Szerző: Voith Hunor

2015. április 29. 11:00

A chipgyártás az új sztár a Samsungnál

A legutóbbi két negyedév adatai alapján a Samsungnak sikerült megállítania mobildivíziójának régóta tartó mélyrepülését, de így is mellbevágó, hogy éves szinten mennyivel esett vissza a részleg nyereségtermelő képessége. A félvezetőgyártás viszont gyors ütemben erősödik, már magasabb üzemi eredményt hozott, mint a telefonok.

Egészen megdöbbentő, hogy éves szinten mekkorát zuhant a Samsung forgalma és főleg nettó eredménye, köszönhetően az okostelefon-eladások visszaesésének és a kereslet megcsappanása miatti készletkisöprési akcióknak. Persze a dél-koreai elektronikai óriásnak még így is jól megy, és a most közölt mutatók alapján az előző negyedévhez képest a gyártónak végre sikerült stabilizálnia a hosszú idő óta tartó esést a mobilpiacon, de az egy-másfél éve elért csúcs most már igencsak messzinek tűnik.

A vállalat bevétele a most lezárt negyedévben 44 milliárd dollárnak megfelelő koreai won volt, ez 12 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában elért 50,2 milliárdos forgalom. Az igazán látványos visszaesést azonban a nyereség mutatta: a tavalyi 7 milliárd dollár 40 százalékos zuhanást követően 4,35 milliárdra módosult. A hatalmas csökkenés még az amúgy pesszimista elemzői előzetes becsléseket is alulmúlta, sőt, korábban maga a Samsung is némileg jobb eredményekkel kecsegtetett.

Az S6-nak tarolnia kell

A negyedéves számokat – ahogy már jó ideje – újra a mobildivízió, a korábban elért csúcshoz képest gyenge teljesítménye húzta vissza. Az értékesített darabszám tekintetében éves szinten nem volt durva visszaesés, a Strategy Analytics piackutató cég szerint 89 millió helyett most 83,2 millió okostelefont tudott eladni a Samsung, és így helyrebillent a “világ rendje”, újra a dél-koreai cég a világ első számú okostelefon-gyártója (az Apple tegnapi jelentése szerint 61,1 millió iPhone fogyott). A forgalom 29,4 milliárd dollárról 23,4 milliárdra csökkent, az üzemi eredmény viszont ennél jóval nagyobb mértékű zuhanást produkált, 6 milliárd dollárról 2,5 milliárdra. A vállalatnak viszont örömre adhat okot, hogy az előző negyedévhez képest jelentősen, 7,5 százalékról 10,6 százalékra tudta növelni az üzletág üzemi eredményhányadát – persze ez még mindig nagyon távol van a fénykorban elért közel 20 százalékos mutatóktól.

 

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég nagyon bízik a nemrég piacra dobott Galaxy S6 és S6 Edge csúcsmodellek sikerében, és az első piaci visszajelzések alapján optimizmusa nem alaptalan, a Samsung egyelőre készlethiánnyal küzd, főleg az egyedibb Edge esetében. Információink szerint a telefonok magyarországi debütálása is sikeres volt, és bár a hazai képviselet a világpiaci rajthoz képest némi plusz készlet felhalmozása miatt egy héttel eltolta a magyarországi bevezetést, az első napokban így is elfogyott az összes, mobilszolgáltatókon keresztül árusított S6. Elemzői becslések szerint az S6-ból ebben az évben mintegy 45 millió darab fog gazdára találni globálisan, ami sokat segíthet a Samsungnak abban, hogy mobilgyártását újra növekedési pályára állítsa. Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak alapján a vállalat idén Kínától és Indiától is a korábbinál jobb eredményeket vár, ami az ezen a két piacon uralkodó óriási árverseny fényében azért óvatosan kezelendő.

A chipgyártás továbbra is erős

A Samsung félvezetőgyártása pont ellentettje a mobilrészlegnek, a részleg összteljesítménye (és ami a vállalat számára a legfontosabb, eredményessége) nagyon pozitív képet mutat. Bár az előző év hasonló időszakához képest a forgalom csak néhány százalékkal emelkedett, 9,6 milliárd dollárra, az üzemi eredmény 1,8 milliárdról 2,7 milliárdra ugrott – és ezzel a cég összesített üzemi eredményének 57 százalékát adta, felülmúlva a korábban megkérdőjelezhetetlen elsőséget élvező mobilgyártást. Érdemes egy pillantást vetni az üzemi eredményhányad alakulására: három évvel ezelőtt a chipgyártáson még csak 8,8 százalékot tudott “fogni” a Samsung, egy évvel ezelőtt már több mint 20 százalékot, a legutóbbi negyedévben pedig közel 30 százalékot. A vállalat közlése szerint az idén kikerülő lapkák harmada a 14 nanométeres gyártósorról fog legördülni, a 10 nanométeres technológia bevetésére pedig jövő év végén kerülhet sor.

Az utóbbi negyedévekben minimálisan nyereséges háztartási és szórakoztató elektronikai részleg gyenge negyedévet zárt, 9,6 milliárdos forgalom mellett 131 milliós veszteséget termelt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról