Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 28. 00:30

Bár megérkezett az Sun UltraSparc III processzor, az első ezen alapuló számítógépekre 9-12 hónapot is várni kell...

A Sun Microsystems bemutatta az UltraSparc III processzorral

A Sun Microsystems bemutatta az UltraSparc III processzorral felszerelt Sun Fire 280R szervert (kódnév: Grover) és a Sun Blade 1000 munkaállomást (kódnév: Excalibur) - ezek viszonylag alacsony kategóriájú, 2-8 processzoros gépek. A Sun Fire 280R egy 17,8 cm vastag rack-mounted szerver, amelyet elsősorban Internet és alkalmazás-szolgáltatók fognak használni. Januárig a Sun Fire csak egy 89.000$-os konfigurációban kapható, ez a Sun T3 "Purple" tárolási szerverét tartalmazza.

Ami a csúcskategóriájú modelleket illeti, azokra jövő évig kell várni: tavasszal fogja bemutatni a Sun a 'StarCat'-et, amely a jelenlegi E10000-ek utódja lesz. A nagy számításigényű feladatokhoz 105 UltraSparc III processzort lehet majd használni, míg a nagyvállalati konfigurációban 74 processzort. Ezenkívül az ún. coherent memory architecture révén a Sun négy ilyen gépet úgy tud összekötni, hogy azok egy számítógépként működnek, megosztva ugyanazt a memóriát és operációs rendszert. A StarCat előtt a Sun a Daktari workgroup szervereket és a Serengeti közepes kategóriájú szervereket fogja piacra dobni.

Az összes új, most bejelentett UltraSparc III-alapú terméket 9-12 hónapon belül fogja bemutatni a Sun. Ed Zander, a Sun működési vezérigazgatója a processzor késlekedésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a Sun az öregedő UltraSparc II architektúra dacára képes volt növelni piaci részesedését - ennek fényében pedig valóban úgy is lehet látni a dolgot, mintha nem is késlekedtek az újjal. ( ami azért valamelyest kétes értékű érvelés, hiszen nem lehet tudni mennyivel lett volna még nagyobb a Sun előretörése, ha az UltraSparc III már korábban a piacon lett volna )

A ma bejelentett összes számítógépben az UltraSparc III processzor 600 MHz és 1,5 GHz között változatai lesznek.

A jelenlegi UltraSparc II-alapú szerverek iránt akkora a kereslet, hogy a cég nem tudott lépést tartani azzal és az utolsó negyedév végén 1,8 milliárd $-os volt a teljesítetlen rendelésállomány, míg a Hewlett-Packard és az SGI termékei iránti kereslet csökkent mivel a vevők új rendszerek megjelenésére vártak.

Az UltraSparc III-alapú rendszerek kritikus fontosságú elemei a Sun azon erőfeszítéseinek, hogy a Unix szerver piac vezető szereplője maradjon. A Sun gyenge pontjai a következők: erősödő verseny főleg a HP és az IBM részéről, de az SGI, a Unisys és a Compaq is jelentős fenyegetést jelent. A Sun-nal ellentétben e versenytársak az Intel IA-64 architektúrájára is feltették voksukat.

A HP Superdome számítógépeit múlt héten mutatta be a cég, bár a Sun-hoz hasonlóan a csúcskategóriájú szerverekre hónapokat kell várni. Az IBM S80-asa már egyre jobban terjed a Sun alapvető ügyfelei között, míg a továbbfejlesztett változat, az S80Turbo megjelenése októberben várható.

A Sun tegnap azt is bejelentette, hogy a UltraSparc IV processzor megjelenése másfél-két éven belül várható, míg a 2,1 GHz-es UltraSparc V-é 2003-ban. A Sun folytatja a jelenlegi UltraSparc II-esek továbbfejlesztését is.

Az első Sun Blade 1000 és Sun Fire számítógépek először 750 MHz-es, majd 900 MHz-es processzorral lesznek felszerelve. Az új processzort a Texas Instruments készíti, 0,15 mikronos technológiával. A 2001. első negyedévétől forgalomba kerülő 900 MHz-es változatban már réz-alapú technológiát használnak.

A Sun teljesen átalakítja árstruktúráját és az eddigi 18 ezer konfiguráció helyett 192 (!!) lesz kapható, ettől a cég nagyobb megbízhatóságot, alacsonyabb árakat és gyorsabb szállítást remél. Az ügyfelek természetesen rendelhetnek testre szabott termékeket, de az azokhoz tartozó garancia feltételek eltérnek majd a standard konfigurációkkal együtt járótól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról