Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 26. 09:30

Stabil a GitHub fejlesztői eszköze, itt az 1.0-s Atom

Elérte az 1.0-s verziót az Atom, a GitHub által fejlesztett szerkesztőalkalmazás. A mindössze egy éve fejlesztett szoftver nagy siker, már rengeteg aktív felhasználója van, és több mint kétezer kiegészítés érhető el hozzá.

Stabil kiadásként, 1.0-s verzióként érkezik az Atom kódszerkesztő friss verziója – jelentette be a fejlesztő GitHub. A projekt indulása 2008-ra tehető, ekkor kezdett rajta dolgozni belső projektként a GitHub-alapító Chris Wanstrath, még Atomicity néven. A cél: általános webes technológiákat felhasználva készíteni egy bővíthető kódszerkesztőt. A munkát évekre háttérbe szorította a GitHub elképesztő ütemű fejlődése, 2011-től azonban újra beindult elkezdtek foglalkozni vele, tavaly pedig az első kipróbálható verziókat is publikálták a készítők.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Maga az Atom egyébként igen érdekes szerzemény, alapját ugyanis a Chromium adja, maga a szoftver pedig CoffeeScriptben íródott. A beépülő modulok Node.js-ben készíthetőek el, a lehetőséggel pedig rengeteg fejlesztő élt már, az Atomhoz elképesztő mennyiségű plugin érhető el. Az elmúlt egy évben 155 kisebb-nagyobb Atom release jött, mára pedig mintegy 350 ezer aktív felhasználó igényeit 2090 kiterjesztés és 660 téma szolgálja ki – a szakma tehát egyszerűen imádja az eszközt.

02:14
 

Introducing Atom 1.0!

Még több videó

Az 1.0-s verzió kiadása a bejelentés szerint abból a szempontból mérföldkő, hogy a szerkesztő magja immár stabilnak tekinthető, az alapok a helyükön vannak, a beépülők kezelése hosszú távon is állandó marad. Tennivaló persze bőven van még, a bejegyzés szerint a stabilitáson, a teljesítményen és például a nemzetközi (nyelvi) támogatáson is kell még dolgozni. A távolabbi tervek között a szuper-szoros GitHub-integráció és a közösségi funkciók szerepelnek.

Szabad szoftver a Facebook Nuclide

Lazán kapcsolódó hír, hogy a héten a Facebook is kiadta saját IDE-jét, a Nuclide-et. A fejlesztői környezetet még márciusban, F8 konferenciáján jelentette be a cég és mára érte el a kiadásra érett státuszt. A Nuclide ugyanúgy extrázható és bővíthető, mint az Atom, azonban nem egyszerű szerkesztő szeretne lenni, hanem egy teljes értékű IDE. Első körben a szoftver a Facebook saját React JavaScript könyvtára és a React Native keretrendszer támogatására fókuszál, de webes és natív mobilappok fejlesztéséhez is használható. Ismer olyan technológiákat, mint a Mercurial, Hack, Flow, a Facebook ígérete szerint pedig hamarosan megkapja az Infer tudását is és érkezik a Relay- illetve a GraphQL-támogatás is.

Érdekesség, hogy a Nuclide alapját az Atom képezi, azonban a Facebook nem forkolta a GitHub-féle szerkesztőt, hanem annak fejlesztőivel kitűnő együttműködést kezdett. Az eredmény, hogy a Nuclide-et Atom kiegészítő csomagok formájában implementálta a Facebook. Ez azt jelenti, hogy meglévő Atom-telepítésről triviális a migrálás, egyszerűen csak telepíteni kell a Nuclide-et képező kiegészítőket. A program a GitHubon érhető el.

a címlapról