt meglehetősen kiterjedt hálózat fekszik, így egy-egy vezeték elvágása - még ha bizonyos területeket súlyosan is érintene - nem jelentene megoldhatatlan problémát. Ezért különösen aggasztó, hogy úgy tűnik az oroszok sziszematikusan végigvesznek több kábelt is, egyszerre több, nagy kapacitású kapcsolat kiesése ugyanis már komoly problémákat okozhat. A tenger alatti huzalok egyébként sokszor más okokból is megsérülnek, a leggyakrabban hajók horgonyai tesznek kárt bennük, szerencsére ugyanakkor viszonylag egyszerűen javíthatók. A most felmerült fenyegetés kapcsán az jelenti a problémát, ha az optikai kábeleket szándékosan a mély, nehezen megközelíthető szakaszokon vágnák el, ami nagyban megnehezítené a javításukat.

a címlapról