Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 3. 10:12

Dolgoznak a robotika (igazi) törvényein

A mesterséges intelligencia által jelentett veszélyek vizsgálatára osztott ki mintegy 7 millió dollárt a Future of Life Institute. Az összegből, amelynek nagy része Elon Musktól származik, az önállóan működő gépekre vonatkozó jogi szabályozásokat, illetve az AI-vezérelt fegyvereket is vizsgálják majd.

Az utóbbi napokban nem csak a mozik és őszülő akcióhősök hívták fel a figyelmet a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos potenciális kockázatokra. Igaz, a Terminator filmekben felvázolt jövőképtől egyelőre nem kell tartani, mára számos szakértő sürget aktív kutatást, illetve felkészülést a terület által jelentett rizikókra: ilyen a Future of Life Institute (FLI) is, amely a mesterséges intelligencia, vagy röviden AI veszélyeinek vizsgálatára nemrég 7 millió dollárt osztott ki 37 kutatócsoportnak.

Az összeg számottevő része, a Tesla, illetve SpaceX vállalatok éléről ismerős Elon Musktól származik, aki idén januárban mintegy 10 millió dollárral támogatta a szervezetet. Musk mára a terület egyik fő szószólójának számít, aki többször megfogalmazta aggodalmait a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 2014-ben alapított Future of Life Institute által biztosított támogatás számos projektet fedez, melyek közös célja, hogy a későbbiekben biztosítsák, hogy a mesterséges intelligencia "jótékony és robusztus" marad. A projektek ezen belül meglehetősen széles skálán mozognak, az AI szoftvereket célzó valószínűségi modellek felépítésétől egészen az önvezérlő fegyverek emberi irányításának vizsgálatáig.

Daniel Dewey, az FLI támogatásokért felelős szakértője a Re/code-nak elmondta, elsődleges feladatuknak jelenleg az olyan tervezési irányvonalak, "best practice-ek" és etikai szabályok lefektetését tekintik, amelyek világos kereteket adhatnak az egyetemek, vállalatok vagy akár magánszemélyek által végzett kutatásoknak. A kiosztott támogatásokból többek között olyan területeket vizsgálnak majd, mint az emberek között önállóan működő gépekre vonatkozó jogi előírások - ez az önvezető autók egyre közelgő megjelenésével különösen fontos, hiszen a jármű esetleges szabálysértéséért immár nem annak utasa felel.

A mesterséges intelligencia és a fegyverkezés kapcsolata ugyanakkor kétségtelenül az AI egyik legaggasztóbb témakörét jelenti - a szervezet természetesen ezt sem hagyta figyelmen kívül, a kérdéskör kockázatainak vizsgálatára 136 ezer dollárt biztosított a Denveri Egyetem kutatója, Heather Roff számára, további 200 ezret pedig az AI és a kiberbiztonság vizsgálatára.

Noha az AI kapcsán sokaknak valószínűleg olyan szuperszámítógépek jutnak először eszükbe, mint például az IBM-től ismert Watson, amely kiterjedt tanulási képességei mellett, egy a népszerű amerikai kvízshow-ban, a Jeopardyban aratott győzelmet is magáénak tudhat, a területen mára a Facebook, a Google és további online vállalatok is dedikált AI divízióval rendelkeznek. A keresőóriással kapcsolatban egyébként korábban Musk is hangot adott aggodalmainak, ahogy fogalmazott, Larry Page, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója "akaratán kívül, valami gonoszat hozhat létre".

Musk aggodalmait tovább erősítik a Google utóbbi években zajlott felvásárlásai, amelyek során számos robotgyártó céget bekebelezett, köztük a korábban az Egyesült Államok hadseregének dolgozó Boston Dynamics-ot is - hogy a cég pontosan milyen babérokra tör a robotika terén, egyelőre nem világos. A keresőóriás emellett tavaly a DeepMind nevű, kifejezetten mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot is akvirálta.

Tavaly Stephen Hawking fizikus - aki egyébként szintén tagja az FLI tanácsadó bizottságának - hasonlóan nyugtalanító jövőképet vázolt fel, mondván, az AI rövidtávú hatásait annak irányítója határozza meg, hosszútávon viszont az, hogy irányítható-e egyáltalán - egy megfelelően fejlett mesterséges intelligencia a pénzügyi piacokat, sőt az állami vezetőket is manipulálhatja, sőt olyan fegyvereket fejleszthet, amelyek működését nem értjük.

Bár jelenleg az emberiség talán nincs kitéve hasonló fenyegetésnek, fontos még azelőtt választ adni az AI kapcsán felmerülő kérdésekre, hogy azok a gyakorlatban kerülnének elő - ezt célozza a Future of Life Institute kezdeményezése is. A támogatott projektek legnagyobb része szeptemberben veszi kezdetét, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor számolnak be eredményeikről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról