Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 19. 11:45

Csak email címért cserébe ad drivert az Nvidia decembertől

Regisztrációhoz köti a Game Ready Driverek letöltését az Nvidia december közepétől. A kifejezetten az új játékokhoz tartozó optimalizációkat tartalmazó illesztőprogramok hamarosan csak a GeForce Experience szoftveren keresztül lesznek elérhetők.

Hamarosan csak a regisztrált felhasználók juthatnak hozzá az Nvidia legfrissebb Game Ready Drivereihez. A kifejezetten az új, népszerű játékokhoz szánt optimalizációkat tartalmazó driverek a vállalat tervei szerint idén december közepétől eltűnnek az Nvidia weboldaláról, és csak a GFE (GeForce Experience) szoftveren keresztül lesznek elérhetők - a felhasználói fiókkal rendelkező Nvidia GPU-tulajdonosok számára.

A vállalat szerint a felhasználók túlnyomó többsége, mintegy 90 százaléka már most is a GFE segítségével frissíti a videokártyákhoz tartozó drivereket - a program ugyanakkor jelenleg nem igényel bejelentkezést. A decembertől kötelezővé váló regisztráció valószínűleg nem lesz túl népszerű a felhasználók körében, hiszen ahhoz email címüket is meg kell majd adniuk. A gyártó szokásos negyedéves driverfrissítéseit azért továbbra is megtartja majd: a csomagok mindenféle személyes információ megadása nélkül, a szokott módon lesznek letölthetők a vállalat weboldaláról, illetve a Windows Update-en érkező verziók is megmaradnak. Ezek tartalma ugyanakkor kimerül majd a biztonsági javításokban, bugfixekben és az új funkciók bevezetésében - a kifejezetten játékokhoz szánt finomításokhoz azonban már csak az email címek ellenében lesznek hozzáférhetők.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Game Ready Driverek kulcsszerepet játszanak az AMD-vel folytatott versenyben: a gyártó gyakorlatilag az utóbbi két évben megjelent minden nagyobb cím mellé kiadott egy optimalizációkkal megtűzdelt frissítést, hogy a felhasználók valamivel feljebb tornázhassák az egy másodpercre jutó képkockaszámot játék közben.

A cég a PCWorld szerint az új megoldással kifejezetten a "kemény maghoz" tartozó játékosokat veszi célba, akik a lehető leghamarabb lecsapnak az új címekre, mondván, azok a felhasználók akik csak alkalmanként játszanak PC-jüket elsősorban azonban más célra használják, amúgy sem akarnak a Game Ready Driverekkel bajlódni. Noha a szóban forgó illesztőprogramok eltűnése a vállalat weboldaláról valószínűleg nem sokakat ráz majd meg (különösen a fentebb említett 90 százalék fölötti GFE-használat fényében), a kötelező regisztráció valamelyest mindenki életét nehezebbé teszi majd.

A szoftver mindenesetre kellemesebb újításokat is hoz: az Nvidia az egyes játékokhoz való korai hozzáféréshez szükséges kódok szétosztását, illetve a hardveres nyereményjátékokat is a GFE felületére vinné át, sőt a cég tervei szerint hamarosan PC-s játékokkal kapcsolatos hírek is megjelenhetnek az alkalmazásban.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról