Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 11. 11:30

Hivatalosan is megjelent a Windows 10 IoT Core

Az operációs rendszer kilépett a műszaki előzetes státuszból. Megérkezett a várt Wi-Fi és Bluetooth támogatás is.

Mindenki számára elérhetővé tette a Windows 10 legkisebb változatát, az IoT Core-t a Microsoft. Az operációs rendszer így maga mögött hagyta a műszaki előzetes státuszt, nyilvános változata jelenleg a Raspberry Pi 2-vel és az Intel Atom alapú MinnowBoard MAX-szal működik együtt - teljesen ingyen.

Ahogy korábban, az új Windows-változatok ismertetésekor már írtuk, az IoT Core-t a vállalat a számítástechnikával hobbiszinten foglalkozók számára kínálja, a rendszert pedig kifejezetten alacsony fogyasztású, beágyazott rendszerekre szánja. Ennek megfelelően a szoftver csak a legszükségesebb komponenseket tartalmazza, így például a grafikus felhasználói felület teljes egészében hiányzik belőle, azt külön univerzális appként (UWP) kell megírni hozzá.

Az IoT Core egyébként csak az első az ipari Windows-kiadások sorában, készül már az "IoT for Business" is, amelyet nem hobbistáknak, hanem kimondottan hardvergyártóknak kínál a Microsoft. Ez a rendszer más licencfeltételekkel rendelkezik majd a pletykák szerint, és valószínűleg olyan funkciókkal bővül majd, mint a fejlett távoli menedzsment és egyéb, az adatgyűjtéshez és -továbbításhoz kapcsolódó egyedi fejlesztések.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztéshez a Windows 10 legalább 10240-es buildje és a Visual Studio 2015 végleges változata szükséges. Utóbbi követelmény kiemelten fontos: a Microsoft hangsúlyozta, hogy a fejlesztői eszköz előzetes és végleges kiadásai között kritikus változtatások voltak a projektrendszerben, emiatt maga a forráskód ugyan módosítást nem igényel, de magát a projektet a végleges kiadásban újra kell építeni. Az IoT Core-os fejlesztésekhez a C++, C#, JS, VB, Node.js és Python nyelveket lehet használni, ezeket a fejlesztői keretrendszer teljes mértékben támogatja.

A Microsoft a friss kiadásba két nagyon fontos újdonságot is beépített, a fejlesztők és a kísérletező kedvű barkácsolók végre élhetnek a Wi-Fi és Bluetooth támogatással is - az első, áprilisban kiadott műszaki előzetes óta ez a két funkció szerepelt a fejlesztői kívánságlista tetején. Az operációs rendszer egyébként még messze nincs kész (és ahogy az asztali Windows 10, ez is folyamatosan kap majd új fejlesztéseket), a vállalat a számos kisebb-nagyobb hiányosságot és ismert hibát ezen az oldalon gyűjtötte össze.

01:42
 

Windows 10 Maker Project: Rover Robot

Még több videó

Többek között a Raspberry Pi GPU drivere még fejlesztés alatt van, a Microsoft még adós az optimalizációval, így például az animált GUI-elemeket a vállalat szerint egyelőre még érdemes mellőzni. A külső kamerák támogatása is hiányos, PiCamet a megfelelő DirectX funkciók hiányában nem lehet használni, és az IoT Core az USB vezérlőt terhelő webkamerákkal sincs még jó barátságban. Ezeket a cég a közeljövőben orvosolni fogja, de egyelőre nem általános megoldással, hanem néhány modellre történő optimalizálással. Egyes USB-s billentyűzetek és egerek nem működnek az IoT Core-ral, ahogy a szintén USB-s, kizárólag szoftveres (operációs rendszerből történő) hangerőszabályozással rendelkező fejhallgatók és hangfalak vezérlése sem megoldott még.

A portré orientációt az UWP appok esetében az operációs rendszer nem mindig veszi figyelembe, és nem érdemes 16 karakternél hosszabb eszköznevet használni, az ugyanis boot közben kékhalált idézhet elő. Egyes 8 gigabájtos class 10 SD kártyákat használva (a típusokat a Microsoft nem részletezte) a legelső bootolási folyamat akár negyed óráig is eltarthat - ha valaki belefut ebbe a hibába, várjon legalább ennyi időt, mielőtt a folyamat teljes leállására gyanakodna.

A Windows 10 IoT Core lemezképeit innen, a példaprogramokat pedig innen lehet letölteni, a nagyobb projekteket a Microsoft egy külön oldalon gyűjti. A Visual Studio ingyenes, Community változata innen tölthető le.

a címlapról