Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 15. 12:00:00

Artik: IoT hardverplatform a Samsungtól

Az IoT fejlesztőket célzó hardverplatformot adott ki a Samsung. A három, Artik 1, 5 és 10 névre keresztelt, nagyjából bélyegméretű eszközzel a cég a különböző okoseszközök fejlesztését igyekszik megkönnyíteni.

Ezúttal a fejlesztők oldaláról támad az IoT piacon a Samsung: a dél-koreai gyártó Artik márkanév alatt három új fejlesztői hardverkitet adott ki, melyeket a barkácsoló kedvűek különböző okoseszközök építésére használhatnak fel. A vállalat a hardverelemek mellé szoftveres támogatást is biztosít.

A három közül a legapróbb, egyben legszerényebb teljesítményű modell az Artik 1. Az eszköz mérete igen impresszív, bélyegnél is kisebb, 12x12 milliméteres - a parányi területen a vállalatnak egy alkalmazásprocesszort, 1 megabájt beépített és 4 megabájt SPI flash memóriát, egy kilenctengelyes mozgásérzékelőt, Bluetooth LE modult és egy a biztonságról hardveresen gondoskodó SE-t (secure element) sikerült összezsúfolnia. Az eszközben dolgozó processzorban két MIPS S32 magot találunk, 80, illetve 250 megahertz órajellel. A kis eszköz legfeljebb WVGA, azaz 800x480 pixel felbontású kijelzők meghajtására képes.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Egy lépcsővel feljebb található az Artik 5, amelynek komponensei egy 25x29 milliméteres áramköri lapon kaptak helyet. A processzor itt már ARM, két darab 1 gigahertzes A7 maggal és Mali 400 MP2 GPU-val, amelyekhez 512 megabájt LPDDR3 RAM, illetve 4 gigabájt beépített tárhely párosul. Az SE ebből az eszközből sem hiányzik, a támogatott vezeték nélküli szabványok sora pedig jóval bővebb mint az első modell esetében, az Artik 5 ugyanis a Bluetooth LE mellett már ZigBee, illetve 802.11 b/g/n-es Wi-Fi hálózatokra is képes kapcsolódni.

A sort a legnagyobb - de még mindig apró - 29x39 milliméteres Artik 10 zárja. Ez a modell kapta a legkomolyabb hardvert, fedélzetén egy nyolcmagos processzort találunk, négy darab 1,3 gigahertzre állított Cortex-A15 és ugyancsak négy, kereken 1 gigahertzes A7 maggal, valamint Mali T628 GPU-val. A RAM itt már 2 gigabájtra hízott, a vezeték nélküli képességek pedig megegyeznek az Artik 5-éivel. Az SE ebben az esetben is adott.

A Samsung szoftveroldalon biztonsági megoldásokat, illetve felhőszolgáltatást is kínál majd az eszközökhöz. A cég többek között SAMI (Samsung Architecture Multimodal Interactions) cloud megoldását állítaná az Artikra építők szolgálatába. A tavaly bejelentett szolgáltatás a különböző viselhető, illetve IoT eszközök által gyűjtött szenzoros adatokat hivatott feldolgozni. A vállalat ráadásul a fejlesztők dolgának megkönnyítése érdekében a népszerű Arduino fejlesztőkészletekkel is kompatibilissé tenné az Artik portfóliót - ennek érdekében a Sasmung a PCWorld szerint az Arduino IDE fejlesztőivel is szorosan együttműködik.

A koreai gyártó rendkívül elkötelezettnek tűnik IoT-fronton: ígérete szerint hamarosan mintegy 100 millió dollárt fektet egy IoT fejlesztői közösség létrehozásába, továbbá 2020-ra minden hardvertermékét bevonja az ernyőfogalom alá.

Vannak még versenyzők

A Samsung persze nincs egyedül a területen, a napokban több nagy gyártótól is hallhattunk hasonló bejelentéseket: ilyen például a Qualcomm is, amely szintén frissen mutatta be két, az IoT piacát célzó termékét, a fülbemászó nevű QCA401x és a QCA4531 kommunikációs egységeket. Előbbit a cég főleg alacsony fogyasztású Wi-Fis eszközökbe szánja, az a vezeték nélküli hálózati képességek mellett ráadásul egy plusz mikrokontrollert is kapott, így a fejlesztők igény szerint plusz funkciókkal egészíthetik ki. A második termék egy kulcsrakész vezeték nélküli megoldás, Linux, illetve OpenWRT alapokon. A vállalat szerint a QCA4531 alkalmas protokolláthidalásra, illetve akár 16 eszközt támogató AP-ként is használható.

De nem kell feltétlenül ilyen messzire menni az IoT ambíciókért: a magyar alapítású LogMeIn is néhány hete jelentette be, hogy frissítette IoT backendjét: a Xively új menedzsment komponenst kapott és immár a külső fejlesztők felé is megnyílt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 12:10

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.