Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 11. 11:45

Elindult a Google új mobilfizetési szolgáltatása

Élesítette Android Pay szolgáltatását a Google. A cég nyári fejlesztői konferenciáján bejelentett mobilfizetési megoldás egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető, ahol azt a felhasználók több mint egymillió elfogadóhelyen vehetik igénybe.

Újabb versenyzővel bővül a mobilfizetési szolgáltatások mezőnye, elrajtolt ugyanis a Google által májusban bejelentett Android Pay. A megoldást, illetve a hozzá tartozó alkalmazást a vállalat lépcsőzetesen teszi elérhetővé a felhasználók számára - egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Az app első körben csak az NFC-s fizetést teszi lehetővé a megfelelő POS terminállal felszerelt üzletekben, az Andoid 4.4 vagy újabb rendszert futtató (értelemszerűen NFC-képes) okostelefonok számára, a hozzá tartozó további funkciók, akárcsak maga az alkalmazás, a későbbiekben több lépcsőben válnak majd elérhetővé - ezek közé tartozik az alkalmazásokon belüli fizetés is.

Az Android Pay a MasterCard, a Visa, az American Express és a Discover nevével fémjelzett betéti és hitelkártyák túlnyomó részét támogatja, amelyek adatait HCE (Host Card Emulation) technológia segítségével, a felhőben tárolja, ellentétben például az Apple Pay-jel, amely ehhez egy a készülékben elhelyezett SE-t (Secure Element) használ - vagy épp az adatokat egy speciális SIM kártyán tároló Mobiltárcával. A Marshmallow névre hallgató, 6.0-s Android verzió megérkezésével egyébként fizetéskor a jelszavakat már az ujjlenyomat válthatja fel, a megfelelő hardverrel felszerelt készülékeknél.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google mobilfizetési megoldása, a keresőóriás szerint megjelenést követően több mint egymillió elfogadóhelyen lesz használható az USA-ban, továbbá a későbbi frissítésekkel a bankkártyák mellett a legtöbb pontgyűjtő és ajándékkártya tárolásara is képes lesz.

Az új szolgáltatás mellett a vállalat korábbi próbálkozása, a Google Wallet is életben maradt, noha azzal a cégnek sikerült kicsit megkavarni a dolgokat: a klasszikus Wallethez érkezik egy frissítés, ezzel érkezik az Android Pay funkcionalitás, közben pedig a vállalat egy új Wallet appot is kiad, amely "pénzt tárol" majd - itt vélhetően a Walletben egy ideje már jelenlévő, egyenlegfeltöltős megoldásról van szó - illetve a banki információkat kezeli. Ez az alkalmazás majd a felhasználók egymás közötti átutalásait teszi lehetővé a jelenleg elérhető terméktervek szerint.

Az Android Pay az USA-ban a Verizon Wireless, a T-mobile és az AT&T által eladott androidos okostelefonokon is előre telepítve érkezik - ez pedig törhet némi borsot a riválisok, különösen a Samsung orra alá. A koreai cég ugyanis hamarosan maga is széles körben elérhetővé teszi Samsung Pay névre hallgató mobilfizetési megoldását. A szolgáltatás egyelőre csak Dél-Koreában vehető igénybe, noha az egyesült államokbeli rajt sincs messze, azt a vállalat szeptember 28-ra tűzte ki - telefonjain azonban ekkor már saját terméke mellett, a rivális Andorid Pay-nek is kénytelen lesz otthont adni. Azt egyelőre nem tudni, az Android Pay mikor jut el Európába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról