Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 26. 11:50

Felvásárlással nyit a Java felé a Xamarin

Akvirálja a Java-ból natív iOS és Android szoftvereket fordító RoboVM-et a Xamarin, a lépéssel a cég saját, C#-ra építő megoldását egészíti ki. A két népszerű programozási nyelv támogatása komoly előnyhöz juttathatja a vállalatot a keresztplatformos fejlesztőeszközök piacán.

Felvásárlással hízik a Xamarin: az iOS és Android rendszereket is támogató, C#-os mobilalkalmazás-fejlesztői platformjáról ismert cég a napokban jelentette be, akvirálja a hasonló profillal rendelkező, ám Java-ra építő RoboVM-et. A vállalatok szerint az ismeretlen összegért bekebelezett RoboVM az egyetlen cég iparágban, amely lehetővé teszi a natív fejlesztést mind Android mind iOS platformon, Java segítségével.

A Java népszerűségét tekintve nem meglepő a Xamarin lépése: az IDC becslései alapján a Java-t jelenleg 5-7 millió fejlesztő használja világszerte. Az akvizíciónak köszönhetően a Xamarin hamarosan már két kiemelten fontos programnyelvvel használható, keresztplatformos fejlesztői eszközt tudhat magáénak, amivel a piacon rövid úton megkerülhetetlen szereplővé nőheti ki magát. A vállalat növekedése persze eddig sem volt lassúnak mondható, hiszen egy nagyjából négyéves cégről van szó, amely 2013-ban stratégiai együttműködésre lépett a Microsofttal, 2014-ben 54 millió dolláros harmadik körös tőkebevonást kapott, idén júliustól pedig az Oracle-t is partnerei közé sorolja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Xamarin C#-os megoldásához hasonlóan, Java kódból natív binárisokat létrehozó, majd azokat a kiszemelt platformnak megfelelően lefordító RoboVM a felvásárlást követően nem olvad be egészen a vállalatba, fejlesztőcsapata továbbra is függetlenül dolgozik majd termékén - immár az anyacég marketing és sales képességeivel támogatva.

Jelenleg a Xamarin több mint tízezer fizető ügyfelet, továbbá összesen mintegy egymillió regisztrált fejlesztőt tudhat maga mögött, ez a szám pedig a cég szerint havonta 60 ezerrel növekszik. A cég termékével elsősorban a nagyvállalatokat veszi célba, amelyeknek jellemzően nagyméretű belső fejlesztőcsapatuk van, a mobilalkalmazások készítésére viszont csak kis létszámú, néhány fős csapatot tartanak fent - ha egyáltalán vannak erre a célra felvett alkalmazottak - akiknek nincs könnyű dolguk, főleg ha iOS-es és androidos appot is fejleszteniük kell. A cég megoldásával a vállalati környezetben használt programnyelvek a mobilos fejlesztésnél is igába hajthatók - a RoboVM megszerzésével pedig már az androidos fejlesztők seregei által használt Java is bekerül a cég repertoárjába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról