:

Szerző: Koi Tamás

2015. június 9. 11:30

Jön a Telekom saját digitális átállása

A Magyar Telekom több tízezer előfizetőjét érintően hajt végre idén nyáron, illetve kora ősszel hálózatmodernizációt kábeltelevíziós hálózatán. Ennek eredményeként a legtöbb körzetben megszűnik az analóg kábeltévé, ami a szolgáltató mellett adott esetben az előfizetőket is komoly feladat elé állíthatja.

Idén őszre gyakorlatilag teljesen leszámol az analóg kábeltévés szolgáltatással vezetékes hálózatán a Magyar Telekom, mely a meglévő ügyfeleknek a továbbiakban korszerűbb, digitális technológiát kínál majd. A változás a szolgáltató ígérete szerint nem érinti sem a csatornaválasztékot, sem pedig a szolgáltatások árát, sőt, elvileg plusz kényelmi szolgáltatások is elérhetővé válnak majd az érintett ügyfelek számára (ilyen például az elektronikus programkalauz). Az átállás azonban némelyeknek így is komoly próbatételt jelenthet.

A Telekom analóg kábeltévés körzeteinek nagy részében októberig végbe menő "digitalizáció" révén az ügyfelek DVB-C rendszerben foghatják majd a megszokott csatornákat, alapvetően kétféle berendezéssel. A modernebb lapostévékkel rendelkező háztartások számára lényegesen megkönnyíti az átállást, hogy ezek a televíziókban már van DVB-C tuner, az adások további vételéhez csak a tévét kell újra hangolniuk, vagyis számukra nem szükséges új eszköz beillesztése a rendszerbe.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A régebbi, hagyományos (katódsugárcsöves) tévékkel rendelkezők egy médiakonvertert, vagy más néven set-top boxot kapnak a szolgáltatótól, feltéve, ha azt igénylik az ügyfélszolgálaton. A set-top boxot ingyen bocsátja rendelkezésre a Telekom, ugyanakkor háztartásonként csak egy eszközt biztosít így a cég, ahol tehát több vevőkészülékre volt leosztva az analóg kábeltévé, ott minden további végpontra meg kell vásárolni a végberendezést.

Az augusztus 1-jétől kezdődő, körzetektől függően különböző időpontokban végrehajtott változtatás azokat is érinti, akik az IPTV szolgáltatás mellett két vagy akár több tévékészüléken, további havi díj nélkül vesznek igénybe analóg szolgáltatást. A szolgáltató minden érintett ügyfelének a havi számlával együtt személyre szabott tájékoztatást küld a váltással kapcsolatos teendőkről és lehetőségekről.

A Magyar Telekom vezetékes televíziós szolgáltatáskínálatában augusztus 1-ig kínál analóg kábeltévés szolgáltatást, emellett érdekesség, hogy a digitalizáció révén az analóg rendszer helyébe lépő digitális kábeltévét tavaly szeptember óta nem értékesít kereskedelmi forgalomban a szolgáltató. A vállalat elsődleges tévészolgáltatásává régóta a 2006-ban bevezetett IPTV vált, melynek előfizetői bázisa mára átlépte a 450 ezret, miközben az analóg, illetve digitális kábeltévé-előfizetők száma folyamatosan csökken a szolgáltatónál.

Újra HD-ben a Barátok közt

A Telekom IPTV- és műholdas tévé-előfizetőit érintő változás, hogy a digitalizációs törekvések bejelentésével gyakorlatilag egy napon visszakerült a szolgáltató legdrágább, családi csomagjába (Családi+HD) az RTL Klub HD, mely tavaly év végén az RTL csoport és a Telekom közt kialakult rendezetlen vita miatt tűnt el a kínálatból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.