Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 14. 12:42

Ír cégtől vesz SDN-technológiát a Huawei

Üzletet kötött a Huawei és az ír Amartus, a tranzakció keretében a kínai gyártó fontos NFV és SDN szoftverekkel bővíti kínálatát.

Az ír Amartus SDN-technológiájával bővíti portfólióját a Huawei - jelentette be a két cég hivatalosan. "A felvásárlás lehetővé teszi, hogy a Huawei gyorsítsa SDN-terméktervét és SDN-megoldásainak versenyképességét javítsa" - nyilatkozta a kínai vásárló. A tranzakció egyéb részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy a szoftverekért pontosan mennyi pénzt is fizetett ki a Huawei.

Az Egyesült Államokból a nemzetbiztonsági félelmekre rájátszó lobbi miatt kiszoruló Huawei egyik legfontosabb piaca mára az Európai Unió lett, nem véletlen, hogy a cég mintegy 16 kutatási központot tart fenn a kontinensen, Milánótól Stockholmig, ráadásul ezek fokozatosan bővülnek is. A tranzakció érdekessége, hogy a Huawei nem vásárolta fel a teljes vállalatot, csupán annak szoftverfejlesztő divízióját.

A megállapodás értelmében az Amartus továbbra is szállítja majd a Chameleon SDS-re épülő megoldásait, a meglévő ügyfelek számára pedig tovább biztosítja a támogatási és egyéb szolgáltatásokat. Az Amartus vezetése és a termékmenedzsment azonban a Huawei írországi csapatával olvad össze.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felvásárláskor kiadott közlemények általában hemzsegnek a ferdítésektől, általánosságoktól és hívószavaktól, ebben az esetben azonban sok igazság van a Huawei szövegében. A telekom-szektor elképesztő ütemben alakul át, a hálózatok menedzsmentje, az azokon elérhető szolgáltatások és funkciók nagyon gyorsan bővülnek. Másik oldalról a felhasználók igényei is egyre magasabbak, így a cégek nem csak egymással, hanem a piac elvárásaival is versenyt futnak. Ennek fényében meglepő lehet, hogy két évvel ezelőtt még szinte nulla érdeklődést tapasztalt a modern SDN technológiák iránt a Huawei a távközlési piacon, az új fejlemények tehát szó szerint a közelmúlt hozadékai.

A most megszerzett Chameleon SDS egyébként egy olyan szoftvercsomag, amellyel a telekom-szolgáltatók egységesen kezelhetik a különböző gyártóktól származó hálózati berendezéseiket. A magas szinten automatizált rendszer támogatja a hálózati funkciók virtualizálását (NFV), amely néhány éve már hódít a nagyvállalati adatközpontokban. A Chameleon SDS nagy dobásának az tűnik, hogy a távközlési szolgáltatók gyorsan, központi felületről kapcsolhatnak be új szolgáltatásokat (például egy Facebook Zerót) a hálózaton, automatizáció nélkül, a hagyományos eszközökkel ezek átfutási ideje néhány héttől néhány hónapig is terjedhet - SDN/NFV technológiákkal ez akár napokra is rövidülhet.

a címlapról