Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Jön a Telekom saját digitális átállása

Koi Tamás, 2015. június 09. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Magyar Telekom több tízezer előfizetőjét érintően hajt végre idén nyáron, illetve kora ősszel hálózatmodernizációt kábeltelevíziós hálózatán. Ennek eredményeként a legtöbb körzetben megszűnik az analóg kábeltévé, ami a szolgáltató mellett adott esetben az előfizetőket is komoly feladat elé állíthatja.

hirdetés

Idén őszre gyakorlatilag teljesen leszámol az analóg kábeltévés szolgáltatással vezetékes hálózatán a Magyar Telekom, mely a meglévő ügyfeleknek a továbbiakban korszerűbb, digitális technológiát kínál majd. A változás a szolgáltató ígérete szerint nem érinti sem a csatornaválasztékot, sem pedig a szolgáltatások árát, sőt, elvileg plusz kényelmi szolgáltatások is elérhetővé válnak majd az érintett ügyfelek számára (ilyen például az elektronikus programkalauz). Az átállás azonban némelyeknek így is komoly próbatételt jelenthet.

A Telekom analóg kábeltévés körzeteinek nagy részében októberig végbe menő "digitalizáció" révén az ügyfelek DVB-C rendszerben foghatják majd a megszokott csatornákat, alapvetően kétféle berendezéssel. A modernebb lapostévékkel rendelkező háztartások számára lényegesen megkönnyíti az átállást, hogy ezek a televíziókban már van DVB-C tuner, az adások további vételéhez csak a tévét kell újra hangolniuk, vagyis számukra nem szükséges új eszköz beillesztése a rendszerbe.

A régebbi, hagyományos (katódsugárcsöves) tévékkel rendelkezők egy médiakonvertert, vagy más néven set-top boxot kapnak a szolgáltatótól, feltéve, ha azt igénylik az ügyfélszolgálaton. A set-top boxot ingyen bocsátja rendelkezésre a Telekom, ugyanakkor háztartásonként csak egy eszközt biztosít így a cég, ahol tehát több vevőkészülékre volt leosztva az analóg kábeltévé, ott minden további végpontra meg kell vásárolni a végberendezést.

Az augusztus 1-jétől kezdődő, körzetektől függően különböző időpontokban végrehajtott változtatás azokat is érinti, akik az IPTV szolgáltatás mellett két vagy akár több tévékészüléken, további havi díj nélkül vesznek igénybe analóg szolgáltatást. A szolgáltató minden érintett ügyfelének a havi számlával együtt személyre szabott tájékoztatást küld a váltással kapcsolatos teendőkről és lehetőségekről.

A Magyar Telekom vezetékes televíziós szolgáltatáskínálatában augusztus 1-ig kínál analóg kábeltévés szolgáltatást, emellett érdekesség, hogy a digitalizáció révén az analóg rendszer helyébe lépő digitális kábeltévét tavaly szeptember óta nem értékesít kereskedelmi forgalomban a szolgáltató. A vállalat elsődleges tévészolgáltatásává régóta a 2006-ban bevezetett IPTV vált, melynek előfizetői bázisa mára átlépte a 450 ezret, miközben az analóg, illetve digitális kábeltévé-előfizetők száma folyamatosan csökken a szolgáltatónál.

Újra HD-ben a Barátok közt

A Telekom IPTV- és műholdas tévé-előfizetőit érintő változás, hogy a digitalizációs törekvések bejelentésével gyakorlatilag egy napon visszakerült a szolgáltató legdrágább, családi csomagjába (Családi+HD) az RTL Klub HD, mely tavaly év végén az RTL csoport és a Telekom közt kialakult rendezetlen vita miatt tűnt el a kínálatból.
Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.