Szerző: Voith Hunor

2015. április 20. 16:18

Ezzel talán újraéleszthetők a halott Lumiák

Úgy fest, a Microsoft megtalálta a hibát, ami a mobilos Windows 10 technikai előzeteséről Windows 8.1-re való visszaállítás közben esetenként használhatatlanná tett egyes Lumia modelleket. A vállalat frissítette a visszaállításhoz szükséges Windows Mobile Recovery Toolt, de a siker egyáltalán nem garantált, a felemás eredményt a felhasználói tapasztalatok is megerősítik.

Pénteken írtunk arról, hogy a Windows 10 technikai előzetesét kipróbálók a Windows 8.1-re való visszaálláskor durva hibába futhatnak bele, ami egyes Lumia modellek használhatatlanná válását eredményezheti. Az otthoni felhasználók esetében pedig erre a műveletre szinte bizonyosan sor kerül, ugyanis – ahogy azt a buildet bemutató cikkünkben is említettük – ez a verzió (szemben az operációs rendszer asztali változatának technikai előzetesével) mindennapi használatra teljesen alkalmatlan. Az ügyben próbáltunk hivatalos magyar vonatkozású információt szerezni, de próbálkozásunk egyelőre nem járt sikerrel.

A Windows Insider Program fórumán viszont időközben részletezte a hiba okát, illetve egy szoftverfrissítés formájában lehetséges megoldást is kínál, ami a beszámolók szerint sajnos nem mindenkinél kelti életre a használhatatlanná vált telefont. A hibajelenség két kategóriába sorolható, az egyik esetében a kijelzőn piros Nokia logó jelenik meg, a másik pedig a se kép, se hang esete. A Microsoft a hiba (még nem lezárt) vizsgálata során arra jutott, hogy a pórul járt telefonok lényegében nem tudták befogadni a beírandó lemezképet, mert az adatot túl nagy blokkokban (2 megabájt) és túl gyorsan (másodpercenként 8 megabájtos sebességgel) kapták. A cég ezért új verziót (1.2.4) adott ki a visszaállítási művelethez szükséges Windows Phone Recovery Tool (WPRT) alkalmazásból, ami a korábbinál jóval kisebb blokkokban (128 kilobájt) és ütemben (másodpercenként 5 megabájt) adagolja a lemezképet a telefonnak.

A vállalat hangsúlyozza, hogy ez a megoldás elsősorban azoknak szól, akik még nem próbálták visszaállítani telefonjukat Windows 8.1-re, a használhatatlanná vált eszközök esetében egyáltalán nem garantált a siker. Ezt az információt megerősítik az új WPRT-t kipróbáló felhasználók visszajelzései: úgy fest, hogy a frissített szoftverrel csak azok tudtak újra életet lehelni a telefonba, akiket a piros Nokia logós hibajelenség sújtott, és a flash-elés itt sem mindig történt meg első próbálkozásra. Akiknek viszont a második kategóriába eső Lumiájuk van, azoknak valószínűleg a módosított WPRT sem oldja meg a problémát, mert a szoftver nem is érzékeli a számítógéphez csatlakoztatott telefont, még akkor sem, ha a felhasználó a direkt erre szolgáló gombra kattint.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hibajelenséggel kapcsolatos kép még messze nem teljes. A Microsoft magyarázó-segítő bejegyzésében még mindig csak a Lumia 520-at és 521-et említi, miközben nyilvánvaló, hogy ezeknél jóval több modell érintett. A vállalat azt sem részletezte, hogy miért véletlenszerű és csak a teljes eszközparkhoz képest csak kis százalékban előforduló a hiba, de vélhetően arról van szó, hogy egyes telefonokba gyengébb átviteli mutatókkal rendelkező ROM került, ami nem bírja a WPRT által korábban diktált írási tempót. A vállalat most mindenesetre arra kéri a hibába belefutókat, hogy próbálják ki a frissített visszaállító alkalmazást, és adjanak visszajelzést tapasztalataikról, ezzel is segítve a fejlesztők diagnosztikai munkáját.

a címlapról