Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 15. 11:21

Segíti a Microsoft a Xamarin terjedését

Hivatalosan is szövetségre lépett a Xamarin és a Microsoft, a stratégiai egyezmény szerint mind műszaki, mind marketing és oktatás területén együttműködik a két vállalat.

Fejlesztés Visual Studióból iOS-re, Androidra

Szorosan együttműködik a jövőben a Microsoft és a keresztplatformos keretrendszert fejlesztő Xamarin - jelentette be a két vállalat. A Xamarin használatával C# nyelven, Visual Studio fejlesztői környezetben készíthetőek keresztplatformos, de natív mobilalkalmazások iOS-re és Androidra is. A Xamarin ugyan egy köztesréteget húz a platform által kínált API-k és a C#-ban írt alkalmazás közé, az alkalmazások azonban ténylegesen natív módon futnak az illető platformon, közel natív sebesség mellett.

A bejelentés szerint a két cég a jövőben szorosabban együttműködik a Xamarin és a Visual Studio működésének összehangolásán, így a fejlesztői környezet a jövőben jobban integrálódik a keretrendszerrel. A Xamarin már most támogatja a Visual Studio 2013-at és integrálja a Microsoft Portable Library könyvtárát, amely a cég ígérete szerint nagyon megkönnyíti a közös kódbázis megosztását a platformok között. A bejelentés szerint a Xamarin a jövőben jobb támogatást nyújt majd a Microsoft felhős mobil backendjéhez, az Azure Mobile Services-hez is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A most bejelentett együttműködés egyik érdekes vonzata, hogy az Microsoft Developer Network (MSDN) előfizetői olcsóbban szerezhetnek Xamarin-licencet. A normálisan 2000 dolláros egyéni licenc 1400 dollárért, a csapat-kiadás 19000 dollár helyett 10000-ért érhető el, ha a cég már amúgy is rendelkezik MSDN-előfizetéssel, ez érezhető megtakarítást eredményezhet. Az MSDN-előfizető cégek számára a trial időszak is jóval hosszabb, a keretrendszert a szokásos 30 nap helyett 90 napig próbálgathatják.

Szintén a fejlesztői hálózati előfizetői számára érdekes, hogy ingyenes hozzáférést kapnak a Xamarin University online képzéséhez, a kurzus normálisan 2000 dollárba kerül. A 30 napos képzésen a fejlesztők iOS, Android és Windows alkalmazásokat írnak, az MSDN-helyek száma azonban korlátozott, így érdemes gyorsan jelentkezni.

Nem mindenhová jó

Xamarinnal itthon is dolgozik cég, a héten zajlott App!mobile 2013-on Kovács Dávid, a JBS Labs fejlesztője számolt be a keretrendszerrel szerzett tapasztalatokról. Kovács előadása szerint jól behatárolhatóak azok a körülmények, amelyek között érdemes Xamarint használni a mobilos fejlesztéshez: nagy, komplex közös üzleti logika/adatréteg/hálózati kommunikáció, viszonylag vékony UI-réteggel.

A Xamarin ugyanis lehetővé teszi a kódbázis módosítás nélküli újrafelhasználását, a felületet azonban minden platformhoz natív módon kell újrafejleszteni, így ha az alkalmazásunk elsősorban (szerverről lekért vagy statikus) adatok megjelenítésére szolgál, azt egyszerűbb (és olcsóbb) lesz keresztplatformos fejlesztés nélkül, különálló alkalmazásokkal megvalósítani. Egy komplex üzleti logikával rendelkező, például egyéni mobilfizetési implementációt használó alkalmazásunk van, amely robusztus hibakezeléssel és hálózati réteggel rendelkezik, azt már érdemes lehet Xamarinban írni, mert ennek akár két platformra történő újraírása is igen időigényes lehet.

Jelenleg a Xamarin fontos visszatartó ereje, hogy viszonylag kevés fejlesztő ért hozzá (ezért is fontos kezdeményezés a Xamarin University), a keretrendszer programozásához ugyanis olyanok kellenek, akik a C# mellett az iOS (vagy Android) platformhoz is értenek, emellett pedig a Xamarin saját trükkjeit is megtanulták - érthető, hogy miért szűk ez a réteg. A Xamarin másik hátránya jelenleg, hogy kevés szabadon újrafelhasználható kódrészlet érhető el hozzá, ezért sokszor újra "fel kell találni a kereket", míg Objective-C vagy Android Java esetében az internet tele van azonnal beépíthető kódokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról