Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

DRM támogatást kap a Firefox

Hlács Ferenc, 2015. május 13. 17:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

DRM támogatást kapott a Firefox: a Mozilla böngészőjének 38-as verziójába építette be a jogvédett tartalmak lejátszását lehetővé tevő eszközt - ugyanakkor a szabad szoftveres közösségek megnyugtatására a böngészőből egy DRM-mentes verziót is kiad.

Kiadta a Firefox böngésző legújabb, 38-as változatát a Mozilla, amelyet korábbi bejelentéseinek megfelelően HTML5-ös DRM támogatással szerelt fel. A lépést ugyanakkor nem fogadta egyöntetű lelkesedés, ami várható volt, hiszen az már nagyjából egy évvel ezelőtti bejelentésekor is negatív visszhangokat váltott ki a szabad szoftverek támogatói között. A Mozilla a problémát egy huszárvágással oldotta meg: a böngészőből két verziót is kiadott, a fő változat mellett egy DRM támogatás nélküli verzió is letölthető.

A jogvédett tartalmak megtekintéséhez a szoftver Windows platformon az Encrypted Media Extensions API-ra támaszkodik, amely a böngésző telepítését vagy legújabb verzióra frissítését követően automatikusan letölti az Adobe Content Decryption Module-ját (CDM). Utóbbihoz egy plusz biztonsági réteg is tartozik, ami a Mozilla szerint egy külön biztonsági sandboxban fut.

Ez értelemszerűen kényelmesebbé teszi a böngészést, miután az egyes videók megtekintéséhez nincs szükség a Microsoft Silverlighthoz vagy az Adobe Flash-hez hasonló pluginek telepítésére - ez a HTML5 egyik legjobban várt előnye - illetve a beépülők potenciális sebezhetőségeitől is megkíméli a felhasználót. A beépített DRM által kínált lehetőségekre a Netflix sem habozott lecsapni, az online streaming szolgáltató már teszteli szolgáltatását Firefoxon.

Noha a DRM beépítése élesen szemben áll a Mozilla szabad szoftveres irányelveivel, a lépés ettől függetlenül érthető, hiszen komoly hátrányt jelenthet a konkurenciával szemben, ha a böngésző felhasználóinak pluginekkel kell bajlódniuk. A DRM-mentes verzió kiadásával pedig a nyílt forrású szoftverekhez ragaszkodó felhasználók is megnyugodhatnak.

A Firefox 38-ban persze egyéb kisebb újításokat is találunk, megérkeztek például a Ruby feliratok, amelyeknek elsősorban az ázsiai felhasználók örülhetnek, akik számára az így elérhetővé váló plusz karakterek megkönnyítik a központozást. Ugyanezt megtaláljuk a szoftver ugyancsak frissített androidos verziójában is, noha a mobil változat nem esett át az asztalihoz hasonlóan jelentős módosításon. A változások pontos listája mind az asztali, mind pedig az androidos verzióhoz megtalálható a vállalat weboldalán.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.