Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 2. 12:00

Megnyitja Weave protokollját a Nest

Közkinccsé teszi Weave névre hallgató kommunikációs protokollját a Nest. A jövőben minden érdeklődő fejlesztő összekapcsolhatja termékét a Google tulajdonában lévő vállalat eszközeivel, központi egység, sőt internetkapcsolat nélkül.

Megnyitja kommunikációs protokollját a korábban a Google tulajdonában lévő, de az átszervezés óta azzal már mellérendelt viszonyban létező okosotthon-kiegészítőket gyártó, termosztátjáról ismertté vált Nest. Az eddig exkluzívan a cég termékei által használt Weave protokoll lehetővé teszi az eszközök közötti közvetlen kommunikációt, felhős szolgáltatások, illetve internetkapcsolat nélkül. Bár a szabvány továbbra is az Alphabet tulajdona marad, az érdeklődő fejlesztők ingyenesen használhatják azt.

Egészen eddig a külső fejlesztőknek a Nest felhős API-ját kellett használniuk, hogy készülékeiket együttműködésre bírják a cég termékeivel. A Wi-Fi használat ugyanakkor, különösen az apró, alacsony fogyasztású, sokszor akkumulátorról üzemelő eszközök esetében, nem ideális megoldás, ezért döntött nagyjából öt éve az akkor még önálló gyártóként dolgozó Nest is, a saját fejlesztésű "kötőszövet" használata mellett - amelyet ne keverjünk össze a hasonló névre hallgató, a Google Brillo IoT platformjához tartozó keresztplatformos kommunikációs réteggel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szabványra építő eszközök mesh hálózatot alkotva kommunikálnak egymással, illetve a hozzájuk tartozó okostelefonos alkalmazással, így nincs szükség a több hasonló termékcsaládnál látott központi egységre. Utóbbi kiiktatása egyébként több előnyt is kínál, amellett, hogy eggyel kevesebb eszköznek kell a polcon helyet találni, a plusz láncszem kiiktatásával az eszközök és a vezrélőapp között kommunikáció késleltetése is csökken, a cég szerint az mindössze 100 milliszekundum - a kütyük így kvázi valós időben engedelmeskednek a felhasználónak.

A protokoll a Nest szerint kiemelt hangsúlyt fektet a biztonságra, amely az okosotthon kiegészítők között gyakran elhanyagolt szempont: elég csak az otthoni routerekben időről időre felbukkanó sebezhetőségekre gondolni, de többek között az ugyancsak IoT eszközöket célzó ZigBee protokollban is augusztusban bukkant fel egy kritikus biztonsági rés. A területen az érzékeny pontot az új eszközök csatlakoztatása jelenti a hálózatra, miután a műveletnek nem csak biztonságosnak, de egyszerűnek is kell lennie, ha az adott cég nem akarja elriasztani a potenciális felhasználókat. A Nest a hasonló fenyegetések ellen végpontok közötti titkosítással, továbbá alkalmazásspecifikus titkosítási kulcsokkal vértezte fel a szabványt, az új kütyüket csatlakoztatásán pedig cég mobilappja vezet végig.

A Weave-t támogató eszközökre egy "Works with Nest" címke is kerül, sőt a vállalat egy online boltot is indított, Works with Nest Store néven, ahol elérhetők a termosztátjával, kamerájával és füstérzékelőjével kompatibilis, ám más gyártók nevével fémjelzett termékek.

A Nest a fentieken túl a tavaly felvásárolt Dropcamből mára Nest Cammé avanzsált otthoni kamerájához is kiadott egy API-t, amelyen keresztül a fejlesztőknek lehetőségük van a készülék által "látottakkal" összefűzni saját eszközeik tevékenységét. A gyártó példájával élve, ha az okos-zár érzékeli, hogy valaki be akar jönni a lakásba, a kamera fényképet készít róla. Az API-t első körben az a Philips Hue, az August, a Mimo, a Skybell és a Petnet hajtják majd igába.

a címlapról