Szerző: Voith Hunor

2015. március 30. 16:50

Újabb helyszínt nőtt ki az Ethical Hacking

Idén már nyolcadik alkalommal, lesz Ethical Hacking konferencia, amire a szervezők minden eddiginél több résztvevőt várnak. A rendezvényre május 8-án, a Budapesti Kongresszusi Központban kerül sor, már megszokottan magas szakmai színvonalú előadásokkal.

Az elmúlt két évben a Lurdy Házban megtartott Ethical Hacking szervezői szerint idén már nem lesz elegendő a korábbi helyszín befogadóképessége, így az idei konferencia új helyen, a Budapesti Kongresszusi Központban lesz. A május 8-i rendezvényre a tavalyi mintegy félezernél nagyságrendekkel több, 800 körüli résztvevőre számítanak, ahol a (szakmai) nagyközönség előtt eddig ismeretlen etikus hackerek is bemutatkozhatnak a jól ismert szakemberek mellett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fóti Marcell, a konferenciát szervező NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője szerint az Ethical Hacking a múltban számos, ma már nemzetközileg is ismert biztonsági szakértő számára szolgált ugródeszkaként. A szervezők ezért most is várják olyanok jelentkezését, akik eddig még be nem mutatott biztonsági rések kihasználását élőben is demóznák a konferencia hallgatóságának.

Social engineering, VoIP-hack

Az idei rendezvény eddig már leszervezett előadásainak tematikája alapján újra változatos programra lehet számítani. Madarassy Zoltán azt fogja bemutatni, hogy a mai VoIP rendszerek milyen sérülékenységeket hordoznak magukban, melyeket nyílt forráskódú VoIP szoftverek segítségével élőben ki is aknáz.

Oroszi Eszter 2014 után újra azaz a felhasználók megtévesztésén alapuló támadásokról fog előadni, és arra mutat majd példákat, hogy az így megszerezhető, jelentéktelennek tűnő információkat (például megismeri a használt rendszereket, beállításokat, felhasználói szokásokat) hogyan lehet felhasználni későbbi, komolyabb technikai támadások előkészítésére.

Veres-Szentkirályi András a kerék újrafeltalálásának szükségtelenségéről fog beszélni – arról, bizonyos fejlesztőcsapatok akkor is ragaszkodnak például saját titkosítási protokollok létrehozásához, ha a meglévők – jóval kevesebb hibalehetőség mellett – amúgy megfelelnének a célra.

Dr. Erdődi László a szoftverhibákon alapuló memóriakorrupciós támadásokra hoz példát, melyekkel a támadók akár távoli kódfuttatásra is kényszeríthetik a kompromittált operációs rendszert. Az ilyen sérülékenységek olyan esetekben különösen veszélyesek, ha korábban még ismeretlen hibákon alapulnak, ráadásul – ahogy a biztonság más területein is – folyamatosan újabb és újabb módszerek születnek kihasználásukra.

A nyolcadik Ethical Hacking konferencia folyamatosan bővülő programját a rendezvény weboldalán lehet megtekinteni, jegyek vásárlására ugyanit van lehetőség.

a címlapról