Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 23. 11:51

EMC: nem fogynak a hagyományos tárolók

Kemény költségcsökkentést ígér az EMC a befektetőknek, ahogy a termékmix és a vásárlók igényei között növekszik a szakadék.

Nem zárt rossz negyedévet az EMC, az aggregált adatok mögött azonban jó és rossz hírek egyaránt vannak. Ahogy minden globális cégnek, amely könyvelését dollárban vezeti, természetesen az EMC-nek is betett az erős dollár (hiszen a nem dollárban keletkező bevételek sokkal kisebb értékben kerülnek be a könyvekbe). Névértéken a bevételek így gyakorlatilag stagnáltak, 5,88 milliárdról 5,99 milliárdra nőttek, az árfolyamhatás kiszűrésével, konstans dolláron számolva egészséges, 8 százalékos bevételnövekedést mutat a cég. A cég profitja eközben némileg visszaesett, 589 millió dollárról 487 millió dollárra.

A tulajdonképpeni EMC azonban éves szinten csak 1 százalékot tudott javítani, a növekedés nagyobb része a VMware-től (10%-os növekedés) és a Pivotaltól (18%) érkezett. Régiós bontásban egyenletes a teljesítmény, az amerikai piacok 9 százalékot nőttek, az EMEA (Európa-Közel-Kelet-Afrika) 8 százalékot javított, Kelet-Ázsia pedig 5 százalékot bővült.

Túl gyors az átalakulás

Ahogy az összes nagyvállalati beszállítót, az EMC-t is igen keményen érinti a technológiai átalakulás, amely a nagyvállalatoknál zajlik. A több, egymástól viszonylag független folyamat eredője, hogy a hagyományos termékek helyett a cégek újabb megoldásokat favorizálnak, ez pedig nyilván roppant fájdalmasan érinti a hagyományos tárolós szegmens királyát, az EMC-t is.

"A hagyományos tároló termékeink eladásai csökkennek, ahogy a vásárlók egyre konzervatívabbak a hagyományos infastruktúra frissítésében" - mondta Joe Tucci elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson. A vezérigazgató megjegyezte, hogy az EMC nem veszített teret más beszállítók felé a piacon, a megszerzett pozíciók és a vásárlókkal kialakított kapcsolatok stabilak, egyszerűen zsugorodik a tradicionális tárolók iránti kereslet.

Joe Tucci, EMC

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tucci világosan felrajzolta a tárolópiaci helyzetet, érdemes ezt a részt hosszabban is idézni: "Vásárlóink most a digitális átalakulásba és a hibrid felhő felé történő elmozdulásba fektetnek, erre fókuszálnak. Ennek eredményeképp változnak a hagyományos működési modellek és vásárlási mintázatok. Hogy ezeket az új kezdeményezéseket finanszírozni tudják, a vásárlók csökkentik a platformok, alkalmazások és infrastruktúrák költségeit, ami egy 'épp eleget, épp időben' vásárlási folyamatot szült. [...] Várakozásaink szerint ez a vásárlási mintázat rövid távon folytatódni fog."

Az átalakuló igények nyomán az EMC újabb termékvonalai látványos ütemben nőnek, de egyelőre nem tudják ellentételezni abszolút értékben a hagyományos tárolók oldalán kieső bevételeket. Ennek megfelelően a cég lejjebb is szállította a 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó bevételi várakozását, 400 millió dollárral, 25,3 miliiárd dollárra. A problémákra válaszul a cég új költségcsökkentési programot vezet be, amely éves szinten mintegy 850 millió dollárral csökkenti a kiadásokat 2016 végére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról