Szerző: Voith Hunor

2015. április 17. 17:10

Kinyírhat egyes Lumiákat a Windows 10 előzetese

Nagyon komoly hibába futott bele számos felhasználó, amikor a telefonos Windows 10 legfrissebb technikai előzeteséről próbált visszaállni a rendszer 8.1-es verziójára. A PC-s Windows Phone Recovery Toolt használva a folyamat megakadhat a firmware frissítése alatt, és a beszámolók szerint JTAG eszköz nélkül a pórul járt telefonokba nem lehet újra életet lehelni.

A telefonos Windows 10-zel szerzett tapasztalatainkat ismertető cikkünk alatt hívta fel a figyelmünket egy, az operációs rendszer tesztverzióját kipróbáló felhasználókat esetenként sújtó komoly problémára egy olvasónk. Hozzászólásában azt írja, a Windows 10 legújabb technikai előzetesének kipróbálása után megpróbált visszatérni Windows 8.1-re a PC-s Windows Phone Recovery Tool segítségével, de firmware írása közben elakadt a frissítési folyamat, és a telefon használhatatlanná vált. A hiba súlyosságát érzékelteti, hogy az így kinyírt Lumia 920-at még egy Nokia Care-ben sem tudták újra életre kelteni.

Az olvasónk által észrevett probléma a szakfórumokat böngészve egyáltalán nem egyedik jelenség, úgy fest, elég sokan futottak bele ebbe a pofonba. A Microsoft a visszajelzések hatására kivette a támogatott eszközök közül a Lumia 520-at, 525-öt és 526-ot, de ezt a lépést csak a hétvégén kiadott technikai előzetes bejelentő blogbejegyzés elején, egy rövid frissítésben jelezte. A gond az, hogy pórul járt tesztelők beszámolói szerint a hiba egyáltalán nem csak az 520-as szériát, hanem más modelleket is érint: a TechNet egyik topikjában ugyanúgy olvasni jobb létre szenderült 620-ról, 820-ról, 925-ről, 1320-ról is olvasni, és ugye olvasónknak sem 520-a van. Ráadásul nagyon úgy fest, hogy a vállalat első reakciója – és főleg a tájékoztatás mértéke – nem volt elegendő, ugyanis még mindig folyamatosan születnek az ilyen esetekről szóló bejegyzések.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hozzászólások alapján a halott telefonok visszahozása csak hardveres flash-eléssel lehetséges, más megoldást a hibát elszenvedők egyelőre nem találtak. Ez az eszköz azonban még hivatalos szervizekben is ritkaság, így eshetett meg, hogy a cikkünk alapjául szolgáló esetben a felkeresett Nokia Care nem tudott segíteni. Kérdéseinkkel kerestük a Microsoft Magyarországot, válaszokat még nem kaptunk – amint új információk birtokában leszünk, frissíteni fogjuk a cikket. Addig is csak azt tudjuk tanácsolni azoknak, akik már feltelepítették telefonjukra a Windows 10 technikai előzetesét, hogy addig ne próbáljanak visszatérni Windows 8.1-re, amíg a Microsoft nem ad bővebb tájékoztatást az ügyben.

a címlapról