Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 28. 10:50

Új notebookokkal és vad koncepciókkal hódítana a Lenovo

Új termékei mellett két egészen új koncepcióeszközt is bemutatott a Lenovo napokban rendezett TechWorld konferenciáján: a vállalat egy lézerprojektorral felszerelt telefont és egy okosszemüvegbe oltott okosórát is hozott a rendezvényre.

Számos új termékkel és vadabbnál vadabb koncepciókkal érkezett a Lenovo idei TechWorld konferenciájára. A cég többek között három notebookot és egy táblagépet is leleplezett, továbbá egy két kijelzővel felszerelt okosórát és egy forgatható projektoros okostelefont is megszellőztetett.

Új notebookok: jó árak, gyenge akkuk

A vállalat tehát mindjárt három új laptopot mutatott be, amelyekkel a belépő, illetve a felső kategóriát is célba veszi. A sort a belépőszintű Lenovo Ideapad 100 indítja, amely 14 és 15 hüvelykes kijelzővel is megvásárolható lesz. A gyártó nem részletezi, a készülék pontosan milyen panellel érkezik, mindenesetre az alacsony árból ítélve valószínűleg TN kijelzőkről van szó. A felbontás mérettől függetlenul 1366x768 pixel, ami a kisebb modellnél 112 PPI, a nagyobbnál pedig 104 PPI pixelsűrűséget eredményez. Az eszközökben egy négymagos Intel Pentium N3540 processzort találunk, a BayTrail-M lapka órajele alapértelmezetten 2,16 gigahertz, "turbo" fokozatban pedig 2,66 gigahertzen ketyeg.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A memóriával a belépőszinthez képest kifejezetten bőkezű volt a cég, a DDR3L RAM-ból akár 8 gigabájt is begyömöszölhető a gépbe, háttértáropciók pedig merevlemez esetében 500 gigabájtnál, SSD-t választva pedig 128 gigabájtnál tetőznek. A gépen egy darab USB 3.0, egy USB 2.0, egy Ethernet és egy HDMI csatlakozót találunk, továbbá egy kártyaolvasó is jutott rá. A készülék Bluetooth 4.0-képes, a vezeték nélküli lehetőségekből azonban sajnos kimaradt a ma már az olcsó eszközökbe is egyre inkább utat találó 802.11ac-s Wi-Fi, 802.11n-nel kell beérni.

Az notebook Achilles-sarka egyértelműen az akkus üzemidő: a 30 Wh-s teleptől a gyártó "akár" 4 órás üzemidőt ígér - ez az érték tehát valószínűleg a gyakorlatban még kevesebb lesz. A 14 hüvelykes modell 1,9 kilogrammos és 20,2 milliméter vékony, míg a 15 hüvelykes variáns paraméterei 22,6 milliméter és 2,3 kilogramm. Mindkét változat Windows 8.1-gyel érkezik, kifejezetten alacsony, 249 dolláros áron - a gyér akkumulátoros teljesítmény miatt azonban még így sem tűnik a legjobbnak az ár-érték arány.

Komolyabb vas, de az akkus üzemidő változatlan

A sort folytató Z41 és Z51 notebookok már jóval komolyabb specifikációkat tudhatnak magukénak, előbbi 14, utóbbi pedig 15 hüvelykes kivitelben. Akárcsak az Ideapad 100-nál, itt sem derül ki, hogy az eszközök kijelzői milyen típusúak, ebben az árkategóriában mindenesetre már nem teljesen reménytelen az IPS panel sem. Mindkét modell felbontása Full HD, a pixelsűrűség tehát 14 hüvelyken 157, a 15-ös kijelzőnél pedig 147 PPI. A processzorral sem spórolt a Lenovo, az eszközökbe a legújabb Broadwell Core i7 lapkával is elérhetők (noha a chip pontos típusát egyelőre nem közölte a gyártó), valamint természetesen ugyanezen generáció i5-ös és i3-as processzoraival is.

Lenovo Z41

A két notebookba a vállalat tetszés szerint dedikált GPU-t is tesz: a Z41-be AMD R7-M360 nagy testvérébe pedig egy R9-M375 grafika választható. Az AMD nemrég bejelentett mobil GPU-iról, többek között az előbbi kettőről, korábban is megemlékeztünk. Az eszközök legfeljebb 16 gigabájt DDR3L RAM-mal vásárolhatók meg, továbbá a Bluetooth 4.0 mellett itt már nem maradt ki a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi sem. A két laptopon egy USB 2.0 és két USB 3.0 port is került, továbbá egy HDMI, egy VGA és egy Ethernet aljzat is jutott rájuk, a kártyaolvasó mellé.

Érdekesség továbbá, hogy az eszközök opcionálisan felszerelhetők az Intel RealSense 3D technológiájával is: az egyes táblagépekből már ismert, (sőt hamarosan akár a telefonokba is utat találó) a kijelző fölött elhelyezett kamerapáros képes mélységérzékelésre, 3D szkennelésre, a Windows 10 megjelenésével pedig többek között az arcfelismeréses bejelentkezéshez is használható lesz.

Az Z41 24,4 milliméterével 2,1 kilogrammot nyom, míg a 24,6 milliméter vékony Z51-nél 2,3 kilogrammot mutat a mérleg. Mindkét eszköz Windows 8.1-gyel lesz kapható. Miután az egységes, 499 dolláros indulóárat tekintve jelentősen drágább notebookokról van szó mint a belépőszintű Ideapad esetében, itt kiváltképp hátrányt jelent, a 41 Wh-s telep változatlanul 4 órásra ígért akkus üzemideje. A készülékek várhatóan júniusban kerülnek a boltok polcaira.

Erősebb processzort kap a ThinkPad 10

A cég a ThinkPad tabletek sorát is frissítette:  tavalyi, ThinkPad 10 nevű táblagépének 2015-ös variánsát változatlan néven dobja piacra. A 9,1 milliméter vékony, 10,1 hüvelykes készülék kijelzője 1920x1200 pixel felbontású, a pixelsűrűség így 224 PPI. A vásárlók kétféle processzor közül választhatnak majd, az eszköz 1,44 gigahertzes alapórajelű, 2,24 gigahertzig feltolható Intel Atom x5-Z8500 processzorral és 1,6 gigahertztől 2,4-ig turbózható x7-Z8700-as Atom lapkával is kérhető - mindkét esetben 14 nanométeres, Cherry Trail chipről van szó.

Az LPDDR3 RAM mérete igény szerint 2 vagy 4 gigabájt, a 32 Wh-s akku pedig a gyártó szerint 10 órát bírja majd, ez már jóval biztatóbb mint a fenti modellek esetében. Ahogy a korábbi modellnél, itt is jár majd ThinkPad Pen Pro érintőceruza az eszközhöz. Az új ThinkPad 10 várhatóan augusztusban jelenik meg, már Windows 10-zel a fedélzetén, indulóárát pedig a cég valamivel az elődé alatt, 549 dollárnál húzta meg.

Streamingkorong

A gyártó konferenciáján a fentieken túl egy tévés streaming kütyüt is bejelentett. Bár a neve nem ezt sejteti, a Lenovo Cast funkcionalitása némileg eltér a Google filléres ChromeCast stickjétől, itt ugyanis végeredményben egy egyszerű DLNA-Miracast kiegészítőről van szó. A korong alakú készülék HDMI segítségével csatlakoztatható a tévékhez, az energiaellátást azonban ez nem fedezi, ahhoz egy külön USB kábelre is szükség van. A cég szerint Full HD tartalmakat 2,4 gigaherztes Wi-Fi esetében 5 méter távolságból, 5 gigahertzes kapcsolatnál pedig legfeljebb 15 méterről streamelhetünk a kütyüre, kisebb felbontású videók esetében pedig 20 méterre nőhet a hatókör. A vállalat 49 dollárért dobja piacra az eszközt augusztusban.

Még fél lábbal a tervezőasztalon

A Lenovo konzumer termékein túl két egészen vad koncepciót is bemutatott: egy lézerprojektoros okostelefont, illetve egy dupla kijelzős okosórát. Kezdjük talán utóbbival: a vállalat egy VID (Virtual Interactive Display) névre keresztelt technológiát fejlesztett ki, amely az óra hagyományos kijelzője alá, a szíjra helyez egy apró, nagyjából bélyeg méretű kijelzőt. A "Magic View" koncepcióórán található panel gyakorlatilag a Google Glass és egyéb okosszemüvegek mintájára működik, a szemhez egészen közel tartva ad éles képet. Bár a szemhez nyomott órával az utcán könnyű összeszedni néhány furcsálló tekintetet, az eszköz cserébe a kijelző tényleges méreténél virtuálisan jóval nagyobb képet ad - a gyártó szerint akár a tényleges méret hússzorosát. Bár határozottan érdekes koncepcióról van szó, az a gyakorlatban jóval vaskosabb okosórákat eredményez majd a jelenlegi, karcsúnak szintén nem mondható felhozatalnál is, továbbá az ugyancsak gyér akkus üzemidőt is szinte biztosan tovább rontja majd.

A vállalat rendezvényén nem érte be ennyivel, és egy lézerprojektoros okostelefont is felvázolt. A készülék tetejében elhelyezett, forgatható kivetítővel tetszés szerint filmeket vetíthetünk a falra, illetve elfordítva akár virtuális billentyűzetet a telefon elé - ehhez a funkcióhoz a gyártó egy támasztékot is tett a készülék hátoldalára, hogy azt a megfelelő szögben lehessen megtámasztani. Bár projektoros okostelefont korábban is láthattunk, ez az elgondolás kétségtelenül tovább viszi egy lépéssel a koncepciót.

01:22
 

Lenovo Tech World - Smart Cast

Még több videó

Egyelőre a két elképzelés egyike sem jutott el konzumer termékbe, és még valószínűleg szükség lehet jó néhány hónapra - vagy akár évre - mire rátehetjük a kezünket valamelyik technológiára, ha egyáltalán napvilágot látnak. A felvázolt megoldások mindenesetre jól mutatják milyen elképzelései vannak a Lenovo mérnökeinek a jövő okoseszközeit illetően - ahogy azt is, hogy a akkumulátortechnológiák fejlesztésénél is egyre sürgősebb lesz feljebb kapcsolni a tempót.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról