Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Windows Server Nano - ennyi is elég

Voith Hunor, 2015. március 04. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jeffrey Snover, a Windows Server divízió főmérnöke először egy hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy a Windows Server következő, 2016-ban megjelenő verziójából lesz egy lecsupaszított, alapvetően felhős környezetre optimalizált változat. Most kiderült az operációs rendszer kódneve – Nano – és néhány további érdekesség is.

A Windows Server a kliens-rendszerhez képest csak később, valamikor 2016-ban fog megjelenni, egyik izgalmas újdonsága a végletekig lecsupaszított-optimalizált kiadás lesz. A Windows Server divízió főmérnöke, Jeffrey Snover egy hónapja már ismertette a Microsoft ezirányú terveit, akkor viszont még nagyon kevés információ derült ki a szoftverről. Néhány napja azonban kiszivárgott egy prezentáció, amiben már szerepelt a termék kódneve, valamint néhány új technikai részlet és a fejlesztés alapjául szolgáló elképzelés is. A Windows Server komponentizálási projektje Nano Server néven fut.

A Server Core-nál is kevesebb

A Nano Server a nyilvánosságra került bemutató alapján csak a működéshez feltétlenül szükséges elemeket fogja tartalmazni, ezt csak a távoli menedzsmentet lehetővé tevő modul egészíti ki alapesetben. A minimalista rendszert a korábban már ismertetett felhős fókusznak megfelelően CoreCLR, ASP.NET vNext és PaaSv2 alkalmazási területek illetve konténeres futtatás alapjául szánja a szoftverház, ezzel alányúlna a skálázódó infrastruktúra legújabb trendjének is.

A szoftverrel a Microsoft az úgynevezett “nulla lábnyom” (zero-footprint) modell elérésére törekszik. A fejlesztés során a Windows Server 2008-cal megjelenő Server Core volt a minta, de a vállalat még annál is karcsúbb és fókuszáltabb terméket akar létrehozni, amelyben tényleg minden elem opcionális és csak igény esetén települ. A prezentációban olvasható információk szerint a Nano Server lemezképe semmilyen alkalmazás binárist és egyedi metaadatot nem fog tartalmazni, minden bővítést önálló csomagként lehet majd telepíteni. Snover korábban egy twitteres bejegyzésben utalt rá, hogy a csupasz és moduláris szerver operációs rendszer mennyire fontosnak tartja – nyilvánvaló, hogy a következő Windows Server fejlesztését ez alapjaiban határozta meg.

A Nano Serverben már kötelező komponenssé váló Core PowerShell, valamint Windows Management Instrumentation (WMI) szkriptek vagy alkalmazások használatával a Microsoft teljes egészében távoli, és lehetőleg minél jobban automatizált szervermenedzsmentet akar elérni. A Core PowerShell kezdetben csak korlátozott utasításkészletet fog támogatni, és a fejlesztés során átalakították, hogy CoreCLR-on, azaz a .NET Core (moduláris .NET impelentáció) végrehajtó motorján is fusson.

A Nano Server alap operációs rendszerként és virtuális gépként egyaránt működni fog, továbbá konténerben is, és a Microsoft saját belső statisztikái szerint használatával jelentősen csökkenthető lesz a javítandó biztonsági sérülékenységek és az olyannyira utált szerver újraindítások száma – egyszerűen azért, mert a korábbinál nagyságrendekkel kevesebb a hibalehetőség forrása. A Nano a teljesítményre és az energiafelhasználásra is pozitív hatással lesz, az operációs rendszer a nagyobb Windows Serverekhez képest kevesebb folyamatot fog futtatni és kevesebb meghajtóprogramot betölteni.

A karcsúsított változat a jelenlegi információk szerint nem lesz része a következő Windows Server tesztverziónak, csak egy korlátozott tesztprogram keretén belül lesz kipróbálható, valamikor az év elején.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.