Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 29. 17:18

Optikai jeltovábbítás, nagy távolságra - ismétlő nélkül?

Akár 12 ezer kilométerre továbbítja a jelet optikai kábelen a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute technológiája - jelismétlő nélkül. A kutatók szerint a 3-5 sávos rendszeren tesztelt megoldás könnyen skálázható, akár 32 sávos kábelekhez is.

HIRDETÉS

Áttörést hozhat az optikai kábeles adattovábbításban a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute kutatóinak fejlesztése. A frissen bejelentett technológia a csapat szerint nagy távolságú jelküldést tesz lehetővé, külön elektronikus jelismétlők vagy repeaterek használata nélkül - az eljárás a kábelekben használt fény frekvenciájának módosítására épít.

Fölöslegessé válnak a drága repeaterek?

A hagyományos optikai kábeles rendszereknél adott távolság után szükségessé válik a jelismétlők alkalmazása, hogy azok az érkező jelet felerősítik. Ezek a jelet azelőtt feldolgozzák, hogy az értelmezhetetlenné gyengülne, majd a kapott információkat újra optikai jelekké alakítva ismét útnak indítsák. Az egyszerre akár 200 csatornával, illetve tekintélyes sávszélességgel dolgozó repeaterek beépítése igen költséges feladat, hamarosan azonban kiküszöbölhető lehet.

Az jelismétlők elhagyásához nem elég extrém erős jelet küldeni a kábelekre, az optikai jelek ugyanis a befektetett energia növelésével párhuzamosan torzulni kezdenek, így egy adott határon túl nem lehet érdemes növelni azok erősségét. Az egyetem közleményében Nikola Alic kutató futóhomokhoz hasonlította a technológiát: minél erőteljesebben küzdenek ellene, annál rosszabb lesz a helyzet.

Frekvenciafésű - Forrás: Calit2

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kutatók múlt héten közzétett tanulmánya szerint ugyanakkor ez a plafon eltörölhető, úgynevezett frekvenciafésű használatával. Az eljárás lényege, hogy az adattovábbításhoz egy összefüggő, széles fényspektrum helyett, egyenlő időközönként kibocsájtott, meghatározott frekvenciájú fényimpulzusokat használnak. Az egyes impulzusok közötti "sötét szakasz" jellemzően a másodperc töredéke.

12 ezer kilométer, ismétlő nélkül

A frekvenciafésűs módszer érdekessége, hogy önmagában nem tünteti el az összecsomagolt adatstreamekben felmerülő, "crosstalkként" emlegetett torzulásokat, csupán kiszámíthatóvá teszi azokat, így a jelek romlása a végpontoknál egyszerűen visszafordítható. A szakértőknek az eljárással minden eddiginél nagyobb távolságra, mintegy 12 ezer kilométerre sikerült adatokat továbbítaniuk, optikai kábel segítségével, közbeiktatott jelismétlő nélkül, mindössze egyszerű, "buta" erősítőket használva. A kutatók emellett a technikával akár hússzorosra növelt erősségű jeleket is sikerrel juttattak át a rendszeren - a visszafordítható torzulásnak köszönhetően. Bár a laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek három, illetve öt optikai csatornát használó rendszereket használtak, a szakértők szerint az eljárás a gyakorlatban használt, 32 vagy több csatornával dolgozó kábelekkel is probléma nélkül alkalmazható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 14:39

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.