Szerző: Voith Hunor

2015. július 27. 11:54

Windows 10: lehetnek majd gondok a Windows Update-tel

Az új operációs rendszerrel a Microsoft új frissítési folyamatokat vezet be. Az esetleges hibáknak jelen állás szerint – döntési lehetőség híján – az otthoni felhasználók lesznek kitéve, bár valószínű, hogy a több körös tesztelési rendszerből az alábbihoz hasonló hibás frissítés igen ritkán fog "élesbe" menni.

Korábban több alkalommal is írtunk arról, hogy a Windows 10 megjelenésével jelentős változások történnek az operációs rendszer frissítési megoldásában is, otthoni és vállalati kiadások terén egyaránt. A legnagyobb "sokk" a Home változat felhasználóit fogja érni, akik a jövőben – az eddig eddigiektől eltérően – többé nem szólhatnak bele abba, hogy egy-egy frissítés mikor települjön az operációs rendszerre, mert "a Windows 10 Home felhasználók számára a Windows Update-ről származó frissítések automatikusan elérhetőek lesznek [értsd: települnek]."

A Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise felhasználóknak viszont lesz lehetőségük a frissítések elhalasztására és az egyedi terjesztési beállításokra, erről részletesen a Windows Update for Business bejelentésekor írtunk részletesen. A vállalati Windows-ügyfélkört így jóval kevésbé érintheti majd az a probléma, amitől sok gyakorlottabb otthoni felhasználó tart: az operációs rendszer olyan, automatikusan települő frissítést kaphat, mely komoly hibát okozhat a Windows 10 működésében.

Ennek esélyét a Microsoft igyekszik a lehető legalacsonyabbra csökkenteni, hiszen a szigorú többkörös belső tesztelésen felül a nagy sikert aratott és a fejlesztés során rendkívül hasznosnak bizonyult Windows Insider programot is aktívan működtetni fogja. Így a leglassabb disztribúciós körbe tartozókhoz ideális esetben már nem jut el hibás frissítés, ehhez azonban a vállalatnak el kell érnie, hogy a Windows 10 megjelenését követően is megfelelő maradjon az Insider program konfigurációs diverzitása.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A hétvégén ugyanis látszott, a szigorú belső szűrésen csúszhat át komoly, a napi használatot befolyásoló hiba. A 10240-es buildhez hétvégén kiadott KB3074681-es frissítés automatikus telepítése után többen azt tapasztalták, hogy nem tudnak programot eltávolítani illetve hálózati adapterrel kapcsolatos műveletet (ki- és bekapcsolás, beállítások módosítása stb.) végezni, mert az Explorer.exe azonnal leállt.

Ez azért érdekes, mert ez a Windows egyik kritikus komponense, az operációs rendszer shellje – ezen keresztül lehet vezérelni a Windowst, ez áll a grafikus felhasználói felület mögött, és gyakorlatilag minden használja, melynek fájl- vagy ablakműveletekhez van köze. Az igazi poén az volt, hogy a hibás frissítést még eltávolítani sem lehetett, mert a műveletbe rögtön belefagyott az Explorer.exe, ha pedig valamilyen kerülőúton mégis sikerült, a Windows Update később újra visszarakta. Az még nem tiszta, hogy a hiba milyen konfigurációkon fordult elő, de akadt például olyan felhasználó, aki az általa elérhető 8 különböző gépen tesztelte, és mindegyiken belefutott.

A KB3073930-as frissítés: eldugott lehetőség a Windows 10 Home rendszerfrissítésének manuális szabályozására

Twitteren és szakmai fórumokon többen a kényszerített drivertelepítésekre is panaszkodnak – ugyanis az új frissítési rendszer keretében a Microsoft a Windows 10-es, akár harmadik féltől származó meghajtóprogramokat is automatikusan (és kötelezően) frissíti. Ez a PC-komponensek hatalmas választéka miatt még akkor is problémás lehet, ha a hibát sem a Microsofton belül, sem az Insider gyűrűben nem találnak.

 

 

A Microsoft nagy egységesítési stratégiáját ismerve nem valószínű, hogy a cég változtat a Windows 10 Home frissítési metódusát érintő elhatározásán, de az látszik, hogy számoltak a negatív eshetőségekkel. Az operációs rendszer fejlesztését vezető Gabe Aul a megoldást keresőket a KB3073930 számú frissítéshez irányította, amely egy direkt erre a célra készült hibaelhárító. Telepítése után az otthoni felhasználók is lehetőséget kapnak arra, hogy manuálisan szabályozzák a rendszerfrissítések telepítését, így elkerülhető, hogy egy hibát előidéző meghajtót a Windows Update eltávolítás követően automatikusan újratelepítsen.

Azt nem tudni, hogy ez a hasznos eszköz a július 29-i megjelenés után is használható lesz-e, mert a Microsoft hivatalosan az Insider buildekhez szánja. Saját próbánk során egy kis hibába is belefutottunk: miután kiválasztottuk, hogy frissítések telepítésének tiltását vagy engedélyezését szeretnénk megtenni, a döntést követően nincs lehetőség visszalépésre, ugyanis az arra szolgáló gomb a bal felső sarokban nem működik. Így a mégse gombra kell kattintani, ami viszont az egész alkalmazást bezárja.

A 10240-es azonban az a változat, amit két nap múlva a vállalat globálisan, mindenki számára elérhetővé tesz, így jó esély van rá, hogy amíg a cég az első hónapok tapasztalatai alapján nem csiszolja tovább a rendszerfrissítési folyamatot, a hibaelhárító modul bevethető marad.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.