Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 8. 16:35

Steam-profilokból épít statisztikát a SteamSpy

Hétvégén indult a még csak alfa állapotban működő SteamSpy statisztikai szolgáltatás, amely naponta készít friss kimutatásokat a Steam ökoszisztémájáról. Az ötlet nem teljesen új, az Ars Technica magazin Steam Gauge nevű projektje szolgált alapötletként.

HIRDETÉS

Elenyésző számban lelhetők fel olyan nyilvános statisztikák, amelyek átfogó képet tudnának adni egy-egy PC-s játék valódi népszerűségéről - ezen belül is speciális kört képeznek a Steam felhasználói és azok fogyasztási szokásai. A Valve szolgáltatása a legerőteljesebb platformnak számít a PC játékosok körében, és ugyan több meghatározó cím sem érhető el rá (lásd EA Origin), ennek ellenére beszédes képet nyújt a PC-sek körében népszerű címekről - az eladott darabszámnál sokkal fontosabb játékidőt is alapul véve. A Steam saját, napi statisztikai összegzése csak azt mutatja meg, hogy hány felhasználó használja a szolgáltatás 100 legnépszerűbb játékát, és nem biztosítja a lehetőséget az összetettebb keresésre - így műfajokra, országok szerinti listákra, pénzügyi kimutatásokra nincs lehetőség keresni. Ennek hiányát próbálja betölteni a frissen elindult SteamSpy, ami a Steam API-jával kinyerhető adatok alapján elemez és értékel. Az alapötletet az Ars Technica Steam Gauge kimutatása adta.

Meglepően pontos is tud lenni

A SteamSpy ugyanazon a mintavételi eljáráson alapul, mint a Steam Gauge, a platform Web API-ján keresztül a felhasználók nyilvános profiljaiból gyűjti be egy keresőrobot az adatokat. Ezeken a nyilvános profilokon bárki számára látható, hogy milyen játékok vannak a felhasználó könyvtárában, és azokkal mennyi időt töltött el. Az utóbbi szám különösen fontos, mivel a letöltések száma nem jelenti azt, hogy a játék népszerű is, a játékban eltöltött idő minőségileg magasabb szintű és relevánsabb adatot szolgáltat arról, hogy mennyire elkötelezettek a játékosok egy-egy cím iránt. A SteamSpy letisztult kezelőfelületén több szempont alapján listázhatók az eredmények, így ország, kiadó, műfaj, kiadási dátum szerint is, és lehetőség van historikus pénzügyi statisztika megjelenítésére is. A szolgáltatás a nap minden percében gyűjti az adatokat, és a frissített kimutatások naponta egyszer, éjszaka kerülnek ki az oldalra.

A Steam egyedi azonosítói alapján mintegy 172 millió főből álló, folyamatosan bővülő felhasználói bázist feltételez a Steam Gauge. Ennyi profil átfésülése kellene a tényleg átfogó kép megalkotásához, ám ehhez hatalmas erőforrás szükségeltetik. A Steam Gouge algoritmusa jelenleg napi 100 ezer oldal átfésülésére képes, ezekből viszont csak 80-90 ezer tartalmaz használható információt - a privát profillal rendelkező felhasználókat nem tudja vizsgálni a rendszer.

A statisztikai adatok hibahatárának alacsonyan tartásához a véletlen kiválasztás módszerét alkalmazzák. Az eredmények eddig meglepően pontosnak bizonyultak: a DayZ fejlesztői bejelentették a játék 1,7 milliomodik eladott példányát, a Steam Gauge 1,76 milliót számolt a rendelkezésére álló adatok alapján.

Az ingyenes hétvége hatása

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A SteamSpy felhívja a figyelmet, hogy a kimutatás hivatalosan nem reprezentatív, bár a közel százezres mintavétel azért már elég jó képet ad. Mivel a szolgáltatás a Valve által elérhetővé tett adatokon alapul, az esetenként (például műszaki hiba miatti leállás) hiányos adatok veszélye is fenn áll. Alapvetően a játékos könyvtárába bekerült, letöltött játékok sem minden esetben a megvásárolt példányokat jelzik: ezekbe beletartoznak a játékcsomagok (például Humble Bundle) során bezsákmányolt címek, a promóciós példányok és a kapott ajándékok is. Extrém mértékben nő egy-egy cím népszerűsége az ingyenes hétvégéken is, ilyenkor egy játék akár 25 milliónál is több felhasználó könyvtárába kerül be az ingyenes hozzáférésnek köszönhetően.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 01:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.