Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 3. 10:45

IoT-biztonsági céget vásárol az ARM

Felvásárolja a Sansa Securityt az ARM: a beágyazott chipekhez szánt biztonsági alrendszereket fejlesztő cég hivatalosan meg nem erősített hírek szerint 80 millió dollár körüli összegért kerül a vállalat birtokába. A korábban Discretix névre hallgató cég az akvizíció lezárultát követően az ARM saját biztonsági portfólióját bővíti.

A beágyazott chipekre szakosodott biztonsági céget kebelez be az ARM. A vállalat az izraeli Sansa Securityt vásárolja fel, amely kifejezetten az IoT- illetve mobileszközökbe szánt lapkák biztonságára fókuszáló hardveres és szoftveres fejlesztésekkel foglalkozik. A cég megoldásai az ARM szerint évente mintegy 150 millió termékben tűnnek fel, beleértve a különböző okoseszközöket, illetve a vállalati rendszereket is. A Sansa Security a jövőben az ARM biztonsági portfólióját bővíti majd, a már ismert TrustZone vagy Securecore termékek mellett.

A felvásárlás pontos összegét a vállalatok nem közölték, a Wall Street Journal viszont június elején, az egyeztetésekhez közel álló forrásokra hivatkozva 75-85 millió dolláros üzletről beszélt. Az akvirált cég az ARM mellett számos nagyvállalati partnernek szállít biztonsági megoldásokat, ilyenek többek között a Google, a Qualcomm és az LG is - ezek a cégek a jövőben vélhetően az ARM-on keresztül tudják majd megvásárolni a termékeket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Sansa Security teljes, hardveres biztonsági alrendszereket tervez, amelyek különválasztják a biztonsági tevékenységeket a fő alkalmazásprocesszor működésétől, emellett további, biztonságos futtatókörnyezetekre szánt szoftverkomponenseket is fejleszt. Ahogy az ARM műszaki igazgatója, Mike Muller a felvásárlást bejelentő közleményben fogalmaz, gyakorlatilag bármilyen online hozzáféréssel rendelkező eszköz támadás célpontjává válhat, ezért fontos a többrétegű biztonsági megoldások használata - ezeket pedig a jövőben a vállalatok már egyetlen forrásból licencelhetik.

A különböző IoT, illetve beágyazott eszközök biztonsága egyébként mára különösen meghatározó területté vált, ennek ellenére a gyártók hajlamosak megfeledkezni jelentőségéről: szinte heti rendszerességgel tűnnek fel sebezhetőségek, malware-ek amelyek kifejezetten a hasonló készülékeket támadják. Az egyik legkedveltebb célpontot a hálózati routerek jelentik, esetükben hiába beszélhetünk érett piacról, mégis feltűnően gyakran bukkannak fel biztonsági hibák a készülékeken, amelyek befoltozását a gyártók ráadásul sok esetben nem sietik el.

Mindezt figyelembe véve a felvásárlás a következő évek során kifejezetten jövedelmező befektetésnek bizonyulhat az ARM számára, amelyet a beágyazott eszközök robbanásszerű terjedése is tovább gerjeszt majd. A korábban Discretix néven futó Sansa Security egyébként tavaly októberben nyergelt át a jelenleg is használt márkanévre, illetve az ARM-hoz hasonlóan tavaly decemberben az új generációs Thread hálózati szabvány létrehozását célzó kezdeményezéshez is csatlakozott.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról