:

Szerző: mz

2000. szeptember 27. 20:45

Szövetkezik a három legnagyobb mobilcég

[Noguchi & Peters] Az Ericsson, a Motorola és a Nokia új szervezetet hoz létre a helyzetfüggő szolgáltatások fejlesztésének felgyorsítására.

[Noguchi & Peters] Az Ericsson, a Motorola és a Nokia új szervezetet hoz létre a helyzetfüggő szolgáltatások fejlesztésének felgyorsítására.
A világ három legnagyobb mobiltelefon-gyártója bejelentette, hogy fórumot alakítottak a mobil helyzetmeghatározó rendszerek kompatibilitásának biztosítására. Az Ericsson, a Motorola és a Nokia azért hozta létre a Location Interoperability Forum-ot (LIF), hogy világszerte helyzetfüggő szolgáltatásokat kínálhassanak bármely vezeték nélküli hálózaton és terminálon. A helyzetfüggő szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a mobilkészülék tulajdonosa földrajzi helyéhez és helyzetéhez igazított információkhoz juthasson.
Napjainkban több különböző mobil helyzetmeghatározó rendszert használnak szerte a világon, amelyek azonban nem képesek együttműködni. A LIF célja, hogy egy közös technológiai- és rendszerfilozófia kidolgozásával megfeleljen az olyan szolgáltatások iránti elvárásoknak, mint a mobil információhozzáférés vagy a mobil kereskedelem. A LIF feladata, hogy definiálja, kifejlessze és ismertesse tagjai közös, általános helyzetfüggő szolgáltatási megoldásait. Az egyszerű és biztonságos hozzáférési megoldások elérhetővé teszik a helyzetfüggő szolgáltatásokat minden vezeték nélküli hálózaton és mobilhálózaton, függetlenül a felhasznált vezeték nélküli és helymeghatározó technológiáktól.
A LIF javaslatot tesz majd a helyzetfüggő szolgáltatások interoperabilitásának és tesztelésének legjobb módszereire is. Az első, a LIF javaslataira épülő alkalmazások várhatóan már 2001-ben megvásárolhatóak lesznek. A LIF tagjainak várakozása szerint a helyzetfüggő szolgáltatások mind a ma is üzemelő második, mind pedig a jövő harmadik generációs (3G) hálózataiban megjelenhetnek.
Számos olyan szolgáltatás várható, amely remekül ki tudná használni a felhasználók pontos földrajzi koordinátáit: a WAP használatával lekérhetnénk például a közelünkben található éttermek menüjét, testre szabott, érdekes, releváns hirdetéseket fogadhatnánk, vagy megtudhatnánk, a közelben van-e egy barátunk. A személyes szolgáltatásokon túl a helymeghatározás fontos szerepet játszik a közbiztonsági bejelentésekben és a vészjelzésekben is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.