Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 24. 12:48

Robbant az Amazon felhője

Látványos bevételnövekedésről számolt be az Amazon a felhős infrastruktúrája kapcsán, az AWS a tavalyi 1 milliárd helyett immár 1,82 milliárd dollárt hozott és vastagon nyereséges is lett.

Közzétette a második negyedévre vonatkozó jelentését az Amazon is. A kiskereskedelmi eredmények kevéssé érdekesek, a sarokszámokra azért érdemes egy pillantást vetni: a bevétel 20 százalékkal, 23,1 milliárdra emelkedett. Az Amazon hagyományosan, fennállása óta alig termel profitot, a megtermelt nyereséget a cég minden negyedévben visszaforgatja az üzlet építésére. Ez most csak részben sikerült, a cég "véletlenül" 92 millió dollár profitot ért el.

Fantasztikus üzlet az IaaS

Az igazán érdekes tétel az AWS, vagyis az Amazon Web Services, amelyet befektetői nyomásra az előző negyedév óta már külön bontásban is kimutat az Amazon (korábban az Egyéb tétel alá rejtette el). Márpedig van itt látnivaló, az AWS ugyanis 2014 második negyedévéhez képest 81 százalékkal, 1,82 milliárd dollárra növelte bevételeit, az elért üzemi eredmény pedig 391 millió dollárt tett ki. Ezzel egyértelműen az AWS a leggyorsabban növekvő és legjobban jövedelmező tevékenysége az Amazonnak, az üzemi eredményhányad az igen egészséges 21 százalék, ez ráadásul a folyamatos árcsökkentések ellenére még nőtt is az előző negyedévhez képest.

Az Amazon pénzügyi igazgatója, Brian Olsavsky kiemelte az elemzői konferenciahíváson, hogy az AWS mára egy globális szolgáltatássá nőtte ki magát, bár azt nem közölte, hogy a bevétel milyen arányban keletkezik az Egyesült Államokban. A rendszer azonban ma már a világ több pontján, összesen 11 régióban érhető el, a legújabb nyitás az indiai adatközpontok felépítése volt, amelyek 2016-ra állnak üzembe.

Fű alatt drágult az AWS

Ahogy korábban írtuk, az infrastruktúra-szolgáltatások esetében igen érdekes hatása van az ingadozó valutaárfolyamoknak. Az Amazon példáján: a cég amerikai dollárban számláz az ügyfeleknek, függetlenül attól, hogy azok a világ mely pontján bérelnek pontosan kapacitást. Miközben a cég adatközpont fenntartásával kapcsolatos költségei változatos valutákban keletkeznek a világ minden pontján - a német és az írországi adatközpont villanyszámláját euróban, az ausztrál központét pedig ausztrál dollárban fizeti a cég. Ez azt jelenti, hogy ha erősödik a dollár, akkor az (dollárban kifejezve) lenyomja a helyi költségeket, miközben a bevétel stabil marad. Az Amazon esetében ez azt jelenti, hogy a konstans dolláron számolt 320 millió dolláros üzemi eredményhez még 71 millió csapódott, a kedvező árfolyamnak köszönhetően.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez pont ellentétes azzal a hatással, amit a legtöbb amerikai vállalat tapasztal, amelyek költségei (jellemzően munkabér) otthon, dollárban keletkeznek, az árak pedig globálisan a helyi valutában meghatározottak. Ilyenkor a költségek állandóak, a dollárban kifejezett bevétel pedig az erős valuta miatt zsugorodik - ez erős ellenszelet jelentett az elmúlt két-három negyedévben minden nagyobb tech-cégnek, a Microsofttól az IBM-ig.

A negyedéves eredmények hírére az Amazon papírjai szárnyalásba kezdtek, a tőzsdei nyitvatartáson túli kereskedésben elképesztő, több, mint 18 százalékos növekedést mutattak be, ez mintegy 50 milliárddal emelte meg a cég piaci értékét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról