Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 15. 11:33

Mégsem lesz platform a Chrome?

Kivezeti a Chrome-hoz fejlesztett értesítési központot a Google, a böngésző következő kiadása már szakít a tálcára beszúrt csengettyűvel. Komoly stratégiaváltást jelezhet előre a lépés.

HIRDETÉS

Chrome-felhasználóknak ismerős lehet a kis harang a Windows tálcáján - ez a böngészőhöz tartozó dedikált értesítési felület. Nem ismerős? Nem véletlenül: a Google szerint gyakorlatilag senki nem használta ezt a felületet, így a böngésző közvetkező kiadásából kikerül ez a funkció, a Windows, Mac és Linux kiadásokból is. Chrome OS-en marad, ott ez kezeli a rendszerszintű értesítéseket is.

A Chrome - Notifications korábban kapott jelentős fejlesztéseket, ide integrálta a cég a webes alkalmazásoktól érkező push értesítéseket is, ezek akkor is megjelentek, ha az adott weboldal éppen nem volt megnyitva a böngészőben. Még fontosabb fejlesztés volt, hogy ide került a Google Now asztali kimenete is, vagyis hasonló kártyákat láthattak itt a felhasználók, mint a telefonjukon.

Értesítések Chrome OS és Windows alatt. Ez tűnik most el.

A fejlesztők számára lényeges lesz a változás, a korábban közvetlenül a Notification Center felé küldött értesítések immár hibát fognak dobni, az ehhez között API eventek pedig nem zajlanak majd le. Az értesítési API többi része változatlan marad, a webfejlesztőknek ezeket ajánlja a továbbiakban a Google. Arra a cég nem tért ki, hogy a jövőben milyen felületen tekinthetik át a felhasználók az elszalasztott értesítéseket.

Mégsem lesz operációs rendszer az operációs rendszerben?

A Google félig kimondott célja volt, hogy a Chrome egy olyan önálló platformmá váljon, amely akár natív, akár webes alkalmazásokat is képes futtatni, függetlenül az alatta dolgozó operációs rendszertől. A kezdetektől ebben a felfogásban fejlesztette tehát a cég a böngészőt, rengeteg olyan funkció került bele a szoftverbe, amely a hagyományos böngészőben nem értelmezhető, a Google koncepciójának viszont megfelel. Az egyik ilyen a NaCl (Native Client), illetve annak továbbfejlesztett változata, a Portable NaCl például keresztplatformos natív alkalmazások futtatását tette lehetővé, így de facto alkalmazásplatformmá emelte a Chrome-ot.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ebbe a logikába illeszkedett bele a Chrome saját értesítési központja is. A felület ugyanis az operációs rendszer szintjén már létező funkciót, a toast üzeneteket duplikálja, ami mind Windowson, mind OS X-en régóta a rendszer része (Action Center illetve Notification Center néven). Ráadásul mindkét rendszer nemrég teljes értesítési központot is kapott, amelyből egységesen kezelhetőek a rendszer és a telepített alkalmazások üzenetei is. A Chrome egyelőre egyik natív felületet sem támogatja, remélhetőleg ez a mostani módosítással megváltozik majd.

A visszalépés érdekes kérdést vet fel a Chrome fejlesztési iránya kapcsán. A saját értesítési központ mellett ugyanis a többi platformkezdeményezés is jobbára visszhang nélkül maradt, a fejlesztőket egyáltalán nem hatotta meg a NaCl sem. Egy érdekes lehetőség a NaCl felhasználására az androidos appok futtatása asztali környezetben, ez a fejlesztés azonban rendkívül lassan halad, így feltételezhető, hogy a Google nem lát nagy potenciált ebben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 00:17

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.