Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 10. 15:29

Átlátszó és tükrös OLED paneleket mutatott be a Samsung

Átlátszó és tükörbe épített OLED kijelzővel veszi célba a hirdetőket és üzleteket a Samsung. A vállalat Hongkongban bemutatott termékeihez az Intel térérzékelős kameratechnológiáját mellékeli, amellyel azok interaktív hirdetések vagy akár virtuális próbafülkék megjelenítésére is képesek.

Új, kijelzőtechnológiákat demózott a Samsung Hongkongban, a Retail Asia Expo 2015 kiállításon. A vállalat által bemutatott átlátszó, illetve tükrös OLED kijelzők elsősorban a hirdetőket, üzleteket, netán tömegközlekedési csomópontokat célozzák, ahol a koreai gyártó tervei szerint a vásárlók számára jelenítenének meg különböző, releváns tartalmakat.

A cég elképzelését a rendezvényen egy kipróbálható virtuális próbafülkével mutatta be: a tükröződő OLED panel előtt álló vásárlók, a tükörben láthatták magukon a kinézett termékeket. A valósághű megjelenítéshez persze a vásárló térbeli modelljére is szükség van, ennek begyűjtéséhez a Samsung az Intel RealSense technológiáját használja, amellyel már táblagépben, notebookban és asztali PC-ben is találkozhattunk, illetve a cég szerint hamarosan okostelefonokban is feltűnhet. Igaz a vállalat a hordozható eszközökben néhány fotós trükkön kívül kevés ténylegesen hasznos funkciót tudott a kamerához kapcsolni, amely ráadásul a hagyományos mobilos szenzorokhoz képest kifejezetten termetes, annak a gyártók ugyanakkor hasonló területeken hasznát vehetik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Samsung techdemója során az eszköz különböző nyakláncokat helyezett el a látogatók tükörképének nyakán,  de a technológia később akár egyéb kiegészítők, ruhák virtuális felpróbálására, vagy egyéb termékek virtuális, interaktív megtekintésére is alkalmas lehet. A vállalat egyelőre Full HD panelekről beszél, noha a hasonló felhasználási területeken a 4K vagy akár 8K megoldásoknak is lenne értelme, hiszen a felhasználó itt jóval közelebbről nézi a kijelzőt mint például egy hasonló méretű televízió esetében, egy-két lépés távolságból pedig könnyen szemet szúrhat az alacsony pixelsűrűség.

A gyártó szerint termékei képviselik a világ első, OLED technológiás átlátszó, illetve tükörpaneljeit. Utóbbiak a vállalat szerint több mint 75 százalékos fényvisszaverődést biztosítanak, továbbá számos területen maguk mögött hagyják a hasonló, LCD-re építő megoldásokat, legyen szó a színskála megjelenítésről, a kontrasztarányról vagy a válaszidőről. Utóbbi a kettő a cég szerint az LCD 4000:1-es, illetve 8 milliszekundumos értékeihez képest jelentősen jobb, 100 000:1, illetve 1 milliszekundum. Mindezek mellett az OLED-es tükröknek háttérvilágításra sincs szükségük, szemben az LCD-vel.

Az átlátszó kijelzőket a cég számos területen életképesnek tartja, mint például a kórházakban vagy a tömegközlekedésben, ahol interaktív információs felületekként szolgálhatnak. A termékek, bár a gyártó szerint jelentősen több fényt engednek át az áttetsző LCD paneleknél, így sem tökéletesen átlátszók, áteresztőképességük nagyjából 40 százalékos.

Bár Samsung első körben nem a felhasználóknak, hanem cégeknek teszi majd elérhetővé a termékeket, a gyártó szerint jövőben hasonló megoldásai (kiváltképp a tükörbe épített OLED kijelző) az otthonokba is utat találhatnak. Egyelőre viszont maradnak az üzletek, plázák, netán kórházak - a Samsung néhány nagyvállalattal már egyeztet a termékekkel kapcsolatban, ugyanakkor jó időbe telhet, mire a technológia a maroknyi, luxuscikkeket kínáló üzletből szélesebb felhasználási területekre is eljut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról