Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egész Kínában jöhetnek a külföldi konzolok

Voith Hunor, 2015. július 27. 16:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavalyi részleges engedélyezés után a jövőben az egész országban szabad lesz a videojátékok kereskedelme. Hatalmas hivatalos piac nyílik meg az eddig kizárt cégek előtt, kérdés, az okostelefon-forradalom farvizén hódító mobiljátékokkal mennyire tudják majd felvenni a versenyt.

Kínában először tavaly év elején enyhítettek a videojátékok importját és értékesítését tiltó, az ezredforduló óta érvényben lévő rendelkezésen, melynek értelmében hivatalosan egyik külföldi nagy gyártó sem folytathatott ilyen típusú tevékenységet az országban. A Kulturális Minisztérium (KM) akkor úgy döntött, hogy a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben engedélyezi a külföldi konzolok és az azokra kiadott játékok forgalmazását – de csakis ott, az ország többi területén továbbra is fenntartotta a tiltást.

A teljes enyhülésre mostanáig kellett várni: A The Wall Street Journal a minisztérium múlt hét végén kiadott közleményére hivatkozva azt írja, nemsokára egész Kínában lehet majd kapni például a Sony, Microsoft és Nintendo konzoljait valamint játékait. A KM szerint a 2014 januárban elindított teszt sikeres volt, így kiterjeszti az engedélyt az egész országra. Magyarul: a videojáték-értékesítésből származó adóbevételtől semmi értelme elesni, ha amúgy a feketepiacról kisebb-nagyobb nehézségek árán, de bármelyik konzolt vagy játékot be lehet szerezni.

Persze jó kérdés, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti tiltáskor használt érv – a fiatalok szellemi fejlődésének védelme – mostanra miért veszítette létjogosultságát, miközben Kínában óvatos becslések szerint is több százmillióra tehető az aktív online játékosok száma, és helyi beszámolók szerint elég magas a játék- és netfüggők aránya is.

A Microsoft egyébként már tavaly ősz óta, a Sony pedig 2015 márciusa óta árusítja konzoljait a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben, miután mindkét vállalat létrehozta az ehhez szükséges vegyesvállalatokat és a játékok esetében megszerezte a helyi hatóságok jóváhagyását. A kereskedelmi tilalom feloldása ugyanis nem jelent ellenőrzés nélküli terjesztési lehetőséget, a szoftvereknek minden esetben át kell esnie egy vizsgálaton, mielőtt a boltokba kerülhetnének. A Nintendo korábban jelezte, hogy tervezi a belépést a kínai piacra, a Wii U és a 3DS helyett elsősorban olcsóbb gépekkel, a tervekből azonban egyelőre semmi nem valósult meg. A japán vállalat részvényárfolyama a tavalyi enyhítés bejelentésekor nagyot ugrott, most azonban a részvényesek nem adták újra jelét bizalmuknak.

A kínai piacban rejlő lehetőségekről az erősen foghíjas adatok miatt eltérő becslések keringenek, de elemzők szerint több tízmilliárd dolláros éves forgalom valószínűsíthető. Az országban az utóbbi években azonban a mobiljátékok népszerűsége hatalmasat ugrott, ahogy az okostelefonok térhódítása megtörtént – azok az eszközök és játékok sokkal inkább az ottani átlagfogyasztók pénztárcájára vannak szabva, mint a hagyományos játékkonzoloké. Mivel a tehetősebbek és/vagy türelmetlenebbek jelentős része valamilyen úton-módon eddig már beszerezhette az áhított "tiltott gyümölcsöt", a nyitástól hirtelen nagy forgalomnövekedésre egyik gyártó esetében sem érdemes számítani. Hosszú távon azonban bizonyára jövedelmező lesz a hivatalos kínai jelenlét, a piacra a potenciális felhasználói bázis mérete miatt akár egyedi, célzott fejlesztésekkel is lőhetnek majd az eddig kizárt cégek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.