Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 8. 13:30

Víz alatt is bírja a strapát az új CAT telefon

A leejtéssel, rázkódással, vízzel, porral és az extrém hőmérséklettel is megbirkózik a CAT legújabb okostelefonja. Az S40 modell szerény hardvert, ugyanakkor komoly páncélzatot kapott, a masszív eszköz akár víz alatt is használható.

Újabb strapabíró okostelefonról rántotta le a leplet a CAT. A vállalat legújabb, S40 névre hallgató készüléke, akárcsak a korábbi, a cég gondozásában megjelent telefonok, elsősorban a komolyabb fizikai igénybevételt jelentő kültéri használatra készültek, például a túrázók, építőiparban dolgozók számára.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eszköz páncélja alatt dolgozó hardver, ahogy általában a hasonló masszív telefonoknál lenni szokott, a belépőszintet veszi célba - annak is inkább az alját: az okostelefon mai szemmel nézve már szinte "apró", 4,7 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, 540x960 pixel felbontással és 234 PPI-s pixelsűrűséggel. A panel a gyártó szerint komoly fényerőt produkál (bár pontos érték nem ismert) így kültéren, erős napfényben is jól olvasható. Az S40 processzora a belépőkategória belépője, a Snapdragon 210. A chip négy darab Cortex-A7 magot tartalmaz 1,1 gigahertzre állítva, teljesítményt tehát semmilyen formában ne várjuk a telefontól. Cserébe viszont az eszköz LTE-képes, így az online böngészés sebességére nem lehet majd panasz, legalábbis a processzorbarát weboldalaknál.

A készülékben emellett 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt belső tárhelyet találunk, természetesen microSD-s bővítési lehetőséggel, akár plusz 64 gigabájtig.  A hátlapon egy 8 megapixeles, az előlapon pedig egy 5 megapixel felbontású kamera kapott helyet. Az eszköz üzemidejére valószínűleg nem lesz panasz, az aránylag kicsi kijelzőhöz, és az alacsony fogyasztású processzorhoz ugyanis egy tisztességes, 3000 mAh kapacitású akkumulátor párosul, ha a gyártó jól végezte az optimalizálást, ez akár két napra is elegendő lehet. Az eszköz a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fit, a Bluetooth 4.1-et, illetve a GPS, GLONASS és aGPS vételt is támogatja. Kellemes meglepetés továbbá, hogy bár a fizikai védelemre kihegyezett eszközök operációs rendszer terén jellemzően egy-két generációval lemaradva követik az aktuális trendeket, az S40 a legfrissebb, Android 5.1-gyel a fedélzetén érkezik

A strapabíró telefonoknál persze a lényeg nem a motorháztető alatt van, hanem épp a motorháztető az. A készülék IP68 védettségi besorolást kapott, azaz teljes mértékben védett por ellen, sőt víz alatt is használható, 1 méternél mélyebben is. Az S40 emellett a 810G katonai szabványnak is megfelel, azaz ütés és rázkódásálló - a gyártó szerint a telefon akár 1,8 méteres "leejtést" is kibír. Az új CAT modell az extrém hőmérséklettel is megbirkózik, -25-től egészen 55 Celsius fokig használható. A kijelzőt Corning Gorilla Glass 4 védi, ráadásul kesztyűben, sőt vizes kézzel is gond nélkül kezelhető - ezt a fizikai vissza, home és multitasking gombok is megkönnyítik.

Az S40 tehát bár nem erőgép, cserébe bátran dolgozhatunk vele erőgépek között. A gyártó egyelőre nem árulta el, új készüléke mikor kerül a boltokba, annak ajánlott fogyasztói ára ugyanakkor ismert, várhatóan nettó 400 dollár környékén alakul.

a címlapról