Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. június 17. 15:15

Xbox 360 kompatibilitást és elit kontrollert kap az Xbox One

Bár eladások tekintetében a Microsoft komoly lemaradásban van a Sonyhoz képest, a vállalat szerint ez még messze nem egy lefutott játszma. A Los Angeles-i rendezvényen az Xbox One hatalmas szeretetcsomagot kapott: teljesen megújul a kezelőfelület, lehetővé válik Xbox 360-as játékok futtatása (a konzolon, nem felhőből), bekerül a digitális asszisztens, és piacra kerül egy elit kontroller is.

HIRDETÉS

Alaposan felkészült a Microsoft az idei E3 rendezvényre: eddigi egyik legerősebb bemutatóját tartotta a redmondi cég, amelyen a játékok mellett szoftveres és hardveres újdonságokat is bejelentett. Az Xbox One új és gyorsabb kezelőfelületet, Cortana-integrációt kap, és képes lesz számos Xbox 360-as játék futtatására, a keményvonalas játékosok számára pedig egy prémium kategóriás kontroller is érkezik. A Microsoft emellett látványos játékbemutatókkal demonstrálta a HoloLens tudását, valamint kipróbálhatóvá tette a streaming funkciót is, mellyel az Xbox One játékok Windows 10-es PC-ken is játszhatóvá válnak.

Digitális asszisztens az új külsőhöz

Teljesen új kezelőfelületet kap az Xbox One az év második felében, melynek fejlesztésekor a sebesség és a még könnyebb kezelhetőség volt a két legfontosabb vezérelv. A UI bal oldalán, egy új panelen lesznek elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és beállítások – játék közben is. A letisztultabb külső a csempés elrendezéstől eltávolodva a Windows 10 elemeire hajaz, és a horizontális elrendezést felváltotta a vertikális. Egy új szekció, a Trending is helyet kap a felületen, ahol ajánlott videókat, eseményeket stb. fog ajánlani a rendszer.

Egy másik újdonság a Cortana-integráció lesz, a digitális asszisztens akár játék közben is végrehajtja majd utasításainkat. Ezek lehetnek például egy adott időtartamú videó rögzítése majd megosztása, barátok behívása többjátékos módban stb. Az egyelőre még nem tiszta, hogy használatához szükséges lesz-e Kinect, vagy elég lesz egy kompatibilis headset is.

Új kontroller, régi játékok

Egy új kontrollert is bejelentett a Microsoft az "elit játékosok" számára - az Xbox One Elite Wireless Controllernél a vállalat a maximális minőségre és teljes testre szabhatóságra törekedett. Az irányító hátsó részére négy kisebb-nagyobb "pedált" lehet szerelni tetszőleges elrendezésben, felettük pedig két új kapcsoló kapott helyet, melyekkel a ravaszok útját lehet lerövidíteni, egymástól függetlenül is. Az analóg karok rögzített, alsó részénél acélra tért át a Microsoft, ahogy a ravaszok és a d-pad esetében is. A modularitás jegyében minden elem szabadon cserélhető, az analóg karok esetében hat, a d-padnál két gyári "feltét" közül lehet majd választani.

A Microsoft az új kontrollerrel a konzolos játékosok régi nagy vágyát, a szabad konfigurációt és az ehhez kapcsolódó profilozhatóságot is megvalósítja. Az erre szolgáló (Windows 10-re is telepíthető) alkalmazással teljhatalmat kapunk az irányító felett, a Live felhőjébe legfeljebb 255 profilt lehet majd feltölteni, ezek közül viszont egyszerre csak kettő lehet a kontrolleren. A fenti ismertetőből már sejthető, hogy az amúgy sem alacsony, 60 dolláros listaárnál az új eszközért lényegesen többet fog elkérni a Microsoft – az elit kiadás ajánlott fogyasztói ára 150 dollár lesz, és októbertől lesz kapható.

04:54
 

Xbox Elite Wireless Controller Vidoc

Még több videó

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Sokak számára a legörvendetesebb hír az, hogy az Xbox One fejlesztői lehetővé tették az Xbox 360-as játékok futtatását. Egyelőre csak 22 címmel tesztelhetik a funkciót az Xbox Preview Program résztvevői, mivel a kompatibilitáshoz a kiadók jóváhagyása is szükséges – egyéb dolguk viszont nem lesz, az információk szerint a Microsoft a megvalósítást minden esetben házon belül, egyenként végzi el egy wrapper segítségével.

A meglévő Xbox 360-as játékok minden további anyagi ráfordítás nélkül lesznek futtathatók Xbox One-on, ellentétben a Sony PlayStation Now streaming megoldásával. Ráadásul mivel a Microsoft a kliensoldali megoldást választotta, a gyengébb netkapcsolatból adódó késéssel, gyengébb képminőséggel sem kell számolni, ahogy a régiókorlátozás ördöge sem fenyegeti a játékosokat, a funkció globálisan elérhető lesz. A konzolba a lemezes játékokat is be lehet tenni, ezeket azonban a rendszer újra, futtatható formában fogja letölteni a merevlemezre, a lemez csak az aktivációhoz szükséges.

A megoldás keretében az Xbox 360-as játékok a legtöbb új, eddig One-exkluzív közösség funkcióhoz is hozzá fognak férni, illetve lehetőség lesz olyan barátokkal is együtt játszani, akik továbbra is Xbox 360 mellett maradnak. A játékokhoz kapcsolódó pontokat, acsikat a rendszer szintén átemeli az Xbox One-ra. A cég tervei szerint az év végére száznál is több 360-as játékokt tud majd futtatni a One.

A Windows 10-esek streamelhetnek is

A Windows 10 keretén belül egy új funkció is érkezik az Xbox appba, amellyel lehetővé válik az Xbox One játékok streamelése az új Windowsszal rendelkező PC-ken. A Windows Insider program résztvevői számára tegnap óta elérhető streamelésnek köszönhetően egyszerre többen is használhatják otthon az eszközt: míg valaki a konzolon mondjuk filmet néz, más közben PC-n játszhat. A streaming közben is lehetőség lesz hangos csevegésre, amihez egy Windows-kompatibilis mikrofon vagy headset szükséges. Az app az Xbox 360 és Xbox One kontrollereket is támogatja, így ha valakinek nincs két új irányítója, de a régi konzolját még nem adta el, legalább egy részét újra tudja hasznosítani.

06:01
 

Minecraft Hololens demo at E3 2015 (amazing!)

Még több videó

A redmondi cég a HoloLenst is kivitte az E3-ra, ahol leginkább játékos aspektusból szemléltették a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket. A nézők egy kimondottan HoloLensre szabott Minecraftot láthattak, a hologramként kivetülő építőkockákat az előadó hanggal és gesztusokkal is mozgatta. Ennél kevésbé aktív, ám hasonlóan látványos demót mutattak be a Halo 5 játékmenetéről, amely során a játék karaktereinek hologram verzióit vetítette ki a HoloLens.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.