Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Optikai jeltovábbítás, nagy távolságra - ismétlő nélkül?

Hlács Ferenc, 2015. június 29. 17:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Akár 12 ezer kilométerre továbbítja a jelet optikai kábelen a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute technológiája - jelismétlő nélkül. A kutatók szerint a 3-5 sávos rendszeren tesztelt megoldás könnyen skálázható, akár 32 sávos kábelekhez is.

hirdetés

Áttörést hozhat az optikai kábeles adattovábbításban a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute kutatóinak fejlesztése. A frissen bejelentett technológia a csapat szerint nagy távolságú jelküldést tesz lehetővé, külön elektronikus jelismétlők vagy repeaterek használata nélkül - az eljárás a kábelekben használt fény frekvenciájának módosítására épít.

Fölöslegessé válnak a drága repeaterek?

A hagyományos optikai kábeles rendszereknél adott távolság után szükségessé válik a jelismétlők alkalmazása, hogy azok az érkező jelet felerősítik. Ezek a jelet azelőtt feldolgozzák, hogy az értelmezhetetlenné gyengülne, majd a kapott információkat újra optikai jelekké alakítva ismét útnak indítsák. Az egyszerre akár 200 csatornával, illetve tekintélyes sávszélességgel dolgozó repeaterek beépítése igen költséges feladat, hamarosan azonban kiküszöbölhető lehet.

Az jelismétlők elhagyásához nem elég extrém erős jelet küldeni a kábelekre, az optikai jelek ugyanis a befektetett energia növelésével párhuzamosan torzulni kezdenek, így egy adott határon túl nem lehet érdemes növelni azok erősségét. Az egyetem közleményében Nikola Alic kutató futóhomokhoz hasonlította a technológiát: minél erőteljesebben küzdenek ellene, annál rosszabb lesz a helyzet.

Frekvenciafésű - Forrás: Calit2

A kutatók múlt héten közzétett tanulmánya szerint ugyanakkor ez a plafon eltörölhető, úgynevezett frekvenciafésű használatával. Az eljárás lényege, hogy az adattovábbításhoz egy összefüggő, széles fényspektrum helyett, egyenlő időközönként kibocsájtott, meghatározott frekvenciájú fényimpulzusokat használnak. Az egyes impulzusok közötti "sötét szakasz" jellemzően a másodperc töredéke.

12 ezer kilométer, ismétlő nélkül

A frekvenciafésűs módszer érdekessége, hogy önmagában nem tünteti el az összecsomagolt adatstreamekben felmerülő, "crosstalkként" emlegetett torzulásokat, csupán kiszámíthatóvá teszi azokat, így a jelek romlása a végpontoknál egyszerűen visszafordítható. A szakértőknek az eljárással minden eddiginél nagyobb távolságra, mintegy 12 ezer kilométerre sikerült adatokat továbbítaniuk, optikai kábel segítségével, közbeiktatott jelismétlő nélkül, mindössze egyszerű, "buta" erősítőket használva. A kutatók emellett a technikával akár hússzorosra növelt erősségű jeleket is sikerrel juttattak át a rendszeren - a visszafordítható torzulásnak köszönhetően. Bár a laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek három, illetve öt optikai csatornát használó rendszereket használtak, a szakértők szerint az eljárás a gyakorlatban használt, 32 vagy több csatornával dolgozó kábelekkel is probléma nélkül alkalmazható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!