Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 24. 10:30

Újabb százmilliót kapott a Mirantis

Az OpenStack egyik utolsó önálló bástyája továbbra sem eladó, sőt, tőzsdére menne. Az Intellel kötött megállapodás a fejlesztés ütemén és az elfogadottságon is nagyot lendíthet.

Miközben az OpenStack-piac konszolidációja során mára szinte az összes elsőhullámos startupot vagy felvásárolta valamelyik nagyvállalat (Cisco – Piston Cloud Computing és Metacloud, IBM – Blue Box, EMC – Cloudscaling, Oracle – Nimbula) vagy csődbe ment és szakembereit felszívták a nagyok (Nebula), a Mirantis az egyik utolsó bástyaként (például az ausztrál Aptira mellett) egyelőre továbbra is önállóan, bár befektetők által "kitömve" folytatja tevékenységét. Sőt, az eddigi információk alapján a cég vezetésének inkább a tőzsdére lépés és a nyílt részvénytársasággá alakítás a célja, amire valamikor jövőre kerülhet sor.

Miután tavaly ősszel a cég egyszer már bevont százmillió dollár kockázati tőkét, most újabb befektetési kört jelentett be, hasonló összegről, valamint a korábbinál szorosabb partnerséget az Intellel. A processzorgyártó az előző körben is részt vett, mostantól azonban nem csak anyagi, hanem műszaki támogatással (például fejlesztésre és tesztelésre szolgáló eszközparkkal, továbbá saját mérnökeivel) is segíteni fogja a Mirantist. Az együttműködéstől mindkét cég nagy előrelépést vár a fejlesztés ütemében, de a Mirantis társalapítója, Alex Freedland leszögezte, hogy az Intellel kötött partnerség nem változtat az eddigi üzleti hitvalláson, azaz egy tiszta, gyártófüggetlen OpenStack-disztribúció fejlesztésén, integrálásán és támogatásán.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Így tehát minden jövőbeli fejlesztés marad nyílt forrású, semmilyen szellemi tulajdon nem kerül az Intel tulajdonába, az viszont egyértelmű, hogy a processzorgyártónak vannak elvárásai befektetéséért cserébe. "Vannak bizonyos dolgok, amiket szeretnénk, ha a Mirantis megtenne" - mondta a The Wall Street Journalnek (WSJ) az Intel szoftveresen meghatározott infrastruktúráért felelős vezetője, Jonathan Donaldson. Azt azonban már nem részletezte, pontosan mik ezek az elvárások.

Ahogy korábban írtuk, mára az OpenStack a nagyvállalatok közös játszóterévé vált, ami a Linuxhoz hasonlóan olyan közös alap, amelybe mindenki beleteszi saját fejlesztéseit (saját érdekei mentén), majd egyedi megoldásokat épít erre az alapra. A nyílt forráskód ebben csupán annyi szerepet játszik, hogy minden szereplő számára garantálja, hogy a közös alapra senki nem teheti rá a kezét és nem húzhatja ki azt a többiek alól. A Mirantis határozott célja, hogy disztribúcióját teljesen gyártófüggetlennek tartsa meg, és hosszú távon támogatási és rendszerintegrátori szakértelmét értékesítse a piacon – mint például a linuxos világban a Red Hat.

Az alapok fejlesztését egyébként továbbra is az OpenStack Alapítvány koordinálja, melynek vezetője, Jonathan Bryce szerint az OpenStack egyelőre még messze nem a nagy halak versenytársa. Egyre több vállalat veszi fontolóra viszont privát vagy akár publikus felhőjének kialakításakor a nyílt forrású alternatívát – a szükséges tudás viszont üzemeltetői oldalon többnyire hiányzik, de a gyártófüggetlenségre való törekvés megvan.

A Mirantis ezt a kibontakozó trendet lovagolhatja meg, a vendor lock-inből ugyanis sokaknak lett mára nagyon elege. A cég pont ezért vonhatott be eddig jelentős összegű, 220 millió dollárnyi tőkét – többségét ugyanis olyan vállalatok adták (az Intel mellett például az Ericsson vagy az SAP) melyeknek elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy termékeik a lehető legtöbb környezetben működhessenek gond nélkül. Az OpenStack előtt elsősorban rendszerintegrátori profilú Mirantis alkalmazotti létszáma mindenesetre hűen tűkrözi a növekedési törekvéseket, a cég ma már mintegy 750 főt foglalkoztat – ötször annyit, mint a profilváltás előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról