Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Viselkedésalapú biztonsági megoldás a Qualcommtól

Hlács Ferenc, 2015. szeptember 01. 13:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új biztonsági technológiát jelentett be a Qualcomm, amely a chipgyártó jövőre érkező Snapdragon 820 csúcsprocesszorával jelenik meg. A Smart Protect nevű megoldás, amely valós időben, azok viselkedése alapján szűri ki a kártevőket, leghamarabb 2016 elején tűnhet fel a mobileszközökben.

Új védelmi vonalat állít a mobileszközöket fenyegető malware-ek ellen a Qualcomm: A vállalat a napokban jelentette be Snapdragon Smart Protect névre hallgató technológiáját, amely új csúcsprocesszorában, a Snapdragon 820-ban debütál majd.

A cég szerint a megoldás a létező, tanúsítványalapú biztonsági szoftvereket egészíti majd ki azáltal, hogy még a tanúsítványok frissítése előtt elemzi és azonosítja a potenciális fenyegetéseket. A legtöbb biztonsági megoldás egyébként az egyes szoftverekhez tartozó tanúsítványok ellenőrzésére épít, noha miután azokat egy, az új malware-ek tempós megjelenéséhez képest aránylag lassan bővülő adatbázissal veti össze, ez önmagában csak korlátozott védelmet kínál - ráadásul az ismert kártevők is aránylag könnyen átalakíthatók, hogy átcsússzanak a hasonló szűrőkön.

A vállalat a telefongyártók és biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalatok számára API-kat is kiad, így azok kiegészíthetik saját termékeiket a Qualcomm megoldásával. A Qualcomm szerint a Smart Protect mind az új, zero-day, mind pedig az átalakított malware-eket képes lesz észlelni: a megoldás valós időben figyeli az egyes alkalmazások tevékenységét, ha pedig az hibás vagy gyanús működést mutat, például lezárt képernyő mellett készít fényképet vagy váratlanul SMS-t küld, jelez a felhasználó felé. A biztonsági eszköz veszélyesség szerint osztályozza a talált kártevőket, a kémprogramoktól a felhasználókat kéretlen reklámokkal bombázó adware-eken át a destruktív malware-ekig. A felfedezett rosszindulatú appokkal kapcsolatos információkat, illetve a gyanúsnak ítélt viselkedésmintákat a Smart Protect az API-kon keresztül a gyártók és biztonsági cégek felé is továbbítja.

A Qualcomm új biztonsági megoldása a vállalat Snapdragon 820 lapkájával megjelenő Zeroth gépi tanulási technológiájára épít, hardver- és szoftverkomponenseket egyaránt tartalmaz és alacsony szinten fér hozzá a processzorhoz. Kifejezetten energiahatékony működésre képes, nem ró számottevő plusz terhet az okostelefonoknál jellemzően amúgy is gyenge pontnak számító akkumulátorra.

A Smart Protect a Qualcomm Haven biztonsági portfólióját bővíti majd, amely többek között a Snapdragon Sense ID ujjlenyomat-olvasó megoldásról lehet ismerős. A Qualcomm új biztonsági megoldása először a Snapdragon 820 chippel szerelt mobileszközökben tűnik majd fel, ennek megfelelően leghamarabb 2016 első felében érdemes rá számítani.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.