Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 24. 14:17

Biztonsági céget vásárolt a Cisco

A szolgáltatások felé bővíti portfólióját a Cisco az egyik vezető biztonsági vállalat felvásárlásával. Beindulhat a kis, vállalati biztonságban utazó cégek felvásárlási hulláma.

Megegyezett a Sourcefire felvásárlásáról a cég vezetése és a Cisco - jelentette be a két vállalat. A tranzakció nyilvánosságra hozott részletei szerint a Cisco 76 dollárt fizet minden Sourcefire részvényért, ez mintegy 30 százalékos prémiumot jelent a vállalat pénteki záróárához képest -a teljes vételár így összességében 2,7 milliárdra taksálható. Az ajánlatnak része egy bónusz-csomag, amely a felvásárolt cég vezetésének marasztalását szolgálja. A bejelentés szerint a felvásárlás az év végéig zárul le és függ egyes országok versenyügyi hatóságainak beleegyezésétől.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Sourcefire 2001-ben jött létre, mára egyike a legnagyobb biztonsági szolgáltatásokat kínáló vállalatoknak. A Sourcefire az elmúlt négy negyedévben 223 millió dollár bevételt és igen vékony, 5 millió dollár profitot ért el. A cég azonban gyorsan nő, három év alatt több, mint megduplázta forgalmát, a nyereség legnagyobb részét visszaforgatta a vezetés. A Sourcefire hitellel egyáltalán nem rendelkezik, van azonban 184 millió dollár likvid tőkéje. Az elmúlt néhány évben a cég vezetése számos felvásárlási ajánlatot utasított vissza az iparági pletykák szerint, most a Cisco tudott olyan feltételeket kínálni, amire a vezetés és a részvényesek nem tudtak nemet mondani.

"A vásárlás mindig kulcsfontosságú eleme volt az fejlesztés-vásárlás-partnerség hármas innovációs stratégiánknak" - mondta Hilton Romanski, a Cisco üzletfejlesztési alelnöke. "A Sourcefire kiválóan beleillik a Cisco víziójába és megerősíti a biztonsági piaccal kapcsolatos stratégiánkat." A felvásárlás valóban logikus kiterjesztése a Cisco portfóliójának, a biztonsági eszközök mellé a cég a jövőben magas színvonalú szolgáltatásokat is tud nyújtani ügyfelei számára, így azok nem szorulnak harmadik fél segítségére a komplex rendszerek kiépítésében és üzemeltetésében. A Sourcefire az erős szolgáltatások mellett saját biztonsági termékportfólióval is rendelkezik, amelyek részben átfedik a Cisco saját palettáját, de szakértők szerint vannak igen figyelemre méltó, értékes műszaki megoldások is a cégnél, amelyeket a Cisco átemelhet.

Az elemzők szerint a Cisco vásárlása heteken belül beindíthatja az új generációs biztonsági startupok felvásárlási hullámát, ahogy a kis agilis szereplőket felszippantják a nagy IT-vállalatok. A listán a Palo Alto Networks, a Fortinet, valamint a FireEye és a Barracuda Networks található meg a Reuters által megkérdezett elemzők szerint.

A bejelentés hírére a Sourcefire részvényárfolyama a felvásárlási árra emelkedett, rövid időre azt is meghaladta - ez arra utal, hogy néhány befektető arra számít, hogy valaki rálicitál a Cisco ajánlatára.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.