Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. március 31. 13:55

Fizikai DLC-ként funkcionál a Nintendo Amiibo-figurája

Frissítéssel érkeztek plusz pályák a Captain Toad: Treasure Tracker című játékhoz, a hozzáféréshez azonban meg kell vásárolni a Nintendo Amiibo Toad figuráját, csak ezután elérhető a plusz tartalom. Ezzel a lépéssel a Nintendo gyakorlatilag DLC-ként, utólag letölthető tartalom feloldásához használja az interaktív játékfigurát, ami egyedülálló vonás ezen a piacon, és valószínűleg még nagyobbat dobhat az Amiibo-figurák népszerűségén.

A Nintendo tavaly novemberben indította el az Amiibo-figurák első vonalát, amelyek nagyon hamar népszerűvé váltak, főként annak köszönhetően, hogy a Nintendo brandje és szerethető figurái iránt még mindig rendkívül erős a rajongói elköteleződés, és ez a gyűjthető tartalmak keresetében is tetten érhető. Indulás után három héten belül 710 ezer darab kelt el az korlátozott darabszámban piacra dobott, egyedi játékfigurákból, azóta pedig horribilis összegekért kereskednek egymás közt a rajongók a nehezen megkaparintható darabokkal, az újabbak érkezésekor pedig táborozni is képesek a videojáték-üzletek előtt.

Reggie Films-Aime, a Nintendo amerikai vezetője szerint ez eladások ugyan jellemzően az ünnepek alatt nőnek meg, ám a lezajlásuk utáni hat hétben sokszorozódik a kereslet, ami gyakori konzumeri viselkedés és jól szemlélteti a gyűjthető tartalmak vásárlókra gyakorolt hatását: a rajongók rákapva annak ízére, hamar hajlandóságot mutatnak az újabb és újabb figurák vásárlására - sokan még játék nélkül is megveszik a már önmagukban is mutatós darabokat.

Figurában a tartalom

Az Amiibo egy több figurát és játékokat is magába foglaló rendszer, amely Wii U és Nintendo 3DS konzolokra érhető el. Az olyan neves konkurensektől eltérően, mint a Skylanders, vagy Disney Infinity, egy Amiibo-figura nem csak egy meghatározott, hanem több játékkal is kompatibilis rendszeren belül, játékonként pedig eltérő extrákat ad a programban. Az ötlet nem újkeletű, a fent említett Skylanders és Disney Infinity már jóval korábban startolt, jelenleg pedig a legkeresettebb, interaktív figurákkal működő játékok a piacon. Úgy tűnik, hogy érthető mód a Nintendo is profitálni szeretne a trendből, a gyűjtés élménye mögé állítva az elkötelezett Mario-rajongókat - ami a tavalyi eredményeket látva bejött.

Az Amiibo-figurák eddig kizárólag opcionális, kozmetikai bónuszokat adtak hozzá a játékélményhez, így skineket, különleges fegyvereket, de nem olyan számottevő tartalmat, ami akár döntő szerepet játszhat a játékban, vagy plusz küldetéseket. A Captain Toad: Treasure Tracker nemrég érkezett frissítésével azonban egy olyan irányt vett a cég ami se rá, se a konkurens figurás játékokra nem volt eddig jellemző: a figura amolyan fizikai DLC-ként működve komplett pályákhoz biztosít elérhetőséget az alapjátékon belül, ezzel új tartalmat ad a játékhoz.

Fizikai DLC?

A Captain Toad: Treasure Trackerhez érkezett szoftverfrissítéssel valójában egy bővítményt kapott a játék, amely minden teljesített pályához egy plusz kihívást tartalmazó, alternatív szintet ad hozzá. Ebben célunk megkeresni a pályán eldugott pixel Toadot, ami egy bújócskázós minijátékká bővíti az élményt. Ennek feloldásához meg kell vásárolni a korlátozott számban Toad figurát, ami az érzékelőhöz érve a teljesített pályák után elérhetővé teszi a plusz, Hide-and-seek névre keresztelt bújócskás kitérőt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezzel nem csak a saját vonalában emelkedik ki a funkció, hanem általánosságban a gyűjthető figurás játékok sorában is. Míg például a Skylanders esetén az újabb figurák csupán hozzáférést nyitnak a játékban addig lezárt, natív tartalomhoz, a Nintendo esetében frissítés és a figura együttesen  olyan plusz játékélményt kínál, ami alapból nem található benne a programban, így amolyan fizikai DLC-ként funkcionál a figura. Ez  főként azért furcsa, mert a Nintendóra eddig nem volt jellemző a DLC-k, és a jelentős játékbővítmények kiadása - a rajongók számára pedig valószínűleg rátesz a figura értékére még egy lapáttal a plusz pályák vonzósága.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról