Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 19. 10:36

Kicsiben és nagyban is jön butított LG G4

Nem tétlenkedik az LG az utóbbi időben: a vállalat négy hónapon belül két új zászlóshajóját, a G Flex 2-t és a G4-et is bejelentette, azok után nem sokkal pedig, a várakozásoknak megfelelően a belépő- középkategóriában is bővít.

A koreai gyártó most két új modellt leplezett le, ezek a G4 Stylus és a G4c. Előbbihez nem meglepő módon egy érintőceruza is tartozik, amiből sejthető, hogy a kijelzőméret is jócskán meghaladja az öt hüvelyket, egész pontosan 5,7 hüvelyk. A koncepció gyakorlatilag ugyanaz, mint a tavaly augusztusban leleplezett, egy generációval korábbi G3 Stylus esetében, azaz az aktuális csúcsmodell dizájnja párosul közepes hardverrel és a klasszikus "ceruzás" phablet funkciókkal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jókora készülékben, attól függően, hogy 3G vagy LTE-képes változatról van szó, kétféle processzor dolgozhat - előbbi konstrukció egy 1,4 gigahertzes nyolcmagos lapkát, míg utóbbi egy 1,2 gigahertzen ketyegő négymagos chipet kap. Hogy pontosan milyen gyártmányú, illetve milyen magokkal szerelt lapkákról van szó, a gyártó egyelőre nem árulta el, a GSM Arena adatai szerint azonban a szerény képességű Qualcomm Snapdragon 410 teljesít majd szolgálatot, ez egyértelműen a középkategória aljára pozicionálja a telefont, szó sincs tehát Galaxy Note-kihívóról. Ezt a pozicionálást erősíti, hogy a telefon csak 1 gigabájt RAM-ot kapott, ez már normál használatban is kevésnek bizonyulhat, haladó felhasználóknak pedig kifejezetten rossz hír.

A spórlás a kijelzővel is folytatódik, a 5,7 hüvelykes IPS panel felbontása mindössze 720p, ez ekkora területen 258 PPI pixelsűrűséget jelent. A hátlapi kamera, az LTE-s modellen legalábbis, kifejezetten figyelemreméltó, 13 megapixel felbontású - a 3G modellt vásárolóknak viszont be kell érni egy 8 megapixeles szenzorral. Az előlapi kamerához mindkét esetben 5 megapixeles felbontás tartozik.

A G4 Stylus megtartotta a névadó csúcsmodell egyik népszerű tulajdonságát, azaz a levehető hátlapot, amely mögött egy szintén eltávolítható, kövér 3000 mAh-s akkumulátor található. Bár nagy kijelzőt kell meghajtania, ekkora teleppel a telefon valószínűleg korrekt, két napot megközelítő üzemidőt produkál majd. A hátlap mögött az akkun túl egy microSD foglalatot is találunk, amellyel az egyébként nem túl bőkezű, 8 gigabájtos belső tárhely egészíthető ki. A csúcsmodelleknél nagyobb méretéből adódóan valamivel nehezebb, 163 grammos eszköz 9,6 milliméter vékony, és Android 5.0-t futtat. Az G4 Stylus fehér és ezüst színben lesz kapható.

Kisebb ház, hasonló vas

A másik újonnan bejelentett telefon, a G4c is hasonló hardvert kapott, noha a kijelző mérete itt már jóval szerényebb, kereken 5 hüvelyk. Bár felbontása változatlanul 720p, az IPS panel pixelsűrűsége a kisebb képátló miatt jelentősen magasabb, 294 PPI. A G4c-ből csak LTE-képes verzió jelenik meg, szintén ismeretlen gyártmányú, 1,2 gigahertzes négymagos processzorral és 1 gigabájt RAM-mal. A kamera felbontása hátul 8, az előlapon pedig 5 megapixel.

A belső tárhely mérete ugyancsak 8 gigabájt és a hátlap is lepattintható, amely alól nem maradt ki a microSD kártyahely sem. Az akkumulátor itt már kisebb, 2540 mAh kapacitású, átlagos teljesítményt ígér. A 136 grammos telefon 10,2 milliméterével kissé vaskosnak mondható, és szürke, fehér valamint arany színben kerül a boltokba - jelenleg úgy látszik, a G4-ből megismert bőr hátoldalt a gyártó nem szándékozik kimozdítani a csúcskategóriából. Az LG a G4 Stylus és G4c tervezett árát egyelőre nem közölte.

Ez a stratégia, vagyis a zászlóvivő készülékekre hajazó, szerényebb teljesítményű telefonok kiadása nem számít újdonságnak, bevett gyakorlat az okostelefonokat gyártó nagyvállalatok körében. Mobilos területen az LG jelenleg elégedett lehet: bár a cég idei első negyedéves jelentésében összességében meglehetősen halvány nyereségről számolt be, mobilos üzletága kiemelten jól teljesített. A cég a tavalyi harmadik negyedévben 16, a karácsonyi szezonban 15,6, az idei első negyedévben pedig 15,4 millió készüléket értékesített. A vállalat egyébként az elmúlt időszakokban elsősorban az Egyesült Államokban hódít, míg más területeken jellemzően csökkent a részesedése, az USA piacán elképesztő, 66 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról