Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 27. 11:07

Mesterséges intelligenciával foglalkozó céget vett a Google

Az okostermosztátot tervező Nest 3,2 milliárdos felvásárlása után aprópénznek tűnő 400 millió dollárért szerzett meg egy újabb vállalatot a Google. A DeepMind szakterülete a mesterségesintelligencia-fejlesztés, amivel a Google újabb lépést tesz a robotika tökéletesítésének irányába.

HIRDETÉS

A londoni, 400 millió dollárért felvásárolt DeepMind vállalat specialitása, hogy kombinálja a legjobb gépi tanulásos rendszerek és a neurotudományok eredményeit, hogy egy erőteljes általános célú  tanulóalgoritmust hozzon létre. A vállalatnak vannak már most is kereskedelmi termékei, többek közt játékok, elektronikus kereskedelmet támogató rendszerek és szimulációs eszközök.

Okosodhatnak a gépek

A felvásárlás tényét már a Google is megerősítette, de részleteket nem közölt a feltételekről. A sztorit eredetileg megjelentető Recode szerint azonban a tárgyalásokat Larry Page, a Google társalapítója és elnök-vezérigazgatója személyesen vezette. Az elmúlt hónapokban a Google már tucatnyi olyan céget vásárolt fel, amik a robotika területén dolgoznak, van köztük hardvergyártó, szenzoros kutatásokat végző és önálló robotokat fejlesztő cég is. A mesterséges intelligencia is egy fontos eleme a kirakósnak, igaz a Google ezen a téren saját maga is rendelkezik rengeteg tudással. Körülbelül egy évvel ezelőtt a vállalat egy olyan kvantumszámítógépes laboratóriumot nyitott, ahol szintén a gépi tanulás fejlesztése volt a cél, emellett pedig akár a Knowledge Graph, akár a Google Now, akár az önmagát vezető autós projektek is mind használnak mesterséges intelligenciát.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Google X Labs projekten belül kutatók gépi “neurohálózatokat” építettek fel 16 ezer processzor összekapcsolásával, amiket aztán az interneten engedtek szabadjára. A hálózat teljesítménye már kezdetben is meghaladta az előzetes várakozásokat. A feladat egy 20 ezres elemű listából bizonyos tárgyak azonosítása és kiválasztása volt, amit az előzetes becslésekhez képest kétszeres pontossággal hajtott végre az algoritmus. A Google számára ez a terület kiemelten fontos a webes tartalmak értelmezése, a logikai kapcsolatok feltérképezése miatt. Ugyanakkor elengedhetetlen technológia a használható beszédszintézis és hangfelismerés területén is, ami az írott és gombnyomkodós interfészek utáni korszak kulcsa.

Félelmetes terjeszkedés

Az elmúlt időszakban a Google felvásárlásai közül különös figyelmet keltett az amerikai hadseregnek is beszállító Boston Dynamics megszerzése, ami már most elképesztő stabilitással és terepjáró képességekkel rendelkező négylábú robotokat fejlesztett ki. Ezek alap szállításra, teherhordásra alkalmazhatóak, de nem sok fantázia kell ahhoz, hogy fegyverekkel is elképzeljük őket.

A Google ezáltal a felvásárlás által összefonódott a katonai DARPA-projektekkel, ami sokak szerint nem szerencsés jövőkép. A cég igyekszik is lemosni magáról ezt a vádat és jelezte, hogy a Boston Dynamics a jelenlegi szerződéseit teljesíti még, de a jövőben nem tervezi kiszolgálni a katonai megrendeléseket. A Boston Dynamics mérnökei így a hosszú évek óta ostromolt DARPA-díjak közül a legnagyobbakról le kell mondjanak, de cserébe a fogyasztói piacra hozhatnak el működő megoldásokat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.