Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 12. 14:55

Megnyitja bugvadásza forráskódját a Facebook

Nyílt forráskódra vált az Infer, a Facebook statikus programelemző eszköze. A bugok kiszűrésére használt szoftvert a közösségi oldal így mindenki számára elérhetővé teszi.

Mindenki előtt megnyitja mobilos fejlesztésekhez használt statikus programelemzőjét a Facebook. Az Infer névre keresztelt szoftver egy olyan automatizált eszköz, amely egyes programokban azok futtatása nélkül, a forráskódot elemezve szűri ki a különböző bugokat. Ezt használja a közösségi oldal többek között a fő Facebook app, illetve Messenger és Instagram alkalmazásainak ellenőrzésére is, Androidon és iOS-en egyaránt.

A Facebook szerint az elmúlt néhány hónapban az Inferrel nagyjából 80 százalékos hatékonysággal szűrték ki a hibákat termékeikből, ami egy automatizált eszköztől kifejezetten jó eredmény. Bár a megoldás nem helyettesíti a sokszori futtatással járó, dinamikus tesztelést, jól kiegészíti azt. Az Infer többek között a nullpointer problémákból, illetve a memóriaszivárgásból adódó hibákat jelzi a fejlesztőknek, melyek az appoknál jelentkező összeomlások jelentős hányadáért felelnek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Facebooknak a hasonló eszközök különösen hasznosak, miután a vállalat különösebb várakozás, illetve hosszabb manuális tesztelés nélkül, szinte rögtön elkészülésük után teszi elérhetővé termékeit. Ez a tempós módszer webes felületen kisebb problémát jelent, hiszen az utólag felfedezett hibák gyorsan orvosolhatók, mobilalkalmazásoknál viszont kockázatos, miután ott a frissítések telepítése már a felhasználón is múlik. Az Infer alkalmazásával (és néhány automatizált teszttel) a vállalat gyorsan, aránylag "tiszta" kódot adhat a letöltők kezébe, de utólag felbukkanó bugokra persze így is lehet példa.

Az Infer egyébként az appok létrejöttének menetét követve dolgozik: ahogy a fejlesztők leadják a kód újabb és újabb módosításait, rögtön elemzi is azokat, és automatikusan megjegyzéseket ír a potenciálisan problémás szakaszokhoz. Ez nem kis feladat, a közösségi oldal fejlesztői ugyanis a mobilos kódhoz egyetlen nap ezernél is több módosítást nyújthatnak be ellenőrzésre, a visszajelzéseknek pedig nagyjából 10 percen belül szükség van a munkamenet megtartásához. A Facebook jelenleg az Androidhoz íródott Java, illetve az iOS-es Objective-C kódokat ellenőrzi az eszközzel, de a cég szerint C és nem androidos Java-projektekhez is használható, ráadásul a jövőben a szoftver további kiterjesztését tervezi.

Az Inferrel kapcsolatban további részletekért érdemes felkeresni a közösségi oldal vonatkozó blogposztját. A frissen megnyitott szoftvert az érdeklődők szabadon letölthetik annak weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról