Szerző: Koi Tamás

2015. október 7. 11:31

Jövőtálló hálózatot fejleszt versenytársainak az Invitel

Az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben korszerűsíti vezetékes hálózatát az Invitel, mely a hazai tévépiac meghatározó szereplői között mára az egyetlen, melynek nincs a multiscreen tévézést támogató (over the top) szolgáltatása.

Az eredetileg tervezett ütemhez képest nagyobb számban korszerűsíti vezetékes végpontjait az Invitel, derült ki a cég mai, budapesti sajtótájékoztatóján. A több nagyvárosban, valamint kistérségekben egyaránt jelen lévő távközlési szolgáltató így év végére a szolgáltatási terület felén kínál FTTx-, vagy HFC-alapú hálózatot ügyfeleinek, ebből csak idén 160 ezer végpont válhat alkalmassá a korábbinál lényegesen nagyobb sávszélességű internetkapcsolat bekötésére.

Erős TV-láb

A cég ugyanakkor továbbra sem az internetszolgáltatást tekinti kulcstermékének, hanem a televíziós műsorszolgáltatást, mely részben éppen a megújuló internetes infrastruktúrát használja közvetítő közegnek (IPTV). Erre rímel legalábbis, hogy az Invitel ma a legteljesebb, 165 tévé- és rádióadóból álló csatornaválasztékot biztosítja ügyfeleinek, a választék része továbbá a fő csomagok mellett az országban egyedülálló módon széles spektrumot átölelő 17 tematikus minicsomag. Az Invitel emellett piacvezető a HD-csatornák számában is, a szolgáltató jelenleg 28 adót kínál HD-ban is azon ügyfelei számára, ahol a szolgáltatás műszaki paraméterei ezt lehetővé teszik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár az Invitel sajtótájékoztatóján többször is elhangzott, hogy a cég az ügyfelek igényeit szem előtt tartva igyekszik fejleszteni lakossági szolgáltatáskínálatát, illetve a jövő egyik fontos trendje az over the top (OTT) szolgáltatások, valamint az azokra épülő multiscreen tévézés terjedése, feltűnő, hogy a budaörsi cégnek a nagyobb piaci szereplők közül egyedüliként nincs saját OTT-szolgáltatása. Mindeközben az öt legnagyobb magyarországi tévészolgáltató közül már négy nyújt valamilyen többképernyős szolgáltatást.

A piaci trendek emellett azt is előrevetítik, hogy a nagyobb szolgáltatók többsége belátható időn belül arra törekszik, hogy saját OTT-szolgáltatását megnyissa a versenytárs (internet)szolgáltatók ügyfelei számára is. Így tett például szeptember elején a Magyar Telekom, mely a TV GO márkanevű multiscreen rendszerét tette elérhetővé nem csak telekom-ügyfelek számára.

OTT-interferencia

Bár a legtöbb OTT lineáris csatornakínálata egyelőre nem összemérhető az Invitel által kínált csatornamennyiséggel, a cégnek előbb-utóbb szembe kell néznie azzal, hogy közvetlen versenytársai nyújtanak tévészolgáltatást az ügyfeleinek a saját hálózatán. A kölcsönözhető tartalmak esetén (VOD, sVOD) ez a jelenség méginkább fenyegeti a szolgáltatót, mely ráadásul méretéből adódóan jóval nehezebb helyzetben van a stúdiókkal folytatott tárgyalások során, mint a lényegesen nagyobb eléréssel rendelkező, legnagyobb piaci szereplők.

Az Invitelnél láthatóan tudatában vannak ennek a fenyegetésnek, Iski István marketingigazgató a HWSW kérdésére elmondta, a szolgáltató folyamatosan napirenden tartja saját multiscreen-rendszerének elindítását, melyre az IP-alapú közeg egyébként minden lehetőséget megad. A cég ugyanakkor ma még nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy belépjen ebbe a szegmensbe - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ahol csak lehet, pályáznak

A rendezvényen a fejlesztési tervek kapcsán szóba került az augusztus végén a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett, uniós támogatással megvalósuló Szupergyors Internet Projekt (SZIP) is. Langsteiner Marianne, az Invitel vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, a pályázat előkészítő szakaszában feltérképezett "fehér foltok" (azaz a potenciálisan érintett háztartások) száma az Invitel szolgáltatási területein meghaladja a 150 ezret, a szolgáltató pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ezekkel együtt az összes érintett járásban sikeres pályázatot nyújtson be.

a címlapról