Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 27. 22:12

Microsoft: végre megjelent a Windows 2000 Datacenter és a hozzá kapcsolódó back office szoftverek!

A bejelentéssel egy időben a tegnap az összes fő Intel szerver gyártó is bejelentette, hogy szállítanak a Windows 2000 Datacenter-rel felszerelt szervereket: a sor illusztris - IBM, Dell, Compaq, Fujitsu, Hewlett-Packard és Unisys. A Datacenter célpiaca a csúcskategóriájú szerverek, e-kereskedelmi Web-helyek és csúcsteljesítményű tudományos és mérnöki alkalmazások.

A bejelentéssel egy időben a tegnap az összes fő Intel szerver gyártó is bejelentette, hogy szállítanak a Windows 2000 Datacenter-rel felszerelt szervereket: a sor illusztris - IBM, Dell, Compaq, Fujitsu, Hewlett-Packard és Unisys. A Datacenter célpiaca a csúcskategóriájú szerverek, e-kereskedelmi Web-helyek és csúcsteljesítményű tudományos és mérnöki alkalmazások.

A Windows 2000 Datacenter bejelentésével együtt az MS bejelentette azon szoftvercsaládját, amely a vállalatok számára lehetővé teszi e-kereskedelmi helyek készítését. A korábban Back Office csomagnak nevezett szoftvercsalád tagjai az SQL Server 2000 adatbázis szoftver, az Exchange 2000 messaging szoftver és a Host Integration Server 2000 (korábbi kódnevén Babylon), amely lehetővé teszi a mainframe-eken lévő vállalati információk 'Web-esítését'.

A cég a Datacenter-t nem árulja önálló termékként: csak olyan rendszereken árulhatják a gyártók a Datacenter-t, amelyek rendelkeznek az MS bizonyítványával. Az Windows/Intel világban ez eddig új gyakorlat, de a csúcskategóriájú szervereknél (pl. mainframe-eknél) ez bevett szokás.

Az elemzők véleménye szerint a Datacenter eredményei kezdetben szerények lesznek: egyelőre viszonylag kevés szoftver tudja kihasználni a 32 processzoros (!!)Windows szervereket - és ezek is nagyon újak és egyelőre nincsenek hitelesítve a Datacenter-re.

A Microsoft egyúttal a Windows 2000 64-bites változatán is dolgozik, ez az Intel jövendőbeli Itanium processzorain fog futni. Ez a változat azonban várhatóan még lassabban fog elterjedni, mint a Datacenter, mivel teljesen új processzorra épül és emiatt sokkal több felülvizsgálaton kell majd átesnie.

A cég ezenkívül bejelentett új kábel nélküli szoftvereket is, amelyek lehetővé teszik azt, hogy Web-helyek és nagy vállalatok elküldjék (eredetileg PC-ken megjelentetendő) szoftvereiket, Web-tartalmukat és szolgáltatásaikat mobil eszközökhöz (mobiltelefonok, kéziszámítógépek).

A most bejelentett termékeket a cég a Microsoft.Net Enterprise Server név alatt fogja forgalmazni.

A Microsoft közölte azt is, hogy 1.000 Compaq tanácsadót képeznek ki az ún. BizTalk Server installálására és konfigurálására - ez a termék a cég leendő XML szoftvere, amelynek célja a különféle számítógépes rendszerek összekötése a Net-en keresztül. A szoftvergyártó óriás és a Dell bejelentette, hogy közösen fogják értékesíteni a szervereket és a Microsoft.Net Enterprise Server szoftvereket az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalatok számára.

Jelenleg az MS 3.200 tanácsadó alkalmazottat foglalkoztat, akik az ügyfeleknek olyan tevékenységekben segítenek, mint az installálás és tervezés - valamint 3.900 technikai támogatással foglalkozó alkalmazottja van a Microsoft-nak, de a cég tervei szerint mindkét számot növelni fogják. A Compaq, a HP, az IBM és a Dell egyaránt bejelentett új szolgáltatásokat a leendő Datacenter ügyfelek számára.

A Microsoft a mobil részlegének vezetésével Juha Christensen-t, a Symbian volt ügyvezető igazgatóhelyettesét bízta meg. E piacon olyan vetélytársak várnak az MS-re, mint az Oracle, az IBM, a Sun-Netscape szövetség és a Sybase. A Microsoft Mobile Information 2001 Server nevű kábel nélküli szoftver megjelenése jövő év első felében várható. A cég egyúttal bejelentette a Microsoft Outlook Mobile Access nevű szoftverét, amellyel mobil telefonról tudják elérni a felhasználók az e-mailjüket ill. naptárjukat. A Microsoft részvényárfolyama ma 2,25$-ral (3,59%-kal) 60,44$-ra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról