Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Thread: új hálózati szabvány IoT eszközökhöz

Hlács Ferenc, 2014. július 15. 15:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, az internetre kapcsolósó okoseszközöket összekötő hálózati szabványon dolgozik a Thread Group. A többek között a Nest, a Samsung és az ARM által létrehozott csoport szerint akár már jövőre megjelenhetnek az első, a technológiát használó eszközök.

Egységesítené az egyre szaporodó okoseszközök (IoT - Internet of Things) kommunikációját a Google tulajdonában lévő Nest, a Samsung, az ARM és további nagyvállalatok összefogásából létrejött Thread Group. A jelenleg kapható ilyen termékek nagyon sokféle protokollon keresztül kommunikálnak, ilyen például a ZigBee,  Z-Wave vagy a Bluetooth Smart. Ezek jellemzően csak rövid távon működőképesek, cserébe viszont fogyasztásuk kifejezetten alacsony. Az új platform is ezt a területet veszi célba, ám nem kínál új protokollt, hanem létező szabványokra építve, különböző funkciókat ellátó szoftvereket ad ki, legyen szó a biztonságról, a hálózat működtetéséről vagy éppen az egyes kütyük távoli felébresztéséről.

A Thread az alacsony fogyasztású 6LoWPAN személyi hálózati protokollra, illetve a következő generációs IPv6 internetprotokollra és az IEEE 802.15.4 szabványra épül. Utóbbi már most is számos chipben megtalálható, amelyeket többek között a már említett ZigBee esetében is használnak, így a gyártóknak nem kell majd újfajta lapkákat kifejleszteni, az IPv6 pedig időtállóvá teszi a platformot, miután nem fenyegeti a veszély, hogy elfogynak az IPv4-es IP-címek. A Nest termékeiben például már most megtalálható a Thread korai verziója, sőt a Zigbee-eszközök is egyszerűen, egyetlen szoftverfrissítéssel átállíthatók lehetnek az új rendszerre.

Jelenleg a területen a Bluetooth Smart, azaz az Bluetooth szabvány alacsony fogyasztású változata dominál, hiszen az az okostelefonok zömében eleve megtalálható, ami nagyban megkönnyítheti a gyártók dolgát. A technológiát ennek megfelelően az iOS, az Android és a Windows Phone rendszerek is támogatják - így kérdéses, hogy a vállalatok miért vesződnének egy új szabvány integrálásával, mikor a jelenlegi is kiválóan működik. A Bluetooth hátránya ugyanakkor, hogy nem lehet vele "mesh hálózatokat" létrehozni, amelyek nem függenek egy adott eszközzel fenntartott kapcsolattól - amennyiben a lánc valamelyik tagja csődöt mond, a hálózat más úton zavartalanul továbbműködik.

A Thread ezzel szemben támogatja a mesh hálózatokat - noha már a Bluetooth Smart esetében is fontolgatják a funkció beépítését. A Thread Group vezetője, és egyben a Nest marketingcsapatának tagja, Chris Boross szerint azonban nem valószínű, hogy a népszerű szabvány belátható időn belül megteszi ezt a lépést, ráadásul a Bluetooth további hátránya, hogy hatótávolsága is jóval kisebb mint Zigbee vagy a Thread több tíz méteres hatósugara.

Az új platformért felelős csoport a tervek szerint a jövőben a Wi-Fi Allience-hez hasonlóan bevizsgálja majd azokat a termékeket, amelyeken gyártóik fel kívánják tüntetni a szabvány logóját és csak a jóváhagyott készülékeken engedélyezi azt. A verseny szoros ezen a területen és a Thread számára egyelőre a mögötte álló nagyvállalatok sem jelentenek garanciát, hiszen a cégek sokszor csak kísérleti jelleggel fektetnek új technológiákba, és amíg az nem bizonyít, nem kezdik alkalmazni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.