Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Új Yoga hibrid és óriástablet a Lenovótól

Hlács Ferenc, 2015. október 20. 11:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új Yoga notebookot és egy ugyancsak a Yoga márkanév alá bevont, méretes all-in-one PC-t jelentett be a Lenovo. A vállalat legújabb, teljesen körbehajtható kijelzővel felszerelt notebookjának a megszokott konkurencia mellett immár a Microsoft Surface Bookjával is versenyeznie kell - ami árát tekintve úgy tűnik sikerül is neki.

Frissül a Lenovo Yoga szériája: az elsősorban a hajlékony notebookjairól ismert sorozat a legújabb Yoga 900 laptop mellett egy asztali AIO PC-vel is bővül. Külsőre az új Yoga notebook nem hoz sok változást, a 13,3 hüvelykes eszköz legfeltűnőbb pontja továbbra is az egyedi zsanérrendszer, amely a kijelző teljes hosszán végighúzódik. Az óraszíjszerűen kialakított, 812 darab alumínium- és acélalkatrészből álló szerkezet kifejezetten látványos, a gyártó szerint továbbá strapabíró is, azt a cég összesen mintegy 25 ezer ki-becsukásra hitelesítette. A zsanérnak köszönhetően természetesen a Yoga 900 kijelzője, ahogy elődei esetében is, teljes egészében körbehajtható, a készülék így kvázi táblagépként is használható.

Az IPS érintőpanel felbontása 3200x1800 pixel, 276 PPI-s pixelsűrűséggel - ezzel a Microsoft nemrég bejelentett rivális Surface Bookjának kijelzőjét is megelőzi egy hajszállal. A notebook Core i5-ös vagy i7-es Intel Skylake processzorokkal érhető el, illetve 8 vagy 16 gigabájt RAM választható bele. A belső tárhelyopciók 256 gigabájtos SATA SSD-nél kezdődnek, amelyet 512 gigabájtig tornázhatunk fel. A készülékre az idei trendeknek megfelelően utat talált egy C típusú USB csatlakozó (ezt a Microsoft lehagyta), továbbá két hagyományos USB 3.0 aljzatot és egy SD kártyaolvasó is akad rajta. Az előző generációénál mintegy 33 százalékkal nagyobb, 66 wattórás akku kapcsán a vállalat kilenc óra üzemiről beszél, ez persze élesben valószínűleg kevesebb lesz.

A Lenovo Yoga notebookjai a teljesen hátrahajtható kijelzős hibridek mezőnyében hagyományosan úttörőnek számítanak, ugyanakkor a Microsoft néhány hete bejelentett, hasonló specifikációkkal rendelkező, ugyancsak visszahajtható panellel felszerelt Surface Bookja komoly vetélytársat jelent a sorozat számára - utóbbinak ráadásul kijelzője leválasztható, az önálló táblagépként is használható.

A Windows 10-es Yoga 900-nak ugyanakkor több előnye is van az új konkurenssel szemben: egyrészt könnyebb és vékonyabb is a Microsoft notebookjánál, a Surface Book nagyjából 1,5 kilójánál érezhetően kevesebbet, 1,29 kilogrammot nyom és 14,9 milliméter vékony. Igaz a Microsoft hibridje legvékonyabb pontján ennél karcsúbb, 13 milliméteres, ugyanakkor az íves zsanérnál ez már 22,8 milliméterre hízik. De új Lenovo-hibrid ára sem elhanyagolható szempont: bár a nettó 1200 dolláros indulóösszeg közel sem olcsó, mégis számottevően kedvezőbb, mint a Surface Book legegyszerűbb változatának 1500 dolláros kezdőára.

Yoga 900 Home, a családi óriás

A vállalat bejelentései közül a nagyobb meglepetést valószínűleg a Yoga 900 Home jelentette. Igaz a méretes, otthoni felhasználásra szánt all-in-one PC hajlítgatásával jobb ha senki nem próbálkozik, a hibrid funkcionalitás itt is jelen van: az eszköz nem csak asztali gépként, de a hátoldalából kihajtható támaszt becsukva óriási, 27 hüvelykes tabletként is használható. Ehhez egy (a Lenovo szerint) háromórás üzemidőt biztosító, 73 wattórás akku is helyet kapott benne, így a tápkábel hossza nem korlátozza a hordozhatóságot - utóbbinál a szűk keresztmetszetet elsősorban az eszköz tömege jelenti majd, az ugyanis mintegy 7,6 kilogrammot nyom.

A jókora LCD kijelző felbontása Full HD, mögötte pedig egy ötödik generációs Intel Core i5 vagy Core i7 lapka teljesít szolgálatot, az óriás Skylake chipekkel egyelőre úgy tűnik nem lesz elérhető. A RAM maximális mérete 8 gigabájt, az SSHD háttértáré pedig 1 terabájt, az eszköz mindezek mellett Nvidia GeForce 940A dedikált grafikával is elérhető lesz. Itt már nem találunk USB-C csatlakozót, az eszköz élére három darab USB 3.0 aljzat és egy HDMI port került.

A notebookhoz hasonlóan Windows 10-et futtató Yoga 900 Home-ot a vállalat elsősorban a nappalikba, családi PC-nek szánja, amelyen a mindennapi tevékenységek mellett többszemélyes játékra is lehetőség nyílik. Az óriás nettó 1550 dolláros indulóáron lesz kapható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.