Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 1. 11:41

Jövőre érkezik a Mozilla tévéokosítója

Hamarosan a Mozilla is előállhat saját HDMI-stickjével: a Kickstarteren debütált, Matchstick nevű kütyü Firefox OS-t futtat, ráadásul Android, illetve iOS rendszerű készülékekkel, vagy PC-s Firefox és Chrome böngészővel is használható lesz

Chromecast-riválissal állt elő a Mozilla, a Matchstick nevű kezdeményezéssel karöltve. A Google HDMI-s eszközéhez hasonló, tévére köthető kütyü első körben a Kickstarteren igyekszik lendületet szerezni. A Matchstick gyakorlatilag ugyanazt a feladatot látja el, mint a keresőóriás megoldása, csak éppen a Firefox OS-t futtat és szinte bármilyen mobil operációs rendszert futtató eszköz kijelzőjének tartalmát képes a televíziók képernyőjére streamelni, legyen szó játékokról, zenéről vagy egyéb multimédiás tartalmakról.

Az eszköz mind szoftver, mind hardver tekintetében teljesen nyílt forrású platformnak ígérkezik és saját alkalmazásbolt is társul majd hozzá. Ez természetesen Firefox OS-en lesz elérhető, innen tölthetik le a felhasználók a HDMI-stickkel kompatibilis alkalmazásokat. Ezek között a fejlesztők szerint már a készülék megjelenésekor ott lesznek olyan komolyabb nevek mint a Netflix, HBO Go, illetve a Pandora - ezek száma pedig a vállalat szerint a fejlesztői közösség gyarapodásával rohamosan növekedni fog.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Ami az eszköz belsejét illeti, abban egy két Cortex-A9 maggal felszerelt Rockchip 3066 lapka teljesít szolgálatot, 1 gigabájt DDR3 memória és 4 gigabájt belső tárhely társaságában. A Matchstick 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi hálózatokra képes csatlakozni, ezen keresztül juttatja az eszközök képét a televíziókra. A kütyü érdekessége, hogy nem csak a Mozilla mobil operációs rendszerével működik, Fling funkciójának köszönhetően Androidot és iOS-t futtató készülékek képe, illetve a PC-s Firefox és Chrome böngészők tartalma is megjeleníthető vele a tévéken.

A Matchstick közösségi finanszírozási projektje igen jól halad, bár abból még 29 napjuk van hátra, máris túllépték a kitűzött 100 ezer dolláros összeget. Elsőként a fejlesztők csaphatnak le a kütyüre, a gyártó 250 prototípust oszt ki nekik - ők részletesebb információkhoz a cég fejlesztői portálján juthatnak. A tervek szerint a végleges változatok leghamarabb 2015 februárjában juthatnak  el az érdeklődőkhöz, akik közül a leggyorsabbak 18 dollárért vehetik meg azokat Kickstarter-támogatással, (a 12 dolláros akció már be is telt) a várható kiskereskedelmi ár pedig 25 dollár lesz - ezzel a Mozilla mintegy 10 dollárral ígér a népszerű Chromecast alá.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.