:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 28. 10:15

Nem kell többé Google+ a YouTube-hoz

A különböző online közösségi felületeken lényegében egységes üdvrivalgás tört ki, amikor tegnap a Google bejelentette: néhány hét múlva nem lesz kötelező a Google+ használata a YouTube-on videók feltöltéséhez vagy kommenteléshez. A vállalat más tekintetben is karcsúsít a közösségi szolgáltatáson, és elismerte, hogy hozott néhány rossz döntést az ide vezető út során.

Hallgatunk a visszajelzésekre, és a felhasználók számára helyes lépéseket tesszük meg – röviden így foglalható össze az az indoklás, melynek kíséretében a Google (egyebek mellett) bejelentette: néhány héten belül újra lehet majd Google+ fiók nélkül videót feltölteni vagy kommentelni a YouTube-on. A keresőóriás ezzel egy 2013 vége óta tartó "kényszernek" vet véget, a videomegosztó közösségének legnagyobb örömére.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A vállalat a lépéssel tovább folytatja a Google+ mesterségesen táplált pozíciójának gyengítését. A Photos legtöbb funkciója néhány hónapja átkerült a remekül sikerült (és a felhasználók körében gyorsan népszerűvé vált) Google Photos alkalmazásba, a YouTube-lánc elvágása mellett pedig a cég azon is dolgozik, hogy a helymegosztó funkciókat más alkalmazásokba, például a Hangoutsba emelje át, "ahova az igazán való".

A jövőben tehát a cég összes szolgáltatásának használatához elegendő lesz a sima Google-fiók, a YouTube-ot érintő változásra viszont néhány hetet még várni kell, és az értesítésig még nem szabad eltávolítani a becsatolt Google+ profilt, mert azzal együtt a teljes YouTube-csatorna is törlődik. Viszont amint életbe lép a változás, ezen felül akár a Google+ profilok teljes törlésére is lehetősége lesz azoknak a felhasználóknak, akik azt csak például a YouTube-ra bevezetett kötelező árukapcsolás miatt hozták létre. A moderálási eszközök változatlan formában megmaradnak, továbbá a YouTube-on írt hozzászólások tegnap óta már nem jelennek meg a felhasználó Google+ profilján is.

A funkcionális karcsúsítások eredményeként a Google+ mesterségesen felpumpált aktív felhasználói száma bizonyára alaposan megcsappan, azonban még mindig kérdéses, hogy akár középtávon mi a Google terve a közösségi szolgáltatással. A vállalat az indítás óta eltelt négy év alatt rengeteg erőforrást fektetett a Facebook konkurensének szánt termékbe, de organikus növekedést nem igazán tudott elérni, így inkább az erő politikáját követte. Ez egyáltalán nem vált be – erre utal a Streams, Photos és Sharing területekért felelős alelnök, Bradley Horowitz azon mondata is, mely szerint "Bár bizonyos dolgokat sikerült jól csinálnunk, hoztunk néhány olyan döntést, melyeket így utólag át kellett volna gondolnunk." Horowitz szerint az átalakítások egy "fókuszáltabb és hasznosabb" Google+-t fognak eredményezni, de a jövőt illetően részleteket nem említett.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról