Szerző: Voith Hunor

2015. július 7. 12:00

Átnevezéssel tisztáz a Microsoft

A Microsoft szerint túlságosan Xbox-exkluzivitást sugall az Xbox Music és Xbox Video alkalmazások és szolgáltatások neve, ezért a vállalat átnevezi és új ruhába bújtatja őket, hogy a Windows 10 közelgő megjelenésekor mindenki számára egyértelmű legyen: ez a Microsoft platformfüggetlen zenés szolgáltatása.

Átnevezi és frissíti Xbox Music és Xbox Video alkalmazásait és szolgáltatásait a Microsoft – jelentette be a vállalat egy blogbejegyzésben. A lépés oka Joe Belfiore, a Windows-fejlesztőcsapat egyik vezetője szerint egyszerű: a redmondi cég még a Windows 10 piacra kerülése előtt szeretné eloszlatni azt a tévhitet, hogy a két alkalmazást csak Xboxon lehet használni. Az Xbox Music a továbbiakban tehát Groove, az Xbox Video pedig Movies & TV néven lesz elérhető – egyelőre csak a Windows Insider tesztelői program résztvevőinek. Az új operációs rendszer július 29-i megjelenésekor még csak a desktop változat lesz elérhető, a Microsoft a telefonos, tabletes és konzolos verziókat az azt követő hónapokra ígéri. Gyors próbánk szerint a bétás Windows Store-ban a Groove-ra való keresés már a Musicot dobja ki a találati lista élére, a 10162-es buildben azonban még a sima Music appot találtuk. A Groove-ból a vállalat szerint androidos és iOS-es változat is készül, a Movies & TV-vel kapcsolatban egyelőre még nem tudni, folyik-e ilyen irányú fejlesztés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Groove az eddigi Xbox Musichoz hasonlóan továbbra sem fog ingyenes (pl. Spotify-hoz) zenestreaminget biztosítani a Groove mintegy 40 millió zeneszámos katalógusából, viszont a teljes OneDrive integrációnak köszönhetően a Microsoft felhős tárhelyére feltöltött saját zenéinket (az iTunesban vásároltakat is) bármilyen támogatott windowsos eszközről meg lehet hallgatni. A cég az alkalmazás felhasználói felületét is átalakította, hogy egérrel és billentyűzettel valamint érintéssel is egyaránt könnyen kezelhető legyen – a közzé tett képek alapján viszont szerintünk a UI-ra ráférne még némi munka, a Windows 10 Mobile kipróbálásakor is tapasztalt túl nagy üres, kihasználatlan terek ugyanis itt is zavaróan dominálnak.

Ettől eltekintve lehetőség lesz világos vagy sötét témát használni, megadni a felhasználói felület másodlagos színét és albumokat kitűzni a Start menübe. A Groove fizetős streaming szolgáltatását – melynek neve szintén módosul, Groove Music Passra – havi 10 vagy évi 100 dollárért lehet majd igénybe venni. A meglévő Xbox Music Passok természetesen nem veszítik érvényüket. Az európai árazásról egyelőre nincs információ, ahogy arról sem, hogy esetleg a mostani arculatfrissítést követően a fizetős szolgáltatások Magyarországon is elérhetőek lesznek-e.

A Movies & TV a Groove-hoz hasonlóan alapvetően csak vizuális ráncfelvarrást kap az átnevezés mellé, illetve a Microsoft bővíti a támogatott fájlformátumok körét, így például a jövőben MKV állományok lejátszására is képes lesz az alkalmazás. Az új, Windows-mint-szolgáltatás felfogásban mindkét app rendszeresen fog frissülni és új funkciókkal bővülni – reméljük, a Microsoft ezek mellett a fizetős szolgáltatások elérhetőségének kiterjesztését is megoldja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról