Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 25. 18:00

A Twitter előtt mindenki egyenlő

A cég elvágta API-ját a politikusok törölt tweetjeit megjelenítő oldalak előtt.

Miközben a Google az Európai Unióban a felejtés jogának alkalmazásakor kifejezetten ügyel arra, hogy politikusok, köztisztviselők vagy egyéb közszereplők (utóbbi státuszról a cég által alkalmazott adatvédelmi szakemberek döntenek) ne tüntethessék el utólag kínossá váló, nemkívánatos nyomaikat a cég keresőjéből, a Twitter mostani lépésével egyértelművé tette, hogy a közszereplőknek náluk ugyanannyi joga van a magánélet védelméhez, mint bármelyik átlagos embernek.

A Twitter még május közepén vágta el az API-jához való hozzáférést a Politwoops amerikai oldalától, arra hivatkozva, hogy az amerikai politikusok tweetjeit monitorozó, és a törölt üzeneteket későbbi megtekintésre automatikusan learchiváló szolgáltatás megsérti a fejlesztői megállapodás vonatkozó előírását. Azaz, az API-t használó külső fejlesztők csak olyan formában jeleníthetik meg az üzeneteket ahogy azt a Twitter is teszi – tehát ha ott törlésre kerül, az API-t igénybe vevő felületről is el kell tűnnie.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Politwoops egy 2010-es holland hackathonon született, majd az Open State Foundation gondozásában harminc országra terjesztette ki működését, melyekben a szolgáltatás monitorozta és automatikusan eltárolta az utókor számára a politikusok törölt tweetjeit. Az alapítvány igazgatója, Arjan El Fassed szerint a politikusok törölt tweetjei is nyilvános "parlamentáris történelemnek" minősülnek – ha már egyszer kikerültek a Twitterre, a véleménynyilvánítást ne lehessen meg nem történtté tenni. "Ez nem elgépelésekről szól hanem arról, hanem betekintést nyújt abba, a megválasztott politikusok üzenete hogyan változhat meg figyelmeztetés nélkül." (Tehát fű alatt - a szerk.) Az oldalak főleg az adott országok újságíróinak voltak hasznosak, akik így néha fülön csíphettek egy-egy politikust, amikor az hirtelen látványos pálforduláson ment keresztül.

A Twitter most májusi döntését "egészítette ki" azzal, hogy a Politwoops API-hozzáférését minden érintett országban (oldaltól) megvonta, továbbá a diplomaták Twitter-tevékenységét figyelő Diplotwoopsot is letiltotta. A Politwoops.eu oldala egyébként az Európai Parlament képviselőinek üzeneteit monitorozta, így természetesen a magyar EP-képviselőkét is.

A Twitter döntése leginkább azért érdekes, mert a politikusokat megválasztó közösség információhoz jutásának jogát valamint a politikusokkal szemben elvárt magas fokú transzparenciát és véleményvállalást alárendeli általános magánszféra-védelmi szabályozásának. Az Open State Foundation egyelőre mérlegeli lehetőségeit a további működtetésre, de az oldalakon négy nappal ezelőtt minden tartalomfrissítés megszűnt.

a címlapról